Praca w wakacje łakomym kąskiem dla młodych Polaków
2pr
ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Wakacje to czas kojarzący się z odpoczynkiem od zajęć szkolnych czy na uczelni. Wiele młodych osób decyduje się jednak wykorzystać przerwę w nauce na podjęcie pracy sezonowej, tym bardziej że zainteresowanie emigracją zarobkową od kilku lat utrzymuje się na wysokim poziomie. Jak wynika z raportu „Migracje zarobkowe Polaków”, w ciągu najbliższego roku wyjazd rozważa blisko 17% Polaków, co czwarty nie potrafi zdecydowanie wypowiedzieć się na ten temat, co jest najwyższym odsetkiem od 2015 roku.
Na przestrzeni ostatnich trzech lat zainteresowanie Polaków emigracją zarobkową wyraźnie wzrosło i utrzymuje się na zbliżonym poziomie. Obecnie niemal 17% badanych rozważa wyjazd w poszukiwaniu pracy w ciągu najbliższego roku, wyraźnie przy tym zmalał odsetek odrzucających taką perspektywę – obecnie to niespełna 60% badanych, co stanowi spadek aż o 8,7 pp. w porównaniu z lipcem 2022 roku i 21,6 pp. w odniesieniu do września 2021 roku. Najliczniejszą grupę wśród rozważających możliwość wyjazdu – aż 52% – stanowią osoby w wieku 25-44 lat, a 30% to osoby przed 25. rokiem życia. To właśnie wśród najmłodszych odnotowano największy zwrot zainteresowania pracą za granicą w porównaniu do ubiegłego roku – aż o 13 pp., zmalał natomiast odsetek przedstawicieli starszego pokolenia, w przedziale wiekowym 45-67 lat.
Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem, pracodawca może zatrudniać osoby młodociane, a więc te po 16. roku życia, które jeszcze nie są pełnoletnie. Warto jednak wiedzieć, że w tym przypadku panują pewne ograniczenia – tacy pracownicy nie mogą wykonywać ciężkich prac, a więc na przykład polegających głównie na podnoszeniu, przenoszeniu czy przewożeniu ciężarów, prac w branży produkcyjnej, związanych ze sprzedażą i konsumpcją alkoholu oraz prac przy budowie lub rozbiórce obiektów budowlanych. Pomimo tych ograniczeń, młodzi ludzie nie powinni mieć większych problemów ze znalezieniem zatrudnienia latem. Pracodawcy obecnie borykają się z trudnościami w skompletowaniu załogi pracowników, stąd praca wakacyjna z pewnością będzie dostępna, a wybór jest całkiem spory.
Chętnie wybieranym kierunkiem przez osoby planujące zarobić latem są wyjazdy do innych krajów. Praca w wakacje za granicą to nie tylko okazja do zgromadzenia środków na większe wydatki, opłacenie studiów czy utrzymanie się bez pomocy rodziców, ale też sposób na doskonalenie języka obcego, a nawet możliwość łączenia pracy z turystyką. Ile można zarobić?
Podjęcie pracy sezonowej pozwala z jednej strony zdobyć środki na wymarzoną podróż, ciekawe obozy lub kursy, zaś w przypadku studentów – na opłacenie studiów, a z drugiej uczy samodzielności i rozsądnego zarządzania pieniędzmi. Wakacyjna praca pozwala również uniknąć zaciągania pożyczek i nie zadłużania się, co z kolei buduje większą odpowiedzialność w korzystaniu ze zgromadzonych środków – mówi Marta Fila, Marketing Manager w AIQLabs, właściciela marek SuperGrosz i „Kupuj Teraz – zapłać później”. – Praca przy zbiorach owoców i warzyw daje zarobki w wysokości od 3000 zł do 4000 zł miesięcznie brutto. Magazynierzy i osoby wykładające towar mogą liczyć na miesięczne zarobki w granicach od 3500 zł do 5500 zł, a opiekunowie osób starszych od 4000 zł do 7000 zł miesięcznie. Oczywiście wiele zależy od tego, czy pracodawca zapewnia wyżywienie i zakwaterowanie. Zdarza się, że miejsce zamieszkania jest oddalone od pracy, co wiąże się z wydatkami na dojazdy – dodaje ekspertka.
Oczywiście, praca wakacyjna za granicą musi być wybrana z rozsądkiem – nie każdy sprawdzi się przy zbiorze owoców lub warzyw, zaś osoby nie znające dobrze języka angielskiego raczej nie będą dobrymi kelnerami. Najrozsądniej jest wybierać sprawdzone miejsca zatrudnienia lub wyjeżdżać ze znajomymi, którzy znają pracodawcę i realia panujące w danym miejscu. Trzeba też liczyć się z wydatkiem na samą podróż – najszybszym i najwygodniejszym środkiem transportu jest oczywiście samolot.
Nie potrafimy rozmawiać o pieniądzach. Jakie mogą być konsekwencje?
![Członkowie Zarządu Toyota Bank Polska S.A. wyróżnieni medalami Prezydenta RP](/files/_uploaded/glownekonf_262123115,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Członkowie Zarządu Toyota Bank Polska S.A. wyróżnieni medalami Prezydenta RP
![Toyota Bank podwyższa oprocentowanie Lokaty Plus na okres 6 i 9 miesięcy](/files/_uploaded/glownekonf_1103317896,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Toyota Bank podwyższa oprocentowanie Lokaty Plus na okres 6 i 9 miesięcy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Zdrowie
![](/files/1922771799/klimentowie-migreny-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Lenka Klimentová: Od 12. roku życia męczą mnie silne migreny. Najbardziej cierpiałam w czasie ciąży, kiedy nie mogłam brać tabletek
Tancerka przyznaje, że ataki migreny uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie i czasami nie jest w stanie nic zrobić, nawet wykonać najprostszych czynności. I choć próbowała już wielu metod, by złagodzić tę niezwykle uciążliwą dolegliwość, to na dłuższą metę wszystko staje się nieskuteczne. Pomagają jedynie silne tabletki. Lenka Klimentová wspomina, że kiedy była w ciąży, przez pierwsze miesiące nie mogła się ratować w ten sposób i z ogromnym bólem musiała wziąć udział w pokazie tańca.
Nauka
Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
![](/files/1922771799/hepsomali-mozg-zywienie-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Jedzenie niezdrowej żywności może prowadzić do zmian w mózgu, związanych z depresją i zaburzeniami lękowymi. Obniżeniu mogą też ulec zdolności poznawcze. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii, obserwując skany mózgów pacjentów z różnymi nawykami żywieniowymi. Uwidocznione zostały zmiany w neuroprzekaźnikach i objętości istoty szarej u osób, które mają złą dietę, w porównaniu z tymi, które stosują dietę śródziemnomorską. Badacze wciąż poszukują potwierdzenia mechanizmów, które sprawiają, że jedzenie ma taki wpływ na kondycję ośrodkowego układu nerwowego. Jedna z koncepcji zakłada powiązanie ich z nieprawidłowościami w mikrobiocie jelitowej.
Handel
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4,w_133,r_png,_small.png)
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.