Dyniowa owsianka z orzechami – pomysł na śniadanie w październikowy poranek
Jakie warzywo najbardziej kojarzy się z jesienią? Jest to oczywiście dynia – królowa tematycznych dekoracji i pierwszoplanowa bohaterka rozgrzewających posiłków. Śniadanie z nią w roli głównej ściągnie z łóżka nawet największego śpiocha, dodając mu pozytywnej energii na cały poranek. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować owsiankę z karmelizowaną dynią i orzechami!
Sezon na dynię
Październikowe poranki nie budzą raczej zbyt wielu pozytywnych konotacji. Nic dziwnego
– jeszcze nie tak dawno, od rana aż do wieczora, towarzyszyły nam ciepłe promienie letniego słońca, a teraz pogoda najczęściej nas nie rozpieszcza. Rankiem niejednokrotnie pojawia się mgła lub mżawka. Widok ten niespecjalnie zachęca do wyjścia do pracy, szkoły czy na uczelnię. Dlatego pyszne i pożywne śniadanie będzie wówczas najlepszym rozwiązaniem: umili poranek, rozgrzeje i doda energii. Owsianka na bazie dyni i orzechów to bardzo dobra propozycja dla osób, które chcą z wigorem zacząć dzień pełen wyzwań.
Dynia jest stosunkowo niskokalorycznym owocem, bogatym w wiele witamin – takich jak A, C, E – i minerałów, m.in. magnez, selen, potas, a także cynk. Zatem wpływa ona w bardzo pozytywny sposób na nasz organizm. Dodatkowo zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi. Płatki owsiane to z kolei źródło błonnika i białka, zapewniających długie uczucie sytości. Ponadto dostarczają one sporej ilości żelaza, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także manganu. Jeśli dodamy do tego jeszcze dobrodziejstwo orzechów – powstaje mix idealny.
Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami
Przygotowanie tej pysznej owsianki nie zajmie zbyt wiele czasu. Jeśli jednak wygospodarowanie 30 minut rano będzie kłopotem, możemy bez obaw przyrządzić ją poprzedniego dnia wieczorem i przechować w lodówce. Rankiem wystarczy ją tylko lekko podgrzać.
Składniki na owsiankę:
- szklanka mleka Łaciate 3,2%
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
Składnik potrzebne do przyrządzenia dyni:
- kawałek dyni
- 1 łyżeczka masła ekstra Łaciate
- cukier lub miód do smaku
- sok z cytryny według uznania
Dodatkowo:
- łyżka orzechów włoskich
- 1 mała, słodka pomarańcza
Przygotowanie: Zaczynamy od obrania dyni i usunięcia z niej pestek. Następnie dynię dokładnie myjemy i osuszamy, po czym kroimy w kostkę. Pokrojoną dynię przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy będzie już prawie wystarczająco miękka, odparowujemy nadmiar wody i dodajemy masło, miód, a dla podbicia smaku – cukier, choć ten krok możemy pominąć. Całość podsmażamy kilka chwil, aż do lekkiego skarmelizowania się dyni. Na sam koniec możemy dodać odrobinę soku z cytryny.
Teraz zabieramy się za przygotowanie owsianki. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki owsiane i cynamon. Przez krótki czas podtrzymujemy gotowanie, by owsianka mogła zgęstnieć. Jeśli jej konsystencja jest w naszej opinii za rzadka, możemy dosypać trochę płatków. Gotową owsiankę przekładamy do miski, a na wierzch dodajemy przygotowaną wcześniej dynię. Wykonujemy kilka ruchów łyżką, aby dynia lekko przemieszała się z owsianką, po czym całość posypujemy orzechami włoskimi. Możemy również dodać małe cząstki pomarańczy, gdyż świetnie wzbogacą one smak potrawy. Pyszne śniadanie gotowe!
Tak przyrządzona owsianka z pewnością rozgrzeje nas w zamglone, październikowe poranki. Więcej kulinarnych inspiracji z wykorzystaniem dyni – i nie tylko – znajdziecie na stronie www.najlepszewkuchni.pl.
![Pasibus otwiera się w CH Focus Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_302670510,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Pasibus otwiera się w CH Focus
![Odkrywaj smaki domowych przetworów](/files/_uploaded/glownekonf_11325113,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Odkrywaj smaki domowych przetworów
![SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?](/files/_uploaded/glownekonf_1406821999,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Media
![](/files/1922771799/nykiel-tzg-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
Artystka cieszy się z tego, że producenci „Tańca z gwiazdami” dali jej szansę zdobycia nowych umiejętności i zaprezentowania się widzom z zupełnie innej strony. Nie może się już więc doczekać swojego debiutu na parkiecie tego kultowego programu, ale najpierw przed nią mozolne treningi. Natalia Nykiel zapewnia jednak, że na sali ćwiczeń zamierza dać z siebie wszystko i ma nadzieję, że ten wysiłek zaprocentuje.
Podróże
Paulina Sykut-Jeżyna: Byłam już na Mazurach, a teraz lecę do Grecji. Wszędzie ceny wzrosły, ale przecież można wybierać różne miejsca i wedle uznania planować wydatki
![](/files/1922771799/sykut-wakacje-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenterka podkreśla, że jej tegoroczne wakacje mają dwie odsłony. Cieszy się, że wraz z bliskimi udało jej się już spędzić trochę czasu na ukochanych Mazurach, a z kolei teraz udaje się do Grecji i ma nadzieję, że urlop upłynie jej pod znakiem odpoczynku, wyciszenia i ładowania akumulatorów. Paulina Sykut-Jeżyna dostrzega, że ceny wzrosły, ale podkreśla, że zawsze można wybrać takie miejsca na wakacyjny wypoczynek, gdzie ten wzrost nie będzie tak mocno odczuwalny.
Media
Agnieszka Hyży: Ja, Maciek Rock i Maciek Dowbor byliśmy taką świętą trójcą Polsatu. Ale my nie mamy tak mocnego miejsca i pomysłu na siebie w internecie jak Maciej Dowbor
![](/files/1922771799/hyzy-dowbor-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenterka żałuje, że Maciej Dowbor pożegnał się z Polsatem, ale szanuje jego decyzję i wierzy, że przed nim kolejne ciekawe wyzwania zawodowe. Agnieszka Hyży niezwykle miło wspomina czasy, kiedy mieli przyjemność ze sobą współpracować, i nie ukrywa, że wciąż sporo się od niego uczy, chociażby obserwując jego aktywność w mediach społecznościowych. Cieszy się także na każde spotkanie z nim.