Newsy

Marcelina Zawadzka: Potrawy na święta gotuje mama i babcia. Ja pomagam przy sprzątaniu

2016-03-25  |  06:45
Mówi:Marcelina Zawadzka
Funkcja:prezenterka, Miss Polonia 2011
  • MP4
  • Prezenterka niecierpliwie oczekuje Wielkanocy. Nie może się doczekać spotkania z rodziną i pysznych potraw na świątecznym stole. Uwielbia zwłaszcza ciasta swojej mamy i faszerowane jajka robione przez babcię. Sama mało gotuje, woli pomagać przy sprzątaniu i zmywaniu.

    Marcelina Zawadzka nie ulega modzie na świąteczne wyjazdy do ciepłych krajów. Wielkanoc spędzi tradycyjnie w gronie rodzinnym. Prezenterka pracuje jeszcze w Wielką Sobotę prowadzi weekendowe wydanie programu „Pytanie na śniadanie”. Zaraz potem wyrusza jednak z siostrą, Karoliną, do rodzinnego Malborka.

    – Do mojej babci, drugiej siostry, Antosi, bo jestem chrzestną 3-letniej Antosi, więc bardzo się cieszę. Spędzę chyba 3 dni z moją rodziną, więc to już jest dużo – mówi Marcelina Zawadzka agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

    Prezenterka zazwyczaj przyjeżdża do domu w ostatniej chwili, nie jest więc w stanie całkowicie zaangażować się w świąteczne przygotowania. Gotowaniem zajmuje się jej mama i babcia, ona natomiast pomaga przy sprzątaniu. Twierdzi, że jej mama znacznie lepiej niż ona radzi sobie z przygotowaniem potraw, zwłaszcza ciast.

    – Jestem specjalistą od zmywania, wolę nawet zmywać niż gotować. Ale jesteśmy trzy siostry i staramy się, jak najwięcej pomagać przed świętami i w trakcie – mówi Marcelina Zawadzka.

    Gwiazda „Pytania na śniadanie” na czas świąt zapomina o diecie. Nie ukrywa, że uwielbia wielkanocne potrawy, zwłaszcza pieczenie i ciasta przyrządzane przez jej mamę oraz faszerowane jajka, które są specjalnością jej babci. Już sama myśl o świątecznych posiłkach sprawia, że prezenterka niecierpliwie oczekuje Wielkanocy.

    – Nawet teraz, kiedy mamy w programie „Pytanie na Śniadanie” przygotowania do świąt, ja już mówię: kiedy, kiedy. Uwielbiam makowiec i sernik mojej mamy – mówi Marcelina Zawadzka.

    Była Miss Polonia dołączyła do grona stałych prowadzących „Pytanie na śniadanie” jesienią 2015 roku. Zastąpiła w tej roli Iwonę Radziszewską.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Sebastian Karpiel-Bułecka: Jurorowanie to nie jest proste zadanie, ale bardzo mnie to rajcuje. Staram się być sprawiedliwy, szczery i rzetelny

    Nowy juror w programie „Must Be the Music” podkreśla, że ta rola jest dla niego niezwykłą przygodą, bo dzięki niej nie tylko może odkrywać młode talenty, ale także nieznane dotąd aspekty swojej kariery artystycznej. Ocenianie uczestników nie jest prostą sprawą, ale Sebastian Karpiel-Bułecka nie chce nikomu dawać złudnych nadziei i chwalić kogoś tylko po to, żeby nie zrobić mu przykrości. Wokalista wychodzi z założenia, że jeśli ktoś decyduje się na udział w tym programie, to musi być przygotowany na każdą ocenę, nawet tę najbardziej surową.

    Prawo

    Nałóg nikotynowy wśród nieletnich zaczyna się najczęściej od e-papierosów. Przyciągają ich słodkie, owocowe smaki tych produktów

    Co czwarty uczeń ma za sobą inicjację nikotynową, a dla większości z nich pierwszym produktem, po jaki sięgnęli, był e-papieros. Zdecydowana większość uczniów używających nikotyny korzysta właśnie z e-papierosów, a prawie połowa nie ma problemu z ich zakupem – wskazują nowe badania przeprowadzone z okazji Światowego Dnia Rzucania Palenia. Eksperci podkreślają, że niebezpiecznym produktem, z uwagi na ryzyko uzależnienia behawioralnego, są także e-papierosy beznikotynowe. Trwają prace nad przepisami, które m.in. zakażą ich sprzedaży nieletnim.

    Ochrona środowiska

    Futra z negatywnym wpływem na środowisko na każdym etapie produkcji. Wiąże się z 400-krotnie większym zużyciem wody niż poliestru

    Biznes futrzarski ma negatywny wpływ na środowisko naturalne – podkreślają eksperci Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Hodowle powodują zatrucie wód i gleb oraz są zagrożeniem dla bioróżnorodności. Z kolei produkcja futra z norek, lisów i jenotów generuje znacznie większe niż bawełna czy poliester emisje gazów cieplarnianych, zużycie wody i zanieczyszczenie wody. 25 listopada obchodzimy Dzień bez Futra, który ma zwrócić uwagę na cierpienie zwierząt hodowanych na potrzeby przemysłu futrzarskiego oraz promować etyczne i ekologiczne wybory w modzie.