Mówi: | Wojciech Modest Amaro |
Funkcja: | szef kuchni |
Firma: | Atelier Amaro |
Newsy
Amaro o Gessler: Nigdy nie była u mnie i nawet nie dowiedziała się, co kładziemy na talerze. To przykre
2014-05-23 | 07:00
Tagi: Wojciech Modest Amaro, Magda Gessler, "Top Chef", "Kuchenne rewolucje", kuchnia molekularna, Atelier Amaro
Wojciech Modest Amaro podkreśla, że Magda Gessler nigdy nie odwiedziła jego lokalu i nie miała okazji spróbować żadnej z potraw, więc nie ma żadnych podstaw do tego, by oceniać jego dokonania kulinarne. Prowadząca „Kuchenne rewolucje” mówiła w wywiadach, że ich podejście do gotowania jest zupełnie inne. Według Gessler kuchnia Amaro jest bardzo awangardowa, nie wszystkim się podoba, a sam szef kuchni jest osobą skupioną na sobie, a nie na klientach.
Magda Gessler zarzuciła Wojciechowi Modestowi Amaro, że jest osobą bardzo skoncentrowaną na sobie i swojej karierze, dlatego przede wszystkim stawia na nowoczesność, podczas gdy dla niej najważniejsza jest satysfakcja klientów. Zarzuciła mu także, że próbuje się wybić na jej plecach. Juror „Top Chefa” stanowczo odpiera te zarzuty.
– Mam absolutnie fantastyczne pojęcie o tym, co się dzieje w polskiej gastronomii. Jeżdżę po całej Polsce, odwiedzam producentów. Pani Magda trochę nie rozumie i okrasza moją kuchnię tymi epitetami, że to jest taka okej, fantastyczna, ale wąska, niezrozumiała dziedzina molekularna. To przykład na to, że nigdy nie była u mnie i nawet nie dowiedziała się, co kładziemy na talerze. To przykre. Niech definiują to goście, którzy trafiają do restauracji. A na brak gości nie narzekam i ciężko pracuję na to, żeby oni w dalszym ciągu przychodzili i chcieli do nas przychodzić – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Wojciech Modest Amaro, szef kuchni.
Wojciech Modest Amaro podkreśla, że to właśnie jego restauracja – Atelier Amaro – jako pierwsza restauracja w Polsce została oznaczona gwiazdką Michelin.
– Zrobiliśmy coś dużego, za pomocą tej gwiazdki wprowadziliśmy kuchnię polską do rodziny kuchni światowych. Jesteśmy coraz bardziej wyedukowani. Bądźmy również coraz bardziej wymagający, nauczmy się mówić o złych rzeczach, odczarujmy też tę gastronomię, że to jest raj tylko dla super utalentowanych wirtuozów, którzy malują. Nazwijmy te rzeczy po imieniu. To jest ciężka praca i bardzo niewielu osobom uda się wejść na sam szczyt. Mam wrażenie, że to wszystko powoduje, że będziemy mogli dokonywać świadomych wyborów – dodaje Wojciech Modest Amaro.
Wojciech Modest Amaro prowadzi program „Hell's kitchen” i jest jurorem „Top Chefa”. Obydwa programy można oglądać w Polsacie. Magda Gessler jest gospodynią „Kuchennych rewolucji" w TVN.
Magda Gessler zarzuciła Wojciechowi Modestowi Amaro, że jest osobą bardzo skoncentrowaną na sobie i swojej karierze, dlatego przede wszystkim stawia na nowoczesność, podczas gdy dla niej najważniejsza jest satysfakcja klientów. Zarzuciła mu także, że próbuje się wybić na jej plecach. Juror „Top Chefa” stanowczo odpiera te zarzuty.
