Newsy

Wojciech Modest Amaro zrobił swoim zastępcą Łukasza Kawallera, zwycięzcę „Hell's kitchen”

2014-09-09  |  06:50
Mówi:Wojciech Modest Amaro
Funkcja:szef kuchni
Firma:„Atelier Amaro”
  • MP4
  • Zmiany w restauracji „Atelier Amaro”. Zastępcą Wojciecha Modesta Amaro został Łukasz Kawaller, który zwyciężył w pierwszej edycji „Hell's kitchen”. Przez miesiąc był testowany i obserwowany jako zwykły pracownik. Objął nową funkcję, bo poprzedni zastępca wyjechał na staż do innych restauracji, m.in. w Azji.

    Łukasz ma to, co bardzo lubię i cenię – umiejętność słuchania, która jest bardzo ważna. To powoduje, że wszystko układa mu się w głowie, a nie miesza, nie szarpie się ze wszystkim, tylko przyjmuje, wgrywa to krok po kroku. On bardzo dobrze zaaklimatyzował się w naszej kuchni – mówi agencji Newseria Lifestyle o nominacji Łukasza Wojciech Modest Amaro.

    Łukasz Kawaller został zatrudniony w Atelier Amaro 1 lipca i już wtedy media donosiły, że jest szykowany na zastępcę Wojciecha Modesta Amaro. Ówczesny zastępca miał szykować się do opuszczenia restauracji w związku ze swoim dwuletnim wyjazdem na staż, m.in. do Azji. Informacje się potwierdziły.

    Łukasz przyszedł do nas w takim czasie, kiedy moja prawa ręka w kuchni – Michał, mój zastępca od ponad dwóch latach, zdecydował, że teraz pora poszerzyć horyzonty. To jest zupełnie normalne w kuchni. Zastępcy szefów kuchni z najlepszych restauracji świata jadą na staż na pół roku do Stanów, do Japonii. On ma niesamowitą pasję do Azji, więc pojechał w dwuletnią podróż właśnie tam. Pomogłem załatwić mu staże w wielu topowych miejscach, zaczynając od Hongkongu, a kończąc na Sydney. Michał jeszcze pracował razem z Łukaszem, więc przekazał mu część swoich obowiązków, pokazywał też jak nasza organizacja wygląda, jak pracujemy – wyjaśnia Wojciech Modest Amaro.

    Na razie restaurator podkreśla, że nie daje zbyt wielu obowiązków Łukaszowi, bo ma świadomość tego, że nowy zastępca potrzebuje jeszcze trochę czasu.

    Nie chciałbym, żeby to wyglądało tak, że w ciągu raptem kilku miesięcy od razu kogoś obciążamy. Mam ponad 23 lata doświadczenia pracy w kuchni i wiem, że trzeba również wprowadzać i dawać te obowiązki – tłumaczy Wojciech Modest Amaro.

    Łukasz Kawaller ma 24 lata i pochodzi z Olsztyna. Zawodowo jako kucharz pracuje od czterech lat. W programie „Hell's kitchen” wygrał 100 tys. zł. i pracę w Atelier Amaro.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Farmacja

    Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

    Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.