Komunikaty PR

Jarmark „Żuławskie Smaki” już 7 i 8 października w CH Osowa

2022-10-07  |  10:00

Ekologiczny jarmark domowych specjałów, który zdążył podbić serca mieszkańców Trójmiasta, ponownie pojawi się w CH Osowa 7 i 8 października. „Żuławskie Smaki” to żywność „slow food” tworzona przez lokalnych rzemieślników. Nie braknie tu wędlin własnej produkcji, pierogów, kiszonek, wypieków, a także prawdziwie jesiennych przysmaków, jak miody z domowej pasieki czy innowacyjna nutella ze śliwek. A wszystko to zgodnie z kuchnią regionalną, czyli „po żuławsku”.

Kolejna edycja „Żuławskich Smaków” to okazja, by wyposażyć na jesień swoje spiżarnie w zdrowe, ekologiczne produkty. Jarmark ponownie zawita do CH Osowa w najbliższych dniach - 7 i 8 października. Lokalni producenci zaoferują wyroby, które na co dzień tworzą w swoich domach czy niewielkich manufakturach, zgodnie z ideą slow food, a więc z prostych, naturalnych składników, bez dodatku ulepszaczy. Dodatkowo będą to dania i produkty regionalne, z których słynie Gdańsk i okolice.

Podczas jarmarku dostępna będzie cała gama najróżniejszych smaków. Aromatyczne wędliny, domowe pierogi, słodkie wypieki, naturalne miody z domowej pasieki, zdrowe kiszonki oraz wiele innych specjałów niedostępnych w komercyjnej sprzedaży. Oprócz tradycyjnych potraw lokalni producenci starają się zaskakiwać również nowymi smakami proponując takie innowacje jak keczup z cukinii, czy nutella śliwkowa.

Podczas wydarzenia wystawcy nie tylko będą sprzedawać swoje wyroby, lecz także chętnie opowiedzą
o nich wszystkim zainteresowanym. To dobra okazja, by zasmakować się w kuchni żuławskiej
a jednocześnie także poznać jej specyfikę.

Na tegorocznym jarmarku można będzie spotkać wystawców, takich jak „Miody Gustawa”, „Specjały
z Borów”, „Browar Żuławy”, „Kuchnia Halinki”, „Słodki Zakątek”, „Żuławskie Smaki” czy „Kiszonki”. Najbliższe „Żuławskie Smaki” czynne będą 7 i 8 października, w godzinach otwarcia galerii,
czyli 10.00-21.00.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Pasibus otwiera się w CH Focus Biuro prasowe
2024-08-13 | 11:32

Pasibus otwiera się w CH Focus

Od 23 sierpnia kultowa burgerownia Pasibus zaprasza do Focusa! Wywodząca się z Wrocławia marka, przebojem przecierająca od kilku lat kulinarne szlaki, właśnie otwiera swój drugi lokal
Żywienie Odkrywaj smaki domowych przetworów
2024-08-12 | 01:00

Odkrywaj smaki domowych przetworów

Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Paulina Sykut-Jeżyna: Byłam już na Mazurach, a teraz lecę do Grecji. Wszędzie ceny wzrosły, ale przecież można wybierać różne miejsca i wedle uznania planować wydatki

Prezenterka podkreśla, że jej tegoroczne wakacje mają dwie odsłony. Cieszy się, że wraz z bliskimi udało jej się już spędzić trochę czasu na ukochanych Mazurach, a z kolei teraz udaje się do Grecji i ma nadzieję, że urlop upłynie jej pod znakiem odpoczynku, wyciszenia i ładowania akumulatorów. Paulina Sykut-Jeżyna dostrzega, że ceny wzrosły, ale podkreśla, że zawsze można wybrać takie miejsca na wakacyjny wypoczynek, gdzie ten wzrost nie będzie tak mocno odczuwalny.

Media

Agnieszka Hyży: Ja, Maciek Rock i Maciek Dowbor byliśmy taką świętą trójcą Polsatu. Ale my nie mamy tak mocnego miejsca i pomysłu na siebie w internecie jak Maciej Dowbor

Prezenterka żałuje, że Maciej Dowbor pożegnał się z Polsatem, ale szanuje jego decyzję i wierzy, że przed nim kolejne ciekawe wyzwania zawodowe. Agnieszka Hyży niezwykle miło wspomina czasy, kiedy mieli przyjemność ze sobą współpracować, i nie ukrywa, że wciąż sporo się od niego uczy, chociażby obserwując jego aktywność w mediach społecznościowych. Cieszy się także na każde spotkanie z nim.