– Mam absolutnie fantastyczne pojęcie o tym, co się dzieje w polskiej gastronomii. Jeżdżę po całej Polsce, odwiedzam producentów. Pani Magda trochę nie rozumie i okrasza moją kuchnię tymi epitetami, że to jest taka okej, fantastyczna, ale wąska, niezrozumiała dziedzina molekularna. To przykład na to, że nigdy nie była u mnie i nawet nie dowiedziała się, co kładziemy na talerze. To przykre. Niech definiują to goście, którzy trafiają do restauracji. A na brak gości nie narzekam i ciężko pracuję na to, żeby oni w dalszym ciągu przychodzili i chcieli do nas przychodzić – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Wojciech Modest Amaro, szef kuchni.
Wojciech Modest Amaro podkreśla, że to właśnie jego restauracja – Atelier Amaro – jako pierwsza restauracja w Polsce została oznaczona gwiazdką Michelin.
– Zrobiliśmy coś dużego, za pomocą tej gwiazdki wprowadziliśmy kuchnię polską do rodziny kuchni światowych. Jesteśmy coraz bardziej wyedukowani. Bądźmy również coraz bardziej wymagający, nauczmy się mówić o złych rzeczach, odczarujmy też tę gastronomię, że to jest raj tylko dla super utalentowanych wirtuozów, którzy malują. Nazwijmy te rzeczy po imieniu. To jest ciężka praca i bardzo niewielu osobom uda się wejść na sam szczyt. Mam wrażenie, że to wszystko powoduje, że będziemy mogli dokonywać świadomych wyborów – dodaje Wojciech Modest Amaro.
Wojciech Modest Amaro prowadzi program „Hell's kitchen” i jest jurorem „Top Chefa”. Obydwa programy można oglądać w Polsacie. Magda Gessler jest gospodynią „Kuchennych rewolucji" w TVN.
Czytaj także
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-09-30: Grzegorz Krychowiak: Wydaje mi się, że Wojtek Szczęsny zrezygnował z gry w reprezentacji, bo po prostu stwierdził, że już mu się nie chce
- 2024-10-08: Magda Bereda: Chcę się totalnie poświęcić muzyce. Właśnie Piotr Rubik w Miami, a ja w Warszawie tworzymy wspólną płytę
- 2024-09-26: Magda Bereda: Udział w „Tańcu z gwiazdami” to był ciężki czas. Nie mam do nikogo żadnego żalu za oceny, choć czasami były za bardzo krytyczne
- 2024-09-18: Magda Bereda: Boję się o moich znajomych z Wrocławia. Dostali ostrzeżenie, że może ich zalać
- 2024-09-20: Mateusz Gessler: Gastronomia mocno się zmienia, bo i portfele naszych klientów się zmieniają. Widać, że zamawiają mniej
- 2024-08-26: Mateusz Gessler: Jako „Halo tu Polsat” nie mamy konkurencji, jesteśmy najlepsi. U nas są najlepsze pary prowadzących i mamy najlepszych kucharzy
- 2024-06-04: Lara Gessler: Bolączką naszej generacji jest brak czasu dla innych. Staram się poświęcać dzieciom jak najwięcej uwagi, bez telefonu i telewizora w tle
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wiktor Dyduła: Znam osoby w branży muzycznej wypalone z powodu nadmiaru pracy. To, co kiedyś sprawiało im przyjemność, teraz jest zawodowym obowiązkiem
Artysta promuje obecnie swój najnowszy singiel zatytułowany „Szybkie tempo” i właśnie z taką prędkością od trzech lat podbija polski rynek muzyczny. Piosenkarz zdaje sobie jednak sprawę z tego, jakie wyzwania narzuca życie w ciągłym biegu, dlatego on sam, mimo że prężnie rozwija swoją karierę i czerpie ogromną radość ze śpiewania, od czasu do czasu zatrzymuje się i patrzy na to, co robi z innej perspektywy, by złapać tak potrzebny dystans. Wiktor Dyduła przyznaje bowiem, że w branży muzycznej nie brakuje osób, które skarżą się na zbyt duże obciążenie psychiczne i wypalenie zawodowe.