Mówi: | Lara Gessler |
Funkcja: | menadżer |
Firma: | restauracje Słodki... Słony i U Fukiera |
Lara Gessler: pasję do gotowania wyssałam z mlekiem matki
Praca w restauracji jest dla mnie jak silny narkotyk – mówi Lara Gessler. Córka Magdy Gessler przyznaje, że jeszcze kilka lat temu zamierzała iść zupełnie inną drogą zawodową niż rodzice, dziś jednak praca w restauracjach sprawia jej ogromną satysfakcję. Pracuje bardzo dużo, najczęściej do północy, karierze zawodowej poświęca więc równie dużo czasu, jak kiedyś jej matka.
Lara Gessler przejęła obowiązki matki w restauracji „U Fukiera” i w cukierni „Słodki… Słony” ze względy na zaangażowanie Magdy Gessler w projekty telewizyjne. Znana warszawska restauratorka prowadzi program „Kuchenne rewolucje” na antenie TVN, jest też jurorką w programie „MasterChef“ emitowanym przez tę samą stację. Lara Gessler pełni obecnie funkcję menadżera obu lokali. W cukierni „Słodki… Słony” pracowała od sześciu lat, zmienił się jednak zakres jej obowiązków.
– Powiem szczerze, że od roku jestem zdecydowanie bardziej skupiona na Fukierze. Chyba już dojrzałam do trochę większego statku, co wcale nie znaczy, że „Słodki... Słony” jest prostym konceptem do zarządzania, bo też nie. Połączenie cukierni i restauracji w jednym stanowi swoiste wyzwania, ale jako człowiek z cukierniczą krwią zawsze w tym miejscu czułam o wiele swobodniej. Teraz jest coś większego, wychodzimy poza swoje strefy komfortu, więc jest dobrze – mówi Lara Gessler w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Lara Gessler bardzo lubi pracę w restauracji „U Fukiera”, którą określa mianem opoki tradycyjnej polskiej kuchni. Cieszy ją współpraca z doświadczonymi szefami kuchni, a także możliwość kreowania nowych smaków i wymyślania nowych potraw. Często nowości w karcie są wyłącznie jej pomysłem, a czasami jest to efekt rozmów i narad z szefami kuchni. Lara Gessler twierdzi, że gotuje głównie w restauracji, w domu nie ma już sił na pracę w kuchni. Przyznaje też, że praca zawodowa zabiera jej dużo czasu. We wrześniowym numerze magazynu „Twój Styl” Lara Gessler szczerze wyznała, że jako dziecko miała za złe swojej matce, że zbyt dużo angażuje się w pracę. Twierdziła, że Magda Gessler zarzucała dzieci prezentami, aby w ten sposób zrekompensować im fakt, że po rozwodzie rodziców trafiły pod opiekę ojca, a nie matki.
– Wracam zwykle po północy. Jeśli uda mi się wyrwać do domu, to raczej około 16-17, żeby po prostu między jednym, a drugim miejscem w ruchu coś zrobić. Natomiast częściej robię coś w restauracji i po prostu zabieram to do domu, bo to jest logistycznie łatwiejsze. Natomiast to nie jest tak, że restauracja wycieńcza na tyle, że już potem nie ma tej pasji w sobie, czy tej chęci robienia czegoś w domu, absolutnie nie. Myślę, że nawet odwrotnie, że właśnie ta nieprzerabialność pomysłów, bo naprawdę nie starczy czasu na to, żeby robić to, co naprawdę się chce, a to wzmaga apetyty – mówi Lara Gessler.
Lara Gessler nie planowała iść w ślady rodziców. Skończyła socjologię, i jak twierdziła jej matka, nie przepadała za pracą w kuchni. Menadżerka przyznaje, że zainteresowanie kuchnią przyszło z czasem, ale szybko stało się prawdziwą pasją. Zaczęła gotować dla znajomych, robiła też torty na zamówienie, a potem postanowiła zostać cukiernikiem, jak jej ojciec Piotr Gessler. Ukończyła szkołę cukierniczą w Londynie, w tamtejszej restauracji z trzema gwiazdkami Michelin odbyła także praktykę.
– Już chyba robiłam w restauracji naprawdę wszystko, co mogłam robić. Od zmywaka, przez barmankę, gdzieś w jakimś miejscu bardziej mrocznym, po pracę na kuchni, na zimnej kuchni czy na cukierni. Liznęłam chyba wszystkiego i efekt tego jest taki, że teraz wiem, jak bardzo silny jest to narkotyk. Jak człowiek zobaczy, że to jest fajne, że mu to wychodzi, to potem jest trudno tej miłość po prostu nie oddawać. Pasję wyssałam z mlekiem matki. To jest tak silna potrzeba robienia czegoś i tworzenia czegoś dla innych – mówi Lara Gessler.
Córka Magdy Gessler uważa, że w życiu zawodowym kieruje nią głównie pasja. Jej zdaniem prowadzenie restauracji to jeden z gorszych pomysłów na biznes, głównie ze względu na stosunek czasu pracy do osiąganych zysków. Lara Gessler twierdzi, że istnieje wiele innych rodzajów prywatnych przedsiębiorstw, które dają lepsze pieniądze niż restauracja.
Czytaj także
- 2025-07-09: Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
- 2024-10-08: Magda Bereda: Chcę się totalnie poświęcić muzyce. Właśnie Piotr Rubik w Miami, a ja w Warszawie tworzymy wspólną płytę
- 2024-09-26: Magda Bereda: Udział w „Tańcu z gwiazdami” to był ciężki czas. Nie mam do nikogo żadnego żalu za oceny, choć czasami były za bardzo krytyczne
- 2024-09-18: Magda Bereda: Boję się o moich znajomych z Wrocławia. Dostali ostrzeżenie, że może ich zalać
- 2024-09-20: Mateusz Gessler: Gastronomia mocno się zmienia, bo i portfele naszych klientów się zmieniają. Widać, że zamawiają mniej
- 2024-08-26: Mateusz Gessler: Jako „Halo tu Polsat” nie mamy konkurencji, jesteśmy najlepsi. U nas są najlepsze pary prowadzących i mamy najlepszych kucharzy
- 2024-06-04: Lara Gessler: Bolączką naszej generacji jest brak czasu dla innych. Staram się poświęcać dzieciom jak najwięcej uwagi, bez telefonu i telewizora w tle
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-06-12: Lara Gessler: Najbliższy czas zamierzamy spędzić na Mazurach. Rozłożymy tam sześciometrowy namiot, w którym będziemy mieszkać cztery miesiące
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.