Mówi: | Magdalena Bartoszewicz |
Firma: | McCormick Polska |
Kuchnia brazylijska ma szansę stać się popularna na świecie dzięki mistrzostwom w piłce nożnej
Firma McCormick & Company, właściciel polskiej marki Kamis, co roku prognozuje trendy kulinarne na kolejne lata. W tym roku według producenta przypraw największym zainteresowaniem cieszyć się będą pikantne smaki, które nie obejdą się bez przyprawy chili. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele odmian papryczki chili, a jej ostrość wydobywana jest poprzez zastosowanie zróżnicowanych technik, jak grillowanie, wędzenie czy marynowanie.
Wśród miłośników egzotycznych smaków w nadchodzących miesiącach, a być może latach, dużą popularnością będzie cieszyć się kuchnia meksykańska. Po jej dania od dawna sięgają Amerykanie, ale moda na burrito i tortille dotarła już nawet do Chin.
Uznaniem na całym świecie nieprzerwanie cieszy się kuchnia indyjska. Hinduskie curry stało się dla wielu Brytyjczyków niemal potrawą narodową. Coraz więcej Polaków także docenia smaki i aromaty dalekowschodnich przypraw. Dla wielu osób odkryciem może okazać się kuchnia brazylijska, która łączy w sobie wpływy wielu kultur: europejskiej, azjatyckiej, amazońskiej i afrykańskiej.
– Kuchnia brazylijska nie jest może tak bardzo znana w Polsce, ale dzięki wydarzeniom sportowym, jest szansa na to, że stanie się popularna – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bartoszewicz z McCormick Polska.
Choć raport Trendy w Smakach dotyczy głównie tych aspektów kulinarnych, które ocenia się kubkami smakowymi, to jednak widoczny jest także jeden praktyczny trend w kuchni, a mianowicie jej kompaktowość.
– Mamy małe kuchnie, w których musimy zmieścić wiele sprzętów, ugotować wiele pysznych rzeczy – tłumaczy Magdalena Bartoszewicz.
Kompaktowość kuchni oznacza również zapotrzebowanie na wielofunkcyjne sprzęty, takie jak np.: chociażby thermomix, który staje się coraz popularniejszy w Polsce. Ponadto modne są również dania jednogarnkowe, czyli takie, gdzie w jednym naczyniu przygotowuje się wszystkie składniki potrawy. To rozwiązanie pozwala zaoszczędzić czas i nie wymaga dużej przestrzeni.
Czytaj także
- 2025-03-07: Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
- 2024-12-13: Luna: Fajną opcją jest praca w sylwestra zamiast skupiania się na zabawie. Jeszcze nie mam planów na ten czas
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-09-17: Monika Mrozowska: Zrezygnowałam z wielu projektów zawodowych, żeby się przygotować do nowego roku szkolnego. Dzieciakom zależy na tym, żebym miała dla nich czas
- 2024-09-19: Nowe trendy w digital marketingu. Innowacje rewolucjonizują działania agencji i klientów
- 2024-08-14: Tomasz Jacyków: Bardzo modny tego lata jest nurt bieliźniany. Hitem są spodenki udające męskie bokserki
- 2024-08-28: Tomasz Jacyków: Ludzie z niską samooceną zakładają cudze metki i eksponują wielkie logo. Często noszą ubrania podrabiane, czyli są to udawacze, oszuści
- 2024-08-20: Tomasz Jacyków: W każdej grupie społecznej są osoby bardzo dobrze ubrane, relatywnie przeciętnie i tragicznie. Wiele osób ubiera się niestosownie do okazji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Małgorzata Potocka: Jestem absolutnie oddana mojemu teatrowi. Jak się robi teatr z pasji, to nie trzeba odpoczywać
Twórczyni Teatru Sabat zaznacza, że prowadzenie teatru to nie tylko praca, ale także misja, która wymaga poświęcenia, a sukcesy przynoszą ogromną satysfakcję. Spektakularne rewie są efektem pasji, zaangażowania i profesjonalizmu wielu osób, a ona jest nie tylko reżyserką, choreografką i tancerką, ale także doskonałą menedżerką. Założycielka placówki podkreśla, że atmosfera, która panuje w Tatrze Sabat, sprzyja współpracy. Artyści czują się w nim jak w rodzinie i wciąż mogą doskonalić swoje umiejętności, co przekłada się na jakość przedstawień oraz na zadowolenie widzów.
Konsument
Za pół roku zacznie obowiązywać w Polsce system kaucyjny. Polacy obawiają się jego uciążliwości

1 października br. w Polsce zacznie obowiązywać system kaucyjny. Nie wszyscy konsumenci zdają sobie sprawę z tego, jakimi regułami będzie się rządzić. Eksperci podkreślają jednak, że podejście społeczeństwa jest pozytywne, choć wdrażaniu systemu towarzyszą pewne obawy. Ich zdaniem nie da się pewnie uniknąć na początku błędów i frustracji, ale pozytywne jest już to, że system zacznie działać
Podróże
Kajra: Robimy niespodziankę na urodziny mojej mamy i na Wielkanoc wyjeżdżamy za granicę. Właściwie to pierwszy raz nie spędzimy świąt w Polsce

Piosenkarka tłumaczy, że w tym roku Wielkanoc zbiega się z ważnym jubileuszem w ich rodzinie. W tym czasie jej mama będzie bowiem obchodzić urodziny. Prezentem dla niej jest wspólny wyjazd za granicę. Aby jednak nie zabrakło tam świątecznej atmosfery, Kajra zadba o święconkę i okolicznościowe dekoracje.