Newsy

Kawa mrożona chłodzi organizm, a do tego pobudza tak samo jak gorąca

2014-08-13  |  06:20

Miłośnicy kawy nie muszą rezygnować z ulubionego napoju nawet podczas dużych upałów. Mrożona kawa smakuje równie dobrze jak tradycyjna, a w dodatku orzeźwia w gorące dni. Z dodatkiem bitej śmietany lub lodów może stanowić łatwy do samodzielnego przyrządzenia deser.

Latem większość ludzi nie ma ochoty na gorące napoje. Podczas dużych upałów kawę i herbatę zastępują wodą mineralną i sokami owocowymi. Kawa mrożona ma jednak równie dobry smak, jak kawa na gorąco, zachowuje też swoje pobudzające właściwości.

Kawę latte możemy pić o każdej innej porze roku. Kawa smakuje świetnie z dodatkiem lodów, czy w postaci mrożonej. I tutaj mamy mnóstwo sposobów, żeby kawa nie tylko smakowała nam latem, lecz również nas chłodziła – mówi Joanna Turczyk, marketing manager Nespresso, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

Mrożoną kawą można delektować się w kawiarni lub samodzielnie przyrządzić w domu. Napój ten na zimno można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Wystarczy kawa, mleko, ciekawe dodatki oraz blender lub shaker, w którym zmiksujemy składniki. Najprostszy sposób to przygotowanie małej porcji espresso i dodanie do niej zimnego mleka. Można też zaparzyć kawę w dzbanku i zostawić na noc, by zrobiła się zimna. Hiszpanie natomiast dodają do gorącej kawy kilka kostek lodu i czekają aż się rozpuszczą. Do kawy na zimno można dodać też bitą śmietanę, wiórki kokosowe lub czekoladowe, lody o różnych smakach, cynamon, a nawet alkohol.

Można zacząć od najprostszych sposobów, czyli połączyć kawę z zimnym lub spienionym mlekiem, czy po prostu z lodem i lodami. Najpierw słodzimy kawę, a później dodajemy zimne dodatki. Dobrze jest mieć urządzenie, które spienia mleko na zimno, żeby nam nie podnosiło temperatury napoju, tylko go schładzało – mówi Joanna Turczyk.

Osoby dbające o figurę nie muszą rezygnować z takiego orzeźwiającego deseru. Wystarczy do jego przygotowania użyć chudego mleka, lody zastąpić sorbetem owocowym i zrezygnować z bitej śmietany na rzecz kawałków owoców lub orzechów. Do przyrządzenia kawy na zimno świetnie nadaje się również kawa bezkofeinowa. Przed przystąpieniem do robienia orzeźwiającego napoju należy się upewnić, z jakim gatunkiem kawy mamy do czynienia. Kawy pochodzące z różnych stron świata mają bowiem inne smaki i aromaty.

Kawa z Brazylii lepiej łączy się z dodatkami słodkimi, kawa z Kolumbii ze świeżymi owocami. Z kolei kawy mocno palone dobrze pasują do cynamonu czy karmelu. Warto też zwrócić uwagę na jakość kawy. Zwłaszcza wtedy, kiedy łączymy ją z mlekiem lub innymi dodatkami, choćby lodem, bo ten smak kawy jest wtedy jeszcze bardziej podkreślamy – zaznacza Joanna Turczyk.

Kawa mrożona popularna jest od ponad pół wieku. Istnieją dowody na to, że Japończycy ten sposób przygotowywania kawy znali napój już na początku XX wieku, jednak za wynalazcę kawy na zimno uchodzi Grek, Giannis Dritsas. Nowy napój pokazał on światu na targach w Salonikach w 1957 roku.

Więcej na temat
Żywienie Zakup ekspresu do kawy nie zagwarantuje jej smaku jak z kawiarni Wszystkie newsy
2014-07-14 | 06:55

Zakup ekspresu do kawy nie zagwarantuje jej smaku jak z kawiarni

Polacy chętnie kupują ekspresy do kawy, bo chcą mieć ją taką, jak w kawiarni. Kupno ekspresu nie zagwarantuje jednak kawiarnianego smaku kawy. Potrzebny jest nie tylko dobry
Przemysł spożywczy Rośnie popularność kawy ziarnistej, ale Polacy są wierni tradycyjnym markom kawy mielonej
2014-04-07 | 06:15

Rośnie popularność kawy ziarnistej, ale Polacy są wierni tradycyjnym markom kawy mielonej

Polacy wciąż piją bardzo mało kawy, trzykrotnie mniej od Niemców i prawie pięciokrotnie mniej od Skandynawów, którzy są rekordzistami pod względem ilości spożywanej
Żywienie Polacy najczęściej wybierają kawę o gorzkim smaku
2014-04-07 | 05:45

Polacy najczęściej wybierają kawę o gorzkim smaku

Zdaniem Polaków dobra kawa powinna mieć gorzki posmak, dlatego najczęściej wybierają robustę. Drugim gatunkiem, wyróżnianym przez baristów jest arabica, która ma szlachetny smak

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Finanse

Polacy chcą jak najszybciej przechodzić na emeryturę i nie chcą na niej pracować. Potrzebne zachęty do dłuższej aktywności zawodowej

Tylko 11,6 proc. osób w wieku 50–74 lat, które pobierają emeryturę, nadal pracuje. Choć ten wskaźnik nieco rośnie, to nadal niska jest skłonność do pozostawania aktywnym zawodowo po uzyskaniu uprawnień emerytalnych. Niecałe 19 proc. chciałoby pracować po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zdaniem prof. Elżbiety Gołaty z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu konieczne są zachęty do dłuższej aktywności zawodowej, bo na podniesienie wieku emerytalnego nie ma przyzwolenia społeczeństwa.

Podróże

Qczaj: W te wakacje planuję zwiedzić sporą część Stanów Zjednoczonych. Pojadę z siostrą do Yellowstone

W Stanach Zjednoczonych trener zamierza spędzić co najmniej miesiąc. Jak zaznacza, szczególnie marzy o tym, by zobaczyć Park Narodowy Yellowstone – miejsce, które zafascynowało go po obejrzeniu popularnego serialu. Qczaj planuje też zabrać mamę na wycieczkę samochodową po atrakcyjnych trasach USA. Pielęgnowanie relacji rodzinnych jest dla niego niezwykle ważne, dlatego chce efektywnie spędzić czas z bliskimi tak, by po wakacjach pozostały im miłe wspomnienia.