Newsy

Magda Gessler: jest fantastycznie. W życiu nie byłam w lepszej kondycji fizycznej i psychicznej

2018-03-13  |  06:23

Restauratorka dementuje doniesienia o czekającej ją operacji biodra. Gwiazda TVN przyznaje, że ma jedynie problemy ze ścięgnem kostki, dlatego zgodnie z zaleceniami lekarzy zdarza jej się korzystać z wózka inwalidzkiego. Chodzi o to, aby oszczędzać kostkę, gdy tylko to możliwe. Dotyczy to na przykład długich odległości, jakie musi pokonać na dużych lotniskach.

Pogłoski o złym stanie zdrowia Magdy Gessler związane są ze zdjęciami z lotniska w Toronto, na których widać, że słynna restauratorka porusza się na wózku inwalidzkim. Wkrótce po ich publikacji w mediach showbiznesowych pojawiły się informacje, że gwiazda TVN wymaga operacji wszczepienia endoprotezy stawu biodrowego i wielomiesięcznej rehabilitacji po tak inwazyjnym zabiegu. Magda Gessler twierdzi jednak, że doniesienia te są całkowicie nieprawdziwe, ich autorom zarzuca natomiast brak rzetelności zawodowej.

– Cóż, bad news is good news. Gratuluję pomysłu, ale nie jest on zbyt udany. Totalna bzdura mówi restauratorka agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Gospodyni programu „Kuchenne rewolucje” zapewnia, że nigdy dotąd nie była w tak dobrej kondycji psychicznej i fizycznej. Przepełnia ją energia i zapał do pracy, które wykorzystuje do realizacji fantastycznych projektów zawodowych. Ostatnich kilka dni spędziła w trasie, podróżując do Elbląga, Kołobrzegu, Gdańska i Szczecina, gdzie pracowała fizycznie zwraca uwagę na to, że nie byłoby to możliwe, gdyby faktycznie jej stan zdrowia był tak zły, jak podają tabloidy.

– Osoby, które wymyśliły tego newsa, chciałam prosić o więcej wyobraźni i może o to, by mnie zapytali. Poza tym nie potrafię zrozumieć, dlaczego ludzie ludziom są tak nieżyczliwi. Życzę im szczęścia i dużo miłości do innych ludzi – mówi Magda Gessler.

Restauratorka przyznaje jednocześnie, że na lotnisku w Toronto faktycznie poruszała się na wózku inwalidzkim. Kilka lat temu podczas kręcenia jednego z odcinków „Kuchennych rewolucji” w Legionowie nadwyrężyła ścięgno kostki. Mimo bolesnego upadku kontynuowała zdjęcia do programu. Od tego czasu pozostaje pod opieką znanego ortopedy dra Roberta Śmigielskiego. Ten natomiast nakazał jej oszczędzanie kostki w sytuacjach, gdy musi pokonać duże odległości, właśnie takie jak na kanadyjskim lotnisku. 

– Absolutnie nie powinnam stać, czekać w kolejkach, bo i tak bardzo długo stoję w „Kuchennych rewolucjach”. Proszę sobie wyobrazić, że od ośmiu lat nie zwolniłam się ani nie przedstawiłam ani jednego zwolnienia lekarskiego. Osiem lat to 270 odcinków, razy pięć, proszę to sobie policzyć – mówi Magda Gessler.

Restauratorka twierdzi, że siłę do pracy czerpie z miłości do ludzi, chęci pomagania im oraz dobrej atmosfery, jaka panuje w ekipie tworzącej „Kuchenne rewolucje”. Podkreśla, że większość jej współpracowników to osoby w wieku ok. 40 lat, ona sama zaś czuje się jakby miała 38 lat i często jest najmniej poważnym członkiem zespołu.

– To jest trochę tak, jakby wejść w grupę młodych ludzi, którzy mają fajną energię, którym się chce, ciągle to jest ta sama grupa, ludzie ze mną pracują po 27 lat, ci moi z restauracji, a ci z planu już 8 lat. Ekipa się nie zmieniła, ja też nie – mówi Magda Gessler.

Czytaj także

Gwiazdy

Anna Popek: Gdybym mogła cofnąć czas o 20 lat, byłabym bardziej odważna. Teraz chcę rozwinąć swój warsztat pisarski

Dziennikarka podkreśla, że 50. urodziny były dla niej przełomowym momentem, w którym zamknęła pewien etap swojego życia i otworzyła nowy. Prezenterka zrobiła bilans pięciu dekad i zastanowiła się na tym, co w jej życiu było udane, a co można było zrobić nieco lepiej. Niezależnie jednak od tego, czy mówi o sukcesach, czy o porażkach, za wszystko jest wdzięczna losowi, bo z każdej sytuacji wyciągnęła wnioski na przyszłość. Gwiazda TVP przyznaje, że ma też wiele planów na kolejne lata, m.in. chce doskonalić warsztat pisarski. Zamierza też zwiedzać kraje ościenne.

 

Moda

Joanna Horodyńska: Polki są bacznymi obserwatorkami mody. Nie zawsze wybierają z niej jednak to, co dla nich właściwe

Polki nie słuchają siebie – uważa stylistka. Jej zdaniem kobiety w Polsce obserwują trendy, nie potrafią jednak wybierać tych, które najbardziej im pasują. Zamiast inspirować się modą, kopiują styl znanych pań lub koleżanek. Zbyt mocno obawiają się też opinii innych kobiet, żeby odważyć się na bardziej szalone stylizacje.

 

Żywienie

W Europie rośnie popularność żywności wegańskiej i wegetariańskiej. To ważne ze względów zdrowotnych i środowiskowych

Z danych Europejskiego Związku Wegetarian wynika, że w krajach Unii Europejskiej jest coraz więcej wegetarian i wegan. Liderem pozostają Niemcy, gdzie na diecie bezmięsnej jest już co dziesiąta osoba. Także w Polsce ekologiczne i wysokojakościowe produkty roślinne cieszą się coraz większą popularnością. Z badań Instytutu Homo Homini przeprowadzonych na zlecenie firmy LightBox wynika, że 3,7 proc. respondentów określa się wegetarianami, a 1,6 proc. przestrzega diety wegańskiej. Intensywnie reaguje na to branża spożywcza. Coraz częściej w dużych marketach możemy kupić produkty wegańskie takie jak tofu, tempeh czy jogurty sojowe.

 

Gwiazdy

Jacek Rozenek: dobro można czynić każdego dnia. Julia Wróblewska: od dziecka widziałam problemy w Polsce i na świecie i starałam się je rozwiązywać

W okresie przedświątecznym Polacy chętnie pomagają innym. W akcje charytatywne angażuje się też coraz więcej znanych osób. Robią to z różnych powodów – jedni twierdzą, że los jest dla nich wyjątkowo hojny, więc chcą się podzielić tym, co mają z innymi, kolejni natomiast – wykorzystują swoją rozpoznawalność, by zwrócić uwagę na trudną sytuację osób potrzebujących. Wszyscy zgodnie przyznają, że kluczowa nie jest tutaj wartość prezentu czy przekazana kwota, najważniejszy jest gest i nagłośnienie ważnego problemu społecznego.