Newsy

Polacy wciąż popełniają dużo błędów w kuchni. Tylko 14 proc. gotuje na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu

2015-10-06  |  06:40
Mówi:Tomasz Lis, rzecznik prasowy Philipiak Milano

Anna Jelonek, dietetyk

Giancarlo Russo, szef kuchni

  • MP4
  • Zdajemy sobie sprawę, jak wiele korzyści daje zbilansowana dieta i posiłki na bazie świeżych produktów, jednak brak doświadczenia w kuchni powoduje, że podczas przygotowywania dań aż 90 proc. Polaków popełnia błędy. Najczęściej gotują potrawy zbyt długo. Nadal popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu zamiast duszenia czy gotowania na parze.

    Z danych TNS wynika, że tylko 14 proc. Polaków gotuje na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu. Nadal przeważają tradycyjne metody: gotowanie w wodzie (62 proc.), smażenie (36 proc.) i duszenie (23 proc.).

    W procesie gotowania tak samo jak jakość produktów, ważny jest sposób, w jaki przetwarzamy żywność, czy smażymy w tłuszczu, czy gotujemy w wodzie, czy na parze – to wszystko ma znaczenie. Te najzdrowsze sposoby przetwarzania żywności pozwalają zachować maksymalnie dużo substancji odżywczych, enzymów, witamin w produkcie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Tomasz Lis, rzecznik prasowy Philipiak Milano.

    Produkty, a szczególnie warzywa, tracą swoje właściwości odżywcze również przez zbyt długie gotowanie. Zniszczeniu ulegają na przykład rozpuszczalne w wodzie witaminy C i B. Duże znaczenie ma też używanie odpowiednich naczyń.

    Sposób obróbki cieplnej, czyli przygotowanie potraw, ma ogromne znaczenie. Gotowanie warzyw w wodzie w 40 proc. pozbawia ich witamin i składników mineralnych. Warto zdecydować się na dobrą jakość naczyń, np. ze stali szlachetnej, które nie wymagają użycia wody. Ważne, żeby to było bez tłuszczu i bez wody – mówi Anna Jelonek, dietetyk.

    Zdrowe gotowanie to zdrowy sposób przetwarzania żywności, dobra dieta i dobrej jakości produkty. To takie trio, które musi zaistnieć jednocześnie – podkreśla Tomasz Lis z Philipiak Milano.

    Polacy są coraz bardziej świadomi tego, że warto sięgać po zdrowe produkty, pochodzące z ekologicznych upraw i na ich bazie układać codzienne menu. Czasem wystarczy dobry przepis i kilka prostych składników, żeby szybko stworzyć coś smacznego i cieszyć się wspólnym czasem przy stole.

    Z punktu widzenia zdrowia przede wszystkim ważne jest to, co jemy i jak jemy, czyli musimy wybierać produkty, które mają dobrą jakość odżywczą, są odżywcze, czyli w naszym organizmie uzupełniają niedobory witamin, składników mineralnych oraz makroskładników, czyli węglowodanów, białka i tłuszczy, to jest bardzo ważne – tłumaczy Anna Jelonek.

    Polacy coraz lepiej potrafią zaplanować swoją dietę, coraz więcej wiedzą na temat tego, jak powinno wyglądać zdrowe odżywianie. Jeszcze tylko powinni nauczyć się zdrowych sposobów przetwarzania żywności – mówi Tomasz Lis.

    Zdaniem dietetyków lista błędów popełnianych podczas gotowania jest dosyć długa. Polacy rzadko stosują też kulinarne sztuczki, dzięki którym potrawy zyskują lepszy smak.

    Polacy przede wszystkim gotują tłusto, dużo solą, stosują przetworzoną żywność, gotową, kupują gotowe sosy, zamiast robić sos domowy. Niestety, zawsze idą trochę na łatwiznę, czyli chcą kupić gotowy produkt, żeby było szybciej, a wystarczą chęci i wiedza, a wtedy wszystko jest bardzo proste – podkreśla Anna Jelonek.

    Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że posiłki powinny być zbilansowane, a menu trzeba dostosować przede wszystkim do potrzeb organizmu i stanu zdrowia.

    Każdy z nas ma inne zapotrzebowanie, ale zawsze musi być dużo warzyw. Starajmy się wybierać takie produkty, które wzbogacą nasz organizm w witaminy, składniki mineralne, czyli dużo mięsa, dużo węglowodanów złożonych, które dają energię na cały dzień, czyli kasze, ryże, makarony, pieczywo. Jestem przeciwniczką restrykcyjnych diet, bo one, niestety, kończą się tak, że jesteśmy narażeni na niedobory i w konsekwencji mamy różnorakie choroby – mówi Anna Jelonek.

    Kucharze z kolei radzą, by urozmaicać menu i wprowadzać potrawy charakterystyczne dla kuchni z różnych zakątków świata,

    Kuchnia włoska jest bardzo zdrowa, tylko nie smażmy nic na patelni. Przykładowo kiedy robimy sos – dajemy oliwę, pomidory, bazylię i trochę wody. Woda paruje, dzięki temu sos nie będzie gęsty jak marmolada i to jest bardzo zdrowe. Polecam do tego 100 gramów spaghetti, ale al dente. Ważne są dobrej jakości produkty, bardzo krótko gotowane i oczywiście potrzebna jest dobra patelnia i garnek – mówi Giancarlo Russo, kucharz.

    Ze statystyk wynika, że do kuchni chętniej zaglądają kobiety (ponad 70 proc.) niż mężczyźni. Najlepszymi kucharzami są panie w wieku 20-45 lat. Choć dominuje tradycyjna polska kuchnia, to menu dość często wzbogacane jest potrawami z innych zakątków świata.

    Czytaj także

    Film

    Leszek Lichota: Na planach polskich produkcji ludzie zaczęli być bardziej skupieni na swojej robocie. Skończyły się anegdotki i pogaduszki

    Leszek Lichota z dużym zaciekawieniem obserwuje organizację pracy na planach polskich produkcji i dostrzega widoczną zmianę na plus. Jego zdaniem osoby odpowiedzialne za poszczególne kwestie bardziej skupiają się na swoich zadaniach, grafik na poszczególne dni jