Komunikaty PR

Dyniowa owsianka z orzechami – pomysł na śniadanie w październikowy poranek

2022-10-06  |  10:00
Biuro prasowe

Jakie warzywo najbardziej kojarzy się z jesienią? Jest to oczywiście dynia – królowa tematycznych dekoracji i pierwszoplanowa bohaterka rozgrzewających posiłków. Śniadanie z nią w roli głównej ściągnie z łóżka nawet największego śpiocha, dodając mu pozytywnej energii na cały poranek. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować owsiankę z karmelizowaną dynią i orzechami!

Sezon na dynię

Październikowe poranki nie budzą raczej zbyt wielu pozytywnych konotacji. Nic dziwnego
– jeszcze nie tak dawno, od rana aż do wieczora, towarzyszyły nam ciepłe promienie letniego słońca, a teraz pogoda najczęściej nas nie rozpieszcza. Rankiem niejednokrotnie pojawia się mgła lub mżawka. Widok ten niespecjalnie zachęca do wyjścia do pracy, szkoły czy na uczelnię. Dlatego pyszne i pożywne śniadanie będzie wówczas najlepszym rozwiązaniem: umili poranek, rozgrzeje i doda energii. Owsianka na bazie dyni i orzechów to bardzo dobra propozycja dla osób, które chcą z wigorem zacząć dzień pełen wyzwań.

Dynia jest stosunkowo niskokalorycznym owocem, bogatym w wiele witamin – takich jak A, C, E – i minerałów, m.in. magnez, selen, potas, a także cynk. Zatem wpływa ona w bardzo pozytywny sposób na nasz organizm. Dodatkowo zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi. Płatki owsiane to z kolei źródło błonnika i białka, zapewniających długie uczucie sytości. Ponadto dostarczają one sporej ilości żelaza, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także manganu. Jeśli dodamy do tego jeszcze dobrodziejstwo orzechów – powstaje mix idealny.

Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami

Przygotowanie tej pysznej owsianki nie zajmie zbyt wiele czasu. Jeśli jednak wygospodarowanie 30 minut rano będzie kłopotem, możemy bez obaw przyrządzić ją poprzedniego dnia wieczorem i przechować w lodówce. Rankiem wystarczy ją tylko lekko podgrzać.

Składniki na owsiankę:

  • szklanka mleka Łaciate 3,2%
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

Składnik potrzebne do przyrządzenia dyni:

  • kawałek dyni
  • 1 łyżeczka masła ekstra Łaciate
  • cukier lub miód do smaku
  • sok z cytryny według uznania

Dodatkowo:

  • łyżka orzechów włoskich
  • 1 mała, słodka pomarańcza

Przygotowanie: Zaczynamy od obrania dyni i usunięcia z niej pestek. Następnie dynię dokładnie myjemy i osuszamy, po czym kroimy w kostkę. Pokrojoną dynię przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy będzie już prawie wystarczająco miękka, odparowujemy nadmiar wody i dodajemy masło, miód, a dla podbicia smaku – cukier, choć ten krok możemy pominąć. Całość podsmażamy kilka chwil, aż do lekkiego skarmelizowania się dyni. Na sam koniec możemy dodać odrobinę soku z cytryny.

Teraz zabieramy się za przygotowanie owsianki. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki owsiane i cynamon. Przez krótki czas podtrzymujemy gotowanie, by owsianka mogła zgęstnieć. Jeśli jej konsystencja jest w naszej opinii za rzadka, możemy dosypać trochę płatków. Gotową owsiankę przekładamy do miski, a na wierzch dodajemy przygotowaną wcześniej dynię. Wykonujemy kilka ruchów łyżką, aby dynia lekko przemieszała się z owsianką, po czym całość posypujemy orzechami włoskimi. Możemy również dodać małe cząstki pomarańczy, gdyż świetnie wzbogacą one smak potrawy. Pyszne śniadanie gotowe!

Tak przyrządzona owsianka z pewnością rozgrzeje nas w zamglone, październikowe poranki. Więcej kulinarnych inspiracji z wykorzystaniem dyni – i nie tylko – znajdziecie na stronie www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Pasibus otwiera się w CH Focus Biuro prasowe
2024-08-13 | 11:32

Pasibus otwiera się w CH Focus

Od 23 sierpnia kultowa burgerownia Pasibus zaprasza do Focusa! Wywodząca się z Wrocławia marka, przebojem przecierająca od kilku lat kulinarne szlaki, właśnie otwiera swój drugi lokal
Żywienie Odkrywaj smaki domowych przetworów
2024-08-12 | 01:00

Odkrywaj smaki domowych przetworów

Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Paulina Sykut-Jeżyna: Byłam już na Mazurach, a teraz lecę do Grecji. Wszędzie ceny wzrosły, ale przecież można wybierać różne miejsca i wedle uznania planować wydatki

Prezenterka podkreśla, że jej tegoroczne wakacje mają dwie odsłony. Cieszy się, że wraz z bliskimi udało jej się już spędzić trochę czasu na ukochanych Mazurach, a z kolei teraz udaje się do Grecji i ma nadzieję, że urlop upłynie jej pod znakiem odpoczynku, wyciszenia i ładowania akumulatorów. Paulina Sykut-Jeżyna dostrzega, że ceny wzrosły, ale podkreśla, że zawsze można wybrać takie miejsca na wakacyjny wypoczynek, gdzie ten wzrost nie będzie tak mocno odczuwalny.

Media

Agnieszka Hyży: Ja, Maciek Rock i Maciek Dowbor byliśmy taką świętą trójcą Polsatu. Ale my nie mamy tak mocnego miejsca i pomysłu na siebie w internecie jak Maciej Dowbor

Prezenterka żałuje, że Maciej Dowbor pożegnał się z Polsatem, ale szanuje jego decyzję i wierzy, że przed nim kolejne ciekawe wyzwania zawodowe. Agnieszka Hyży niezwykle miło wspomina czasy, kiedy mieli przyjemność ze sobą współpracować, i nie ukrywa, że wciąż sporo się od niego uczy, chociażby obserwując jego aktywność w mediach społecznościowych. Cieszy się także na każde spotkanie z nim.