Newsy

Karol Okrasa: Kuchnia włoska nie jest trudna do opanowania. Podstawą jest prostota przepisów i wysokiej jakości produkty

2015-07-01  |  06:50

Kuchnia włoska jest nieskomplikowana i łatwa do opanowania nawet dla początkujących kucharzy. Jej tajemnicą są świeże i aromatyczne produkty wysokiej jakości. Większość z nich bez problemu można dostać także w Polsce. Ze względu na bogactwo ryb, warzyw, owoców i oliwy włoska kuchnia uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. 

Z raportu firmy PizzaPortal.pl wynika, że kuchnia włoska należy do ulubionych tradycji kulinarnych Polaków. Ceni ją także Karol Okrasa, głównie za to, że daje ona kucharzowi dużo wolności. Zdaniem Okrasy większość Polaków uległa fascynacji kulinarnym światem, a swoją przygodę z nim rozpoczyna właśnie od kuchni włoskiej. To dobry wybór, ponieważ włoska tradycja kulinarna nie jest trudna do opanowania – jest znacznie łatwiejsza chociażby od słynnej na całym świecie kuchni francuskiej.

Jest rzeczywiście prosta, bo dużo wybacza. Jeżeli tylko początkujący kucharze nie będą za bardzo łamać przepisów włoskich, to wszystko powinno się udać. Czyli na początku jak najprościej i na pewno będzie po włosku – mówi Karol Okrasa agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Podstawowa zasada kuchni włoskiej to wysoka jakość używanych składników. W Polsce bez trudu można dostać włoskie produkty bardzo dobrej jakości.

– Dzisiaj nie ma już żadnych usprawiedliwień. Mamy dostęp do produktów, informacji, sprzętu, do wszystkiego. Jedyne braki, jakie możemy zauważyć, to w naszych własnych chęciach. To jedyny brak, ale tutaj nie możemy się tłumaczyć sami przed sobą – mówi Karol Okrasa.

Charakterystyczną cechą włoskiej kuchni jest także stosunkowo krótka obróbka termiczna produktu. Wyjątkiem są niektóre sosy, np. bolognese, które wymagają długiego gotowania. Warzywa, ryby i mięso Włosi gotują jednak bardzo krótko, dzięki czemu produkty zachowują większość składników odżywczych. We Włoszech popularne jest także gotowanie na parze.

Włosi dbają o to, żeby warzywa były albo na patelni delikatnie podgrzane z oliwą, albo tylko ugotowane na parze, takie chrupiące w środku, a wtedy są najlepsze z żywieniowego punktu widzenia. Śmiem także twierdzić, że takie są najlepsze pod względem smaku. Jemy warzywa, mięso czy ryby zachwycając się ich stuprocentowym aromatem, nie tracimy nic. I tak gotują Włosi, i każdy tak może – mówi Karol Okrasa.

W kuchni włoskiej, zwłaszcza z południowych regionów kraju, dominują ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Jedynym tłuszczem stosowanym przez Włochów jest oliwa. Dlatego też włoska kuchnia uważana jest przez lekarzy i dietetyków za jedną z najzdrowszych na świecie.

 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Joanna Kurowska: Okres świąteczny daje ludziom poczucie bezpieczeństwa i jest takim powrotem do dzieciństwa. Nie czepiam się tego, że ktoś dekoruje swój dom już w listopadzie

Aktorka nie widzi nic złego w tym, że już w listopadzie na sklepowych półkach pojawiają się dekoracje związane z Bożym Narodzeniem. Jak zauważa, nie brakuje osób, które chętnie je wtedy kupują i dużo wcześniej przystrajają swoje mieszkania, ubierają choinki czy zakładają iluminacje. Trendy wyznaczają też gwiazdy, które już teraz dzielą się w mediach społecznościowych świątecznymi inspiracjami. Zdaniem Joanny Kurowskiej nikt nie ma prawa do krytyki kierowników sklepów, konsumentów czy znanych osób. Każdy z nich kieruje się bowiem w tej kwestii innymi pobudkami.

Problemy społeczne

W tym roku liczba nowych zakażeń wirusem HIV sięgnie w Polsce 2 tys. Większość z nich rozpoznawana jest na późnym etapie

W 2023 roku na świecie żyło ok.  40 mln osób zakażonych wirusem HIV. Z powodu chorób związanych z AIDS zmarło 630 tys. – wynika z danych ONZ. W Polsce przez 10 miesięcy 2024 roku odnotowano niemal 2 tys. zakażeń. Większość przypadków jest rozpoznawana na późnym etapie zakażenia. Rzadko się testujemy, nie znamy też możliwości profilaktyki przed- i poekspozycyjnej – przypominają eksperci z okazji obchodzonego 1 grudnia Światowego Dnia Walki z AIDS.

Media

Dawid Kwiatkowski: Uczestnicy „Must Be the Music” starają się zaczepiać nas na korytarzach. Ja uciekam, bo przed castingiem nie chcę wchodzić w żadne relacje

Nowy juror w programie „Must Be the Music” przyznaje, że na planie produkcji panują duże emocje. Na castingi zgłosiło się bowiem wielu utalentowanych solistów i różne zespoły muzyczne, a każdy chce wypaść jak najlepiej i przejść do kolejnego etapu. Niektórzy uczestnicy próbują w kuluarach zbliżyć się do jurorów i być może w ten sposób też coś „ugrać”, ale Dawid Kwiatkowski zaznacza, że on sam nie daje się w żaden sposób przekupić. Jest obiektywny, bezstronny i jego ocena podyktowana jest tylko tym, co widzi i słyszy ze sceny.