Mówi: | Tomasz Lis, rzecznik prasowy Philipiak Milano Anna Jelonek, dietetyk Giancarlo Russo, szef kuchni |
Polacy wciąż popełniają dużo błędów w kuchni. Tylko 14 proc. gotuje na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu
Zdajemy sobie sprawę, jak wiele korzyści daje zbilansowana dieta i posiłki na bazie świeżych produktów, jednak brak doświadczenia w kuchni powoduje, że podczas przygotowywania dań aż 90 proc. Polaków popełnia błędy. Najczęściej gotują potrawy zbyt długo. Nadal popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu zamiast duszenia czy gotowania na parze.
Z danych TNS wynika, że tylko 14 proc. Polaków gotuje na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu. Nadal przeważają tradycyjne metody: gotowanie w wodzie (62 proc.), smażenie (36 proc.) i duszenie (23 proc.).
– W procesie gotowania tak samo jak jakość produktów, ważny jest sposób, w jaki przetwarzamy żywność, czy smażymy w tłuszczu, czy gotujemy w wodzie, czy na parze – to wszystko ma znaczenie. Te najzdrowsze sposoby przetwarzania żywności pozwalają zachować maksymalnie dużo substancji odżywczych, enzymów, witamin w produkcie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Tomasz Lis, rzecznik prasowy Philipiak Milano.
Produkty, a szczególnie warzywa, tracą swoje właściwości odżywcze również przez zbyt długie gotowanie. Zniszczeniu ulegają na przykład rozpuszczalne w wodzie witaminy C i B. Duże znaczenie ma też używanie odpowiednich naczyń.
– Sposób obróbki cieplnej, czyli przygotowanie potraw, ma ogromne znaczenie. Gotowanie warzyw w wodzie w 40 proc. pozbawia ich witamin i składników mineralnych. Warto zdecydować się na dobrą jakość naczyń, np. ze stali szlachetnej, które nie wymagają użycia wody. Ważne, żeby to było bez tłuszczu i bez wody – mówi Anna Jelonek, dietetyk.
– Zdrowe gotowanie to zdrowy sposób przetwarzania żywności, dobra dieta i dobrej jakości produkty. To takie trio, które musi zaistnieć jednocześnie – podkreśla Tomasz Lis z Philipiak Milano.
Polacy są coraz bardziej świadomi tego, że warto sięgać po zdrowe produkty, pochodzące z ekologicznych upraw i na ich bazie układać codzienne menu. Czasem wystarczy dobry przepis i kilka prostych składników, żeby szybko stworzyć coś smacznego i cieszyć się wspólnym czasem przy stole.
– Z punktu widzenia zdrowia przede wszystkim ważne jest to, co jemy i jak jemy, czyli musimy wybierać produkty, które mają dobrą jakość odżywczą, są odżywcze, czyli w naszym organizmie uzupełniają niedobory witamin, składników mineralnych oraz makroskładników, czyli węglowodanów, białka i tłuszczy, to jest bardzo ważne – tłumaczy Anna Jelonek.
– Polacy coraz lepiej potrafią zaplanować swoją dietę, coraz więcej wiedzą na temat tego, jak powinno wyglądać zdrowe odżywianie. Jeszcze tylko powinni nauczyć się zdrowych sposobów przetwarzania żywności – mówi Tomasz Lis.
Zdaniem dietetyków lista błędów popełnianych podczas gotowania jest dosyć długa. Polacy rzadko stosują też kulinarne sztuczki, dzięki którym potrawy zyskują lepszy smak.
– Polacy przede wszystkim gotują tłusto, dużo solą, stosują przetworzoną żywność, gotową, kupują gotowe sosy, zamiast robić sos domowy. Niestety, zawsze idą trochę na łatwiznę, czyli chcą kupić gotowy produkt, żeby było szybciej, a wystarczą chęci i wiedza, a wtedy wszystko jest bardzo proste – podkreśla Anna Jelonek.
Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że posiłki powinny być zbilansowane, a menu trzeba dostosować przede wszystkim do potrzeb organizmu i stanu zdrowia.
– Każdy z nas ma inne zapotrzebowanie, ale zawsze musi być dużo warzyw. Starajmy się wybierać takie produkty, które wzbogacą nasz organizm w witaminy, składniki mineralne, czyli dużo mięsa, dużo węglowodanów złożonych, które dają energię na cały dzień, czyli kasze, ryże, makarony, pieczywo. Jestem przeciwniczką restrykcyjnych diet, bo one, niestety, kończą się tak, że jesteśmy narażeni na niedobory i w konsekwencji mamy różnorakie choroby – mówi Anna Jelonek.
Kucharze z kolei radzą, by urozmaicać menu i wprowadzać potrawy charakterystyczne dla kuchni z różnych zakątków świata,
– Kuchnia włoska jest bardzo zdrowa, tylko nie smażmy nic na patelni. Przykładowo kiedy robimy sos – dajemy oliwę, pomidory, bazylię i trochę wody. Woda paruje, dzięki temu sos nie będzie gęsty jak marmolada i to jest bardzo zdrowe. Polecam do tego 100 gramów spaghetti, ale al dente. Ważne są dobrej jakości produkty, bardzo krótko gotowane i oczywiście potrzebna jest dobra patelnia i garnek – mówi Giancarlo Russo, kucharz.
Ze statystyk wynika, że do kuchni chętniej zaglądają kobiety (ponad 70 proc.) niż mężczyźni. Najlepszymi kucharzami są panie w wieku 20-45 lat. Choć dominuje tradycyjna polska kuchnia, to menu dość często wzbogacane jest potrawami z innych zakątków świata.
Czytaj także
- 2024-12-19: Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2025-03-07: Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-26: Krystyna Sokołowska (Miss Polonia 2022): Moim celem podczas konkursu Miss World jest oczywiście korona. Jeżeli będzie to Top 5 czy Top 10, to również będziemy zachwyceni
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.