Mówi: | Natalia Huzarewicz |
Funkcja: | szefowa kuchni restauracji Szklarnia |
Niekonwencjonalne łączenie składników daje potrawom nowy smak i wygląd
Kucharze podkreślają, że produkty, które na pozór zupełnie do siebie nie pasują, mogą stworzyć oryginalną kompozycję nie tylko smakową, lecz także wizualną. Owoce na słono, bób z poziomkami, pieczone mięso w czekoladzie czy jadalne kwiaty to tylko niektóre z inspiracji na ten sezon.
– Kawa i czekolada świetnie pasują do polędwiczek wieprzowych czy wołowiny. Dobrze sprawdzają się również owoce na słono. Polecam chutney, bo można w nich łączyć owoce, warzywa i jednocześnie jest to wytrawny, słony dodatek do mięs. Z kolei połączenie cebuli i cytrusów super pasuje do pleśniowych serów – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Natalia Huzarewicz, szefowa kuchni restauracji Szklarnia.
Kucharze podpowiadają, by inspirować się smakami kuchni z różnych zakątków świata lub też kierować się własnym instynktem. Duże pole do popisu ma np. przy robieniu przetworów, deserów i pieczeniu ciast. Niekonwencjonalne połączenia składników nadają potrawom nowy smak i wygląd.
– Kurki, bób, poziomki – nie tylko pięknie wyglądają kolorystycznie, lecz także fajnie smakują i dobrze się komponują z kaczką. Burak, który kojarzy się z wytrawnymi połączeniami, może być również stosowany w deserach. Można przygotować brownie z burakiem z racji tego, że burka sam w sobie jest słodki. Poza tym nadaje świetny kolor – tłumaczy Natalia Huzarewicz.
O kreatywność w kuchni można się pokusić szczególnie o tej porze roku, kiedy w sklepach i na bazarach dostępnych jest wiele odmian owoców i warzyw. Wystarczy tylko umiejętnie wykorzystać całą paletę kształtów, kolorów i smaków.
– Ostatnio można też spotkać kwiaty jadalne, które są bardzo fajnym dodatkiem, bo po pierwsze pełnią funkcję ozdobną, po drugie każdy z tych kwiatów smakuje inaczej, niektóre są bardziej kwaśne, inne słodsze. Naturalnie pasują do deserów, bitej śmietany, lodów, ale też do mięs lub ryb – radzi Natalia Huzarewicz.
Kucharze radzą, by potrawy, które dotychczas były przyprawiane na ostro, wypróbować w wersji słodkiej i odwrotnie. Jako przykład podają kurczaka w sosie waniliowym czy sałatkę owocową z majonezem.

Polska WAG Dominika Fetraś: polskie restauracje nie potrafią mnie niczym zaskoczyć

W restauracjach coraz częściej można spotkać dania dla alergików

Kuchnia kompaktowa to nowy trend w polskiej gastronomii
Czytaj także
- 2024-12-19: Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-08-13: Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
- 2024-08-19: Natalia Nykiel: Dla mnie to jest bardzo szalony rok, ale ja uwielbiam, jak mam wypchany kalendarz. Wtedy czuję, że żyję i czerpię z tego bardzo dużo energii
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-04-15: Rynek dań gotowych z silnym potencjałem wzrostu. Producent makaronów przyspiesza rozwój w tym obszarze
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
Celebrytka nie ukrywa, że dodatkowe kilogramy przysporzyły jej w życiu wielu problemów. Zaczęło się już w liceum, kiedy czuła się gorsza i brzydsza od swoich szczuplejszych koleżanek adorowanych przez rówieśników. Później, gdy stała się rozpoznawalna dzięki programowi „Gogglebox. Przed telewizorem”, swoje trzy grosze dołożyli jeszcze hejterzy i niełatwo było się jej uporać z obraźliwymi komentarzami.
Farmacja
UE chce zmniejszyć udział leków i substancji czynnych z Azji. Nowe przepisy zwiększą możliwości produkcyjne europejskich firm

Komisja Europejska przedstawiła projekt nowego aktu o lekach krytycznych. Jego celem jest rozwiązanie poważnego niedoboru leków i produktów opieki zdrowotnej oraz zmniejszenie zewnętrznej zależności od krytycznych leków i składników. Obecnie 80 proc. substancji czynnych wykorzystywanych w UE do produkcji leków pochodzi z Azji, głównie z Chin i Indii. Czyni to europejski rynek leków podatnym na kryzysy, również o politycznym charakterze.
Teatr
Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie

Artystka przyznaje, że z dumą dzierży tytuł królowej polskiej rewii, który zyskała dzięki swojej determinacji, ciężkiej pracy i uznaniu publiczności. Teatr Sabat bowiem to miejsce, które od ćwierć wieku nieustannie przyciąga uwagę odbiorców, a wizja artystyczna oraz umiejętność gromadzenia w jednym miejscu utalentowanych artystów czynią Małgorzatę Potocką jedną z najważniejszych postaci w polskim środowisku teatralno-rozrywkowym. Jak sama podkreśla, krytyka jej działań wynika tylko z zazdrości, dlatego stara się ignorować złośliwe komentarze.