Mówi: | Jurek Sobieniak |
Funkcja: | ekspert kulinarny, kucharz współpracujący z marką Tefal |
Każda potrawa wymaga wyboru innego rodzaju i kształtu patelni
Okrągłe patelnie z niskimi ściankami i płaskim dnem najlepiej nadają do smażenia naleśników, kotletów czy placków ziemniaczanych. Z kolei głębokie modele doskonale sprawdzą się podczas przygotowywania chińskich potraw i duszenia mięs, bo wysoki rant skutecznie zapobiega wysypywaniu się produktów podczas mieszania. Do smażenia delikatnych produktów kucharze polecają natomiast patelnie typu wok.
Wybór patelni zależy od wielu czynników, m.in. od tego, jaką potrawę będziemy na niej przygotowywać. Do smażenia naleśników najlepiej sprawdzają się modele okrągłe, choćby dlatego, że dużo łatwiej jest na nich przewracać ciasto na drugą stronę.
– Do smażenia naleśników powinniśmy używać patelni dosyć niskiej, cienkiej, delikatnej i lekkiej. Takiej, która bardzo szybko złapie temperaturę, oddać ją naleśnikom i z powrotem bardzo szybko się rozgrzeje. Powinna być zrobiona z takich materiałów, które bardzo szybko się nagrzewają, ale też bardzo szybko tracą ciepło, dlatego też cały czas musi być na kuchence – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Jurek Sobieniak, ekspert kulinarny, kucharz współpracujący z marką Tefal.
Z kolei do duszenia mięs, przygotowywania gulaszu, sosów czy risotto najlepiej używać patelni z wyższym rantem. Kiedy w naczyniu jest kilka produktów, to podczas mieszania nie będą się one wysypywały na kuchenkę.
– Kiedy położymy przykrywkę na tej wysokości, na której patelnia ma swój rant, to powoduje, że wewnątrz utrzymuje się pewna ilość pary. Jeżeli patelnia jest szersza i ma większą powierzchnię, to wszystko szybciej paruje, czyli szybciej się redukuje. Jeżeli natomiast jest węższa, to produkt kumuluje się na tej patelni, kawałek mięsa leży na drugim kawałku, a para zostaje pomiędzy nimi i wszystko dzieje się zdecydowanie wolniej – tłumaczy Jurek Sobieniak.
Eksperci kulinarni polecają również patelnie typu wok. Wysokie ścianki i niewielka powierzchnia przylegająca do źródła ciepła czynią z nich naczynia idealne do przygotowywania delikatnych potraw, na przykład duszonych warzyw. Dzięki takiemu kształtowi prawie niemożliwe jest przypalenie potrawy.
– Teraz stosuje się woki, które są spłaszczone na dnie, żeby dostosować je do normalnej kuchenki palnikowej, indukcyjnej, elektrycznej bądź halogenowej. Najważniejsza jest podstawa grzewcza, a brzegi są wyłącznie po to, by ułatwić mieszanie. Dzięki brzegom łatwiej jest obracać produktem na patelni i utrzymać odpowiednią temperaturę. Ocieranie produktu o brzegi grzeje go, a podrzucanie chłodzi i w ten sposób mamy tzw. szokowe smażenie – wyjaśnia Jurek Sobieniak.
Są też patelnie w kształcie rondla, z bardzo wysokim rantem, one przede wszystkim spełniają funkcję garnków i naczyń żaroodpornych.
– Jeżeli patelnia jest w stanie wytrzymać 230 stopni na normalnej kuchence, to znaczy, że spokojnie możemy ją włożyć również do piekarnika, bo tam jest podobna temperatura. Warto wybierać takie patelnie, które mają wszystkie elementy odpowiednio dostosowane do wysokich temperatur, co oznacza, że nie ma tam plastiku czy drewna lakierowanego – podkreśla Jurek Sobieniak.
Dużą popularnością cieszą się również patelnie grillowe. Na ich dnie jest specjalna kratka, która umożliwia dostęp powietrza do smażonego produktu z każdej jego strony. Dzięki niej również wypływa tłuszcz. Przygotowana w ten sposób potrawa smakuje tak samo, jak ta prosto z klasycznego grilla.
– Kształt patelni ma też duże znaczenie, jeżeli chodzi o ergonomię pracy. W zależności od tego, czy patelnia jest okrągła czy kwadratowa, garnki, które w trakcie smażenia są na kuchni, mają mniejsze lub większe pole grzewcze – mówi Jurek Sobieniak.
Są także patelni przeznaczone do przygotowywania tylko jednej potrawy, można tu wyróżnić m.in. te do naleśników, jajek czy ryb.
Czytaj także
- 2025-04-16: Polscy naukowcy rozwijają technologię hodowania bionicznej trzustki. Może ona rozwiązać problem cukrzycy insulinozależnej
- 2024-09-18: Anna Głogowska: W samym środku lata wyjechałam na wakacje do Egiptu. Temperatura powietrza sięgała 43, a wody 38 stopni
- 2024-09-24: Józef Gąsienica-Gładczan: Lepiej jest jechać na koniec świata i jest dużo taniej niż w Polsce. Można się pobawić w krajach Trzeciego Świata z pięknymi plażami za ułamek ceny
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-06-25: Robert El Gendy: Za granicą można spędzić wakacje za dużo mniejsze pieniądze niż nad polskim morzem czy na Mazurach. U nas jest za drogo, często nieadekwatnie do jakości
- 2023-12-01: Demografia, zdrowie, edukacja i ekologia. Nowe technologie mają coraz większe znaczenie dla rozwiązywania najbardziej palących problemów
- 2023-03-07: Amerykańscy naukowcy pracują nad „ultradźwiękowym tornado”. Urządzenie ma przyspieszyć rozbijanie skrzepów krwi w żyłach mózgowych
- 2022-11-17: Sandra Dorsz: Dzięki mojej pracy nauczyłam się chodzić na szpilkach. Nie ma znaczenia, czy jest to but na koturnie, czy na megacieniutkim obcasie – zawsze sobie poradzę
- 2022-10-26: Konkursy programistyczne mogą być dobrym wstępem do przyszłej kariery w IT. W Polsce odbył się obóz treningowy do jednych z największych na świecie zawodów dla młodych talentów
- 2022-10-06: Katarzyna Bosacka: Paragonów grozy można uniknąć. Trzeba tylko z głową wybierać restauracje i dokładnie czytać menu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne
Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Prawo
Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.