Mówi: | Magdalena Bartoszewicz |
Firma: | McCormick Polska |
Kuchnia brazylijska ma szansę stać się popularna na świecie dzięki mistrzostwom w piłce nożnej
Firma McCormick & Company, właściciel polskiej marki Kamis, co roku prognozuje trendy kulinarne na kolejne lata. W tym roku według producenta przypraw największym zainteresowaniem cieszyć się będą pikantne smaki, które nie obejdą się bez przyprawy chili. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele odmian papryczki chili, a jej ostrość wydobywana jest poprzez zastosowanie zróżnicowanych technik, jak grillowanie, wędzenie czy marynowanie.
Wśród miłośników egzotycznych smaków w nadchodzących miesiącach, a być może latach, dużą popularnością będzie cieszyć się kuchnia meksykańska. Po jej dania od dawna sięgają Amerykanie, ale moda na burrito i tortille dotarła już nawet do Chin.
Uznaniem na całym świecie nieprzerwanie cieszy się kuchnia indyjska. Hinduskie curry stało się dla wielu Brytyjczyków niemal potrawą narodową. Coraz więcej Polaków także docenia smaki i aromaty dalekowschodnich przypraw. Dla wielu osób odkryciem może okazać się kuchnia brazylijska, która łączy w sobie wpływy wielu kultur: europejskiej, azjatyckiej, amazońskiej i afrykańskiej.
– Kuchnia brazylijska nie jest może tak bardzo znana w Polsce, ale dzięki wydarzeniom sportowym, jest szansa na to, że stanie się popularna – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bartoszewicz z McCormick Polska.
Choć raport Trendy w Smakach dotyczy głównie tych aspektów kulinarnych, które ocenia się kubkami smakowymi, to jednak widoczny jest także jeden praktyczny trend w kuchni, a mianowicie jej kompaktowość.
– Mamy małe kuchnie, w których musimy zmieścić wiele sprzętów, ugotować wiele pysznych rzeczy – tłumaczy Magdalena Bartoszewicz.
Kompaktowość kuchni oznacza również zapotrzebowanie na wielofunkcyjne sprzęty, takie jak np.: chociażby thermomix, który staje się coraz popularniejszy w Polsce. Ponadto modne są również dania jednogarnkowe, czyli takie, gdzie w jednym naczyniu przygotowuje się wszystkie składniki potrawy. To rozwiązanie pozwala zaoszczędzić czas i nie wymaga dużej przestrzeni.
Czytaj także
- 2025-07-09: Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
- 2025-04-10: Pierwsze efekty prac deregulacyjnych możliwe już jesienią. Ten proces uwolni w firmach środki na inwestycje
- 2025-04-09: Kajra: Nie mam problemu z tym, żeby zakładać te same ubrania wiele razy lub łączyć w inny sposób. Kupuję mało rzeczy, nie lubię wybierać i przymierzać
- 2025-04-24: Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania
- 2025-05-12: Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
- 2025-03-07: Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
- 2024-12-13: Luna: Fajną opcją jest praca w sylwestra zamiast skupiania się na zabawie. Jeszcze nie mam planów na ten czas
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Beata Pawlikowska: Babia Góra to jest teraz moje ulubione miejsce w Polsce. Jest w niej coś magicznego, więc marzę o tym, żeby tam wrócić
Podróżniczka przyznaje, że majowa wyprawa na Babią Górę mimo kiepskiej pogody okazała się niezwykle ekscytującą przygodą. W prognozach na ten dzień miało być 20 stopni ciepła i dużo słońca, natomiast kiedy wyszła na szlak, padał deszcz, deszcz ze śniegiem i grad, a termometry pokazywały zaledwie kilka stopni powyżej zera. Beata Pawlikowska cieszy się jednak, że nie zniechęciła się taką aurą, bo ta wędrówka zadziałała na nią niezwykle kojąco.
Ochrona środowiska
Przebywanie w lesie pozytywnie wpływa na zdrowie. Kąpiele leśne stają się coraz popularniejsze

Zażywanie kąpieli leśnych ma pozytywne oddziaływanie na zdrowie człowieka, zarówno w aspekcie psychicznym, jak i w zakresie wzmacniania układu odpornościowego. Badania naukowe wykazały między innymi, że taka forma odpoczynku przyczynia się do zwiększenia produkcji i aktywności podstawowych komórek układu immunologicznego, spełniających ważną rolę w walce z wirusami i nowotworami. Polacy coraz lepiej zdają sobie sprawę z tego dobroczynnego wpływu, dlatego rośnie popularność kąpieli leśnych.
Podróże
Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić

Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.