Mówi: | Wojciech Modest Amaro (szef kuchni, prowadzący „Hell's Kitchen – Piekielna Kuchnia”) Dariusz Kuźniak (sous-chef „Hell's Kitchen – Piekielna Kuchnia”) |
Wojciech Modest Amaro o „Hell's Kitchen – Piekielna Kuchnia”: pokażę twarz szefa kuchni, który nie idzie na żadne kompromisy
– Pokażę inną twarz, pokażę twarz szefa kuchni, który nie idzie na żadne kompromisy. Idea programu jest taka, żeby pokazać prawdę na temat tego, co się dzieje w kuchni, nie tworzyć żadnych mitów. W kuchni nie pracują sami bardzo uzdolnieni artyści, którzy malują na talerzach. Pracuje tam zlepek ludzi, którzy czasami nie mają pomysłu na życie, tacy, którym czasami nie najlepiej szło w szkole. Mają jedynie chęć albo wydaje im się, że umieją gotować. Chcemy pokazać, że tylko niewielu osobom w tym zawodzie udaje się dotrzeć na sam szczyt – mówi Wojciech Modest Amaro agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Przez kilka tygodni 14 uczestników „Hell's Kitchen – Piekielna Kuchnia” będzie szlifować swoje kulinarne umiejętności pod okiem Amaro oraz dwóch uczestników pierwszej polskiej edycji „Top Chef”: Piotra Ślusarza i Dariusza Kuźniaka.
– Nie dziwie się, że każda z tych osób ma grono swoich fanów, czy rodzina, czy najbliżsi, którzy klepią ich po plecach i mówią, że świetnie gotują. Mamy kilku kucharzy zawodowych, mamy blogera, mamy zdrowy mix wszystkich ludzi, którzy mówią, że mają w sercu gotowanie, że to jest ich pasja. Moją rolą jest pokazać im, na ile ich wyobrażenie na temat gotowania jest realne. Ale tylko dlatego, żeby im udowodnić, jak trudna jest to praca i jak wiele zaangażowania i dbałości o każdy szczegół ona wymaga – tłumaczy Amaro.
Po pierwszych zmaganiach kucharze zostaną podzieleni na dwie grupy, które będą ze sobą rywalizować w kuchni. Uczestnicy będą musieli wykazać się dużą odpornością na stres i zmęczenie, a także przekonać widzów oraz jury do tego, że gotowanie to ich prawdziwa pasja.
– Wywieramy presję na uczestnikach, aby zdążyli skończyć zadanie na czas. Są bardzo niepokorni, trzeba pamiętać, że to nie tylko profesjonaliści, ale też ludzie z różnych branż. Dużo ludzi pyskuje, dużo ludzi krzyczy, dużo ludzi płacze, ale dajemy sobie z tym radę z Piotrem. Myślę, że będą z nich kucharze – dodaje Dariusz Kuźniak, sous szef „Hell's Kitchen – Piekielnej Kuchni”
„Hell's Kitchen – Piekielna Kuchnia” ma na celu również zwrócenie uwagi Polaków na sposób oraz jakość pracy restauratorów.
– Musimy zdać sobie sprawę z tego, że człowiek, który wychodzi do restauracji, ma pewne oczekiwania, chce coś przeżyć, szykuje się do tego, kobiety się stroją. My jako profesjonaliści powinniśmy wszystkie te emocje mieć w głowie i pamiętać o nich tak, żeby zaserwować coś unikalnego i coś, czego nie można zrobić w domu. Oczekujmy, stawiajmy wymagania i to z dwóch stron. Gdy te działania będą, to na pewno podniesiemy poziom polskiej gastronomii – mówi Wojciech Amaro.
Format „Hell's Kitchen” do tej pory zrealizowano w 15 krajach na całym świecie. Gospodarzem oryginalnego show jest Gordon Ramsay, popularny szkocki szef kuchni.
Czytaj także
- 2024-09-30: Grzegorz Krychowiak: Wydaje mi się, że Wojtek Szczęsny zrezygnował z gry w reprezentacji, bo po prostu stwierdził, że już mu się nie chce
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-05-27: Wojciech „Łozo” Łozowski: Kiedy miałem chore serducho, to napady częstoskurczu zdarzały się podczas koncertu. Kładłem się na scenie, a ludzie myśleli, że to jest jakiś artystyczny performance
- 2024-05-15: Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać
- 2024-04-23: Wojciech „Łozo” Łozowski: Nazywam Małgosię Rozenek terminatorem. Ona jest niesamowicie ambitną i zdyscyplinowaną kobietą
- 2024-05-06: Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Uroda
M. Klajda (Miss Polonia 2024): Medycyna estetyczna to forma leczenia kompleksów. Każdy powinien sam zadecydować o ingerencji w swój wygląd
Choć medycyna estetyczna jest branżą bardzo atrakcyjną i perspektywiczną, to jednak taka ścieżka kariery nie była dla Miss Polski 2024 idealnym rozwiązaniem. Nie zdecydowała się rozwijać w tym właśnie kierunku, ale śledzi rozwój tej dziedziny. Maja Klajda nie krytykuje, ani też nie chwali tych, którzy decydują się na poszczególne zabiegi. Jej zdaniem, to indywidualna sprawa, zachęca jednak do podejmowania mądrych decyzji.
Konsument
Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie
Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.
Ochrona środowiska
Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat
Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.