Mówi: | Izabela Sakutova |
Funkcja: | ekspert So Chic, dystrybutor marek Panache i Cleo |
Polki często niewłaściwie dobierają kostium kąpielowy, bo kupują bez przymierzania
– Najczęstszym błędem są tzw. wiotkie trójkąty w przypadku, czyli trójkątne miseczki, które nie mają wbudowanej żadnej konstrukcji wewnętrznie. One są na sznureczku, który się wiąże w obwodzie i na szyi. Miękkie miseczki, bez żadnego usztywnienia, bez fiszbiny nie dają nam odpowiedniego ukształtowania biustu i odpowiedniego podtrzymania – podkreśla w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle Izabela Sakutova, ekspert So Chic, dystrybutor marek Panache i Cleo.
Chociaż stroje kąpielowe z fiszbinami i usztywnionymi miseczkami są nieco droższe, to styliści podkreślają, że warto w nie zainwestować. Przede wszystkim polecane są paniom, które mają mały biust. Starannie powinny również dobierać kostiumy kobiety o obfitych kształtach.
– Na plaży spotykamy się też z rozjechanymi owalami. Szczególnie u pań z obfitszym biustem, które kupują źle dobrane biustonosz, w których biust rozjeżdża im biust na boki lub wylewa, bo miseczka nie ma odpowiedniej pojemności. Dodatkowo obwód podnosi się ku szyi – tłumaczy Izabela Sakutova.
Złym rozwiązaniem są także stroje kąpielowe, które zamiast typowego biustonosza mają elastyczną opaskę. Ona sprawia, że biust jest spłaszczony i bezkształtny. Nawet najzgrabniejszą sylwetkę może też zniekształcić źle dobrany kostium jednoczęściowy.
– Kiedy kobiety decydują się na wybór stroju bez wewnętrznej konstrukcji, my nazywamy to postawnym kwadratem. Bo elastyczny materiał spłaszcza biust. Naciągając go ku dołowi, kobieta traci też talię, a to powoduje, że wygląda po prostu bardzo kwadratowo. Warto zwrócić uwagę na jednoczęściowe stroje kąpielowe, które mają wbudowaną wewnętrzną konstrukcję – wyjaśnia Izabela Sakutova.
Ważny jest także dobór odpowiedniego fasonu dolnej części stroju kąpielowego, w zależności od tego, czy chce się zatuszować szerokie biodra i dużą pupę, czy uwydatnić kształty.
Czytaj także
- 2024-01-24: Ewa Minge: Opracowałam inteligentną kolekcję ubrań. Projekty mają różnego rodzaju czujniki pozwalające monitorować stan zdrowia
- 2024-01-16: Ewa Minge: Rynek mody udaje, że ma się dobrze, ale tak nie jest. Jesteśmy zalewani przez bardzo tanią modę fast-foodową z Azji, z którą projektantom ciężko jest konkurować
- 2023-10-26: Joanna Przetakiewicz-Rooyens: Polacy coraz bardziej kochają modę vintage i rzeczy używane. Nie krępujemy się tego, że na kolejnym evencie jesteśmy w tej samej sukience
- 2023-10-05: Joanna Przetakiewicz-Rooyens: Ekologiczna moda to w tym momencie iluzja. Klienci często są wprowadzani w błąd
- 2023-08-16: Sylwia Gliwa: Lubię spędzać wakacje w Polsce. W tym roku plaża w Juracie była niemal pusta, niedocenione są również Kaszuby
- 2023-04-05: PLICH: Poszerzam działalność atelier o projektowanie wnętrz. W ofercie mam już ceramikę i szkło artystyczne, a niebawem pojawią się meble i obrazy
- 2023-04-14: PLICH: Jestem dość konserwatywny w kwestii sukien ślubnych. Kipiące seksem gorsety i zbyt głębokie dekolty to brak szacunku do Kościoła i religii
- 2023-02-22: Patricia Kazadi: Mam dużo czarnych ubrań i uwielbiam je na każdą okoliczność. Mój stylista próbował to przełamać i zaryzykowałam kolor, ale bez przekonania
- 2023-02-28: Anna Korcz: Moda jest dla szaleńców, a ja trochę się jej boję. Moja garderoba jest bardzo skromna
- 2023-02-08: Katarzyna Zdanowicz: Gama kolorów i fasonów odpowiednich na wizję się zmienia. Po kilkunastu latach pracy w telewizji już nie mam ochoty na granatowe marynarki
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca
Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.
Prawo
Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia
Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.
Handel
Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.