Newsy

Karol Okrasa: Kuchnia włoska nie jest trudna do opanowania. Podstawą jest prostota przepisów i wysokiej jakości produkty

2015-07-01  |  06:50

Kuchnia włoska jest nieskomplikowana i łatwa do opanowania nawet dla początkujących kucharzy. Jej tajemnicą są świeże i aromatyczne produkty wysokiej jakości. Większość z nich bez problemu można dostać także w Polsce. Ze względu na bogactwo ryb, warzyw, owoców i oliwy włoska kuchnia uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. 

Z raportu firmy PizzaPortal.pl wynika, że kuchnia włoska należy do ulubionych tradycji kulinarnych Polaków. Ceni ją także Karol Okrasa, głównie za to, że daje ona kucharzowi dużo wolności. Zdaniem Okrasy większość Polaków uległa fascynacji kulinarnym światem, a swoją przygodę z nim rozpoczyna właśnie od kuchni włoskiej. To dobry wybór, ponieważ włoska tradycja kulinarna nie jest trudna do opanowania – jest znacznie łatwiejsza chociażby od słynnej na całym świecie kuchni francuskiej.

Jest rzeczywiście prosta, bo dużo wybacza. Jeżeli tylko początkujący kucharze nie będą za bardzo łamać przepisów włoskich, to wszystko powinno się udać. Czyli na początku jak najprościej i na pewno będzie po włosku – mówi Karol Okrasa agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Podstawowa zasada kuchni włoskiej to wysoka jakość używanych składników. W Polsce bez trudu można dostać włoskie produkty bardzo dobrej jakości.

– Dzisiaj nie ma już żadnych usprawiedliwień. Mamy dostęp do produktów, informacji, sprzętu, do wszystkiego. Jedyne braki, jakie możemy zauważyć, to w naszych własnych chęciach. To jedyny brak, ale tutaj nie możemy się tłumaczyć sami przed sobą – mówi Karol Okrasa.

Charakterystyczną cechą włoskiej kuchni jest także stosunkowo krótka obróbka termiczna produktu. Wyjątkiem są niektóre sosy, np. bolognese, które wymagają długiego gotowania. Warzywa, ryby i mięso Włosi gotują jednak bardzo krótko, dzięki czemu produkty zachowują większość składników odżywczych. We Włoszech popularne jest także gotowanie na parze.

Włosi dbają o to, żeby warzywa były albo na patelni delikatnie podgrzane z oliwą, albo tylko ugotowane na parze, takie chrupiące w środku, a wtedy są najlepsze z żywieniowego punktu widzenia. Śmiem także twierdzić, że takie są najlepsze pod względem smaku. Jemy warzywa, mięso czy ryby zachwycając się ich stuprocentowym aromatem, nie tracimy nic. I tak gotują Włosi, i każdy tak może – mówi Karol Okrasa.

W kuchni włoskiej, zwłaszcza z południowych regionów kraju, dominują ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Jedynym tłuszczem stosowanym przez Włochów jest oliwa. Dlatego też włoska kuchnia uważana jest przez lekarzy i dietetyków za jedną z najzdrowszych na świecie.

 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Wiktor Dyduła: Znam osoby w branży muzycznej wypalone z powodu nadmiaru pracy. To, co kiedyś sprawiało im przyjemność, teraz jest zawodowym obowiązkiem

Artysta promuje obecnie swój najnowszy singiel zatytułowany „Szybkie tempo” i właśnie z taką prędkością od trzech lat podbija polski rynek muzyczny. Piosenkarz zdaje sobie jednak sprawę z tego, jakie wyzwania narzuca życie w ciągłym biegu, dlatego on sam, mimo że prężnie rozwija swoją karierę i czerpie ogromną radość ze śpiewania, od czasu do czasu zatrzymuje się i patrzy na to, co robi z innej perspektywy, by złapać tak potrzebny dystans. Wiktor Dyduła przyznaje bowiem, że w branży muzycznej nie brakuje osób, które skarżą się na zbyt duże obciążenie psychiczne i wypalenie zawodowe.