Mówi: | Magdalena Wójcik, dyrektor sprzedaży Smeg Polska Łukasz Kawaller, kucharz |
Designerskie lodówki i zlewy nadają kuchni ekstrawagancki charakter
Urządzając kuchnię, nie trzeba wybierać między technologią a nowoczesnym designem. Czołowi producenci sprzętu gospodarstwa domowego dbają o to, by ich produkty miały ciekawe formy i modną, często intensywną kolorystykę. Różne linie wzornicze pozwalają na dopasowanie urządzeń do stylu wnętrza domu i indywidualnych upodobań.
W nowoczesnej architekturze wnętrz kuchnia ze skrzętnie ukrywanego pomieszczenia przekształca się w wizytówkę mieszkania. Standardem jest łączenie kuchni z pokojem dziennym lub jadalnią w jedno pomieszczenie. To sprawia, że powinna być ona urządzona starannie i ciekawie, w stylu korespondującym z resztą mieszkania. Warto pamiętać, że ciekawą aranżację kuchni zapewnią nie tylko stylowe meble, lecz także sprzęt AGD. Czołowi producenci projektując sprzęty kuchenne, łączą nowoczesny design z technologią, co pozwala wyeksponować to, co dotychczas pozostawało ukryte w szafach lub specjalnej zabudowie.
– W dzisiejszych czasach każdy sprzęt, który mamy w kuchni, może być designerski. Są to lodówki, niesamowite minibary, winiarki do zabudowy lub wolnostojące. Teraz możemy pokazywać coś, co do tej pory było zawsze chowane w szafie. Nawet zlewy, baterie kuchenne i piekarniki, wszystko może tworzyć jednolitą całość, być częścią naszego domu i tworzyć jego aurę – mówi Magdalena Wójcik, dyrektor sprzedaży Smeg Polska, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Polacy polubili zwłaszcza AGD w stylu retro oraz w intensywnych kolorach. Jest to nowość, do niedawna bowiem w Polsce największą popularnością cieszył się sprzęt w kolorze białym, czarnym lub stalowym. Obecnie dominują urządzenia w odcieniach pasteli oraz różu, jasnego błękitu, a nawet czerwieni. Przy urządzaniu kuchni istotna rolę odgrywa dobór koloru ścian i podłogi. Nie należy decydować się na barwy jaskrawe, np. żółty, neonową zieleń, mogą one bowiem działać drażniąco na układ nerwowy domowników. Wyjątkiem jest kolor pomarańczowy, który pobudza apetyt i dodaje energii. Projektanci wnętrz polecają jednak przede wszystkim kolory stonowane, np. brązy, jasne zielenie. Na takim neutralnym, spokojnym tle AGD w bardziej zdecydowanych kolorach będzie ciekawym, barwnym akcentem.
– Dzisiaj mamy bardzo wiele urządzeń, które swoje zastosowanie znajdują nie tylko w kuchni, lecz także na przykład w living roomie. Wszystko za sprawą tego, jak one wyglądają i jaką funkcję pełnią. W salonie możemy postawić na przykład minibar w kształcie samochodu – bardzo fajny, designerski mebel, który spodoba się szczególnie panom. Zawsze jak go widzą, to myślą o tym, co by sobie do tej lodóweczki włożyli. Dla wielbicieli bardziej klasycznego stylu również znajdzie się coś ciekawego, np. winiarka z drewnianymi półkami, która bardzo dobrze komponuje się z wystrojem pokoju dziennego – mówi Magdalena Wójcik.
Rozumiejąc potrzebę spotkania architektury ze sztuką, producenci AGD nawiązują współpracę ze światowej sławy architektami, jak np. Guido Canali i Mario Bellini, którzy projektują dla marki Smeg. Firma proponuje kilka linii wzorniczych zarówno bardzo nowoczesnych utrzymanych w stali i szkle, jak i nawiązujących do stylistyki lat 50., charakteryzujących się klasycznymi zaokrąglonymi liniami i żywymi kolorami. Z obserwacji firmy Smeg wynika, że Polacy coraz chętniej otaczają się przedmiotami ekstrawaganckimi.
– Dziś Polacy coraz bardziej chcieliby, żeby ich dom tak wyglądał, żeby był po prostu ekstrawagancki. Zależy im na tym, by urządzenia, które posiadają, wyróżniały się na tle innych sprzętów, by nie były zwykłe, pospolite – mówi Magdalena Wójcik.
Obecna na polskim rynku od pół roku firmy Smeg chce zachęcić Polaków nie tylko do odwagi w aranżacji kuchni, lecz także do zapoznania się z włoską kuchnią. Z tego powodu ambasadorem marki został Łukasz Kawaller. Współpraca ze zwycięzcą pierwszej polskiej edycji „Hell’s Kitchen” będzie obejmowała gotowanie na dużych imprezach, prowadzenie Akademii Kulinarnej Smeg i gotowanie w kameralnych grupach lub indywidualnie z klientami, którzy zwyciężą w nadchodzących konkursach organizowanych przez włoską firmę.
– Moim zadaniem jest głównie gotowanie i uszczęśliwianie innych ludzi, tak więc gotuję i staram się przybliżyć innym włoską kulturę przez pryzmat talerza. Markę znałem wcześniej, znałem ją od dziecka. Zawsze chciałem mieć lodówkę tego znanego na całym świecie FAB-a. I faktycznie bardzo mi odpowiada, że jest to marka włoska – mówi Łukasz Kawaller.
Firma Smeg została założona przez Vittorio Bertazzoni w mieście Guastalla w północnych Włoszech. Pierwsze kuchnie wykonane przez Bertazzonich zostały pokazane na wystawie World Expo, która odbyła się w Mediolanie w 1906 roku. Dziś Smeg jest jednym z wiodących włoskich producentów sprzętu gospodarstwa domowego. Marka stara się odzwierciedlać typowe cechy włoskiego designu, takie jak elegancja, wyjątkowość i jakość produktów.
Czytaj także
- 2025-04-08: Eliza Gwiazda: Polskie hotele to już nie są te sprzed 10-15 lat. Nie ma takiej zachcianki, której pięciogwiazdkowe obiekty by nie spełniły
- 2024-12-12: Sebastian Karpiel-Bułecka: Z zawodu jestem architektem, a muzyka to jest moja pasja. Nie byłem spięty, żeby za wszelką cenę zrobić wielką karierę
- 2024-10-28: Ochrona krajobrazu mało istotna w nowych inwestycjach. Mazurskie gminy chcą to zmienić
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-09-06: Rafał Zawierucha: Kocham remonty i nadzorowanie wszystkiego. Wspaniale sprawdzam się w dyrygowaniu i rozdzielaniu obowiązków
- 2024-06-12: Katarzyna Dowbor: Uwielbiam remonty. Gdybym nie była dziennikarką, to zostałabym scenografką albo architektem wnętrz
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Muzyka

Wiktor Dyduła: Produkcja płyt i nagrywanie teledysków są niezwykle kosztowne. Jeśli nie ma pomocy wytwórni fonograficznej, można założyć zbiórkę na ten cel
Wokalista przyznaje, że często na barkach artystów jest nie tylko przygotowanie materiału na płytę, ale także zebranie pieniędzy na jej nagranie, produkcję i wszelkie działania promocyjne. To wszystko sporo kosztuje. On sam może w tej kwestii liczyć na wsparcie wytwórni fonograficznej, więc jest mu łatwiej, natomiast ci, którzy są zdani sami na siebie, mają twardy orzech do zgryzienia. Dlatego też Wiktor Duduła pochwala chociażby zakładanie publicznych zbiórek na taki cel.
Farmacja
Właściciele psów i kotów szczególnie narażeni na choroby odkleszczowe. Nie decydują się jednak na profilaktyczne szczepienia

Eksperci ostrzegają, że Polska znajduje się w czołówce krajów Europy Środkowej pod względem liczby zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu, a mimo to poziom zaszczepienia przeciwko tej chorobie pozostaje dramatycznie niski. Tymczasem zmiany klimatyczne, coraz wyższe temperatury, migracje kleszczy i zanik sezonowości ich aktywności powodują, że ryzyko zakażenia jest coraz większe – nie tylko w lesie, ale i w mieście, parku czy ogrodzie, a nawet w domu, szczególnie tam, gdzie mieszkają zwierzęta.
Dom i ogród
Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą

Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.