Newsy

Anna Starmach: wraz z nastaniem niekorzystnej pogody w mojej kuchni przybywa deserów i rzeczy słodkich

2017-10-05  |  06:46
Mówi:Anna Starmach
Funkcja:jurorka polskiej edycji „MasterChef”, autorka książek kulinarnych
  • MP4
  • Słodkie desery, sport i wyjazdy w cieplejsze rejony świata – to sposoby gwiazdy „MasterChefa” na jesienną chandrę. Pomaga również uśmiech, który dla Anny Starmach jest naturalnym odruchem. Jak twierdzi jurorka uśmiech bardzo ułatwia kontakty międzyludzkie.

    Jesień to czas, gdy wielu Polaków cierpi z powodu obniżonego nastroju. Wśród przyczyn tej sezonowej apatii psychologowie wymieniają brak słońca, krótsze dni, konieczność powrotu do obowiązków zawodowych lub szkolnych. Anna Starmach ma jednak niezawodny sposób na pokonanie jesiennej chandry. Pomaga jej w tym kulinarna pasja.

    – Oczywiście jem. Razem z niekorzystną aurą w mojej kuchni przybywa deserów i rzeczy słodkich, sporty także bardzo pomagają i jakieś krótkie wakacje gdzieś, gdzie jest chociaż trochę ładniej – mówi Anna Starmach, jurorka polskiej edycji „MasterChef” agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

    Mimo zamiłowania do słodkich przekąsek gwieździe TVN udaje się utrzymać niezwykle szczupłą sylwetkę. Anna Starmach nie ukrywa jednak, że kosztuje ją to sporo wysiłku, nie należy bowiem do kobiet, których metabolizm pozwala na dietetyczne grzechy. Aby nie przytyć, musi dużo ćwiczyć oraz trzymać się zdrowych nawyków żywieniowych, takich jak regularne spożywanie pięciu posiłków w ciągu dnia.

    – Ostatnio schudłam kilka kilogramów, ale to ze względu na moją prywatną chwilę, ze względu na ślub, przed ślubem chudłam, nie wiedziałam, jak to się dzieje, po prostu samo się zdarzyło – mówi Anna Starmach.

    Jurorka polskiej edycji programu „MasterChef” należy do osób o pozytywnym nastawieniu do rzeczywistości, dlatego łatwiej jest jej walczyć z jesienną chandrą. Twierdzi, że uśmiech jest dla niej naturalnym odruchem, często nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że się uśmiecha. Przyznaje jednak, że dzięki takiej postawie codzienne życie staje się łatwiejsze i przyjemniejsze, zwłaszcza w zakresie kontaktów z innymi ludźmi.

    – Łatwiej się rozmawia z ludźmi, odpowiedzią na uśmiech jest uśmiech, jeśli teraz byłabym naburmuszona, smutna i zła, to rozmowa nie byłaby taka miła – mówi Anna Starmach.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Teatr

    Farmacja

    Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października

    Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.

    Żywienie

    Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało

    Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.