Mówi: | Justyna Skrzekut |
Firma: | Lubella |
Co czwarte dziecko wychodzi z domu bez śniadania. Dzieci spożywające pełnowartościowy pierwszy posiłek osiągają lepsze wyniki w nauce
Aby przygotować pełnowartościowe, a zarazem smaczne śniadanie wystarczą zaledwie 3 minuty. Warto pomyśleć jednak o tym, by tradycyjne kanapki, przez wielu uważane za nudne, zastąpić inną przekąską, na przykład na bazie płatków. Można je podawać na wiele sposobów – z dżemem, jogurtem, mlekiem czy owocami. Dla tych, którzy spożywają śniadanie w drodze, dobrym rozwiązaniem są batony zbożowe. Takie przekąski to bogate źródło błonnika, witamin i składników odżywczych.
W badaniach przeprowadzonych na potrzeby marki Lubella na pytanie: „Co daje najwięcej energii na cały dzień?”, aż 57 proc. Polaków jednoznacznie wskazało śniadanie. Dlatego rodzic, który spożywa pierwszy posiłek, przywiązuje do niego wagę i pokazuje, że sprawia mu on przyjemność, znacznie lepiej przekaże swojemu dziecku zdrowe i dobre nawyki żywieniowe.
– Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia ze względu na to, że daje nam porcję energii na dobry start. Dzięki temu, mamy więcej narzędzi do tego, żeby walczyć i podejmować wyzwania, które niesie ze sobą dzień. Śniadanie jest więc naszym obowiązkiem. Polacy bardzo często jednak z niego rezygnują, a wśród wymówek podają takie, jak brak czasu, to, że śniadania są nudne, że im nie smakują, że mają mnóstwo innych obowiązków – mówi agencji Newseria Lifestyle Justyna Skrzekut, Lubella.
Badania wykazały, że dzieci, które na co dzień jedzą dobrze skomponowane, pełnowartościowe śniadania, osiągają lepsze wyniki w nauce. Tymczasem ponad 24 proc. uczniów wychodzi do szkoły bez zjedzenia pierwszego posiłku, a przecież pełnowartościowe śniadanie można przygotować zaledwie w kilka minut.
– Wystarczy połączyć jogurt, mleko, odrobinę dżemu, wybrać ulubione płatki i śniadanie jest gotowe. Możemy również przygotować je dzień wcześniej. Idealnym rozwiązaniem będą tutaj batony zbożowe z dodatkiem chociażby płatków kukurydzianych, które są idealnie chrupkie, złociste, smakowite, przez co nasze śniadanie będzie nie tylko szybkie, lecz przede wszystkim bardzo smaczne, zapewniające nam porcję energii na dobry start w poranek – tłumaczy Justyna Skrzekut.
Ci, którzy cenią sobie czas spędzony z rodziną przy stole, z pewnością nastawią budzik kilka minut wcześniej. Z kolei ci, którzy wolą dłużej pospać, mogą zabrać na wynos wcześniej przygotowaną przekąskę i zjeść po drodze.
– Są śniadania, które możemy zjeść w tramwaju, w drodze do pracy, w korku w samochodzie, na spacerze, na ławce w parku. Tak naprawdę śniadanie można zjeść absolutnie wszędzie, jeżeli wybierzemy odpowiednią opcję śniadaniową. Doskonałą propozycją może być również śniadanie przygotowane wcześniej w postaci np. batonów zbożowych na bazie płatków, a także muffiny – podkreśla Justyna Skrzekut.
Wystarczy odrobina wyobraźni i kreatywności, a każde śniadanie będzie prawdziwą ucztą i zaspokoi nawet najbardziej wymagające gusta.
– Płatki pełnoziarniste są bogatym źródłem błonnika, fosforu, magnezu, manganu. Płatki zbożowe wykonywane są z pszenicy, jęczmienia ryżu, żyta. Dla każdego można dobrać odpowiednie zboże i inny wariant, zarówno smakowy, jak i związany z różnymi dodatkami. Znajdziemy w nich np. puff pszeniczny, dodatek płatków w czekoladzie, porzeczkę, żurawinę czy crunch – wymienia Justyna Skrzekut.
Czytaj także
- 2024-06-26: Katarzyna Dowbor: Kocham Andaluzję. Z przyjemnością jeżdżę tam na wakacje do domu moich dzieci
- 2024-05-29: Katarzyna Dowbor: Kiedy odchodziłam z TVP, to była to taka rodzinna telewizja. Teraz to już jest porządna fabryka, ale ja się szybko przestawiłam
- 2024-06-05: Beata Tadla: „Pytanie na śniadanie” jest sporym wyzwaniem. Nawet przez sekundę nie zatęskniłam za swoim dawnym życiem zawodowym
- 2024-06-24: Klaudia Carlos: W „Pytaniu na śniadanie” pracuje się bardzo dobrze. Jest miła atmosfera i czujemy wsparcie z każdej strony
- 2024-07-04: Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
- 2024-07-02: Katarzyna Pakosińska: Siostrzeństwo kobiet jest jeszcze w powijakach. Natomiast w „Pytaniu na śniadanie” mam wspaniałe koleżanki, a Kinga Dobrzyńska jest dla nas jak mama
- 2023-12-15: Barbara Kurdej-Szatan: Teraz gram głównie w teatrach. Przede wszystkim w Warszawie, ale też w czterech spektaklach objazdowych
- 2024-01-09: Dieta roślinna staje się cenowo i ofertowo bardziej dostępna dla polskiego konsumenta. Przybywa takich produktów w sieciach handlowych
- 2023-08-22: Małgorzata Tomaszewska: Na początku nie chciałam głośno mówić o ciąży. Widzowie jednak bardzo szybko dostrzegli mój odmienny stan
- 2023-09-21: Mateusz Szymkowiak (TVP): Telewizja się obroni. Zawsze będzie potrzebna, bo oferuje programy misyjne, kulturalne i sportowe
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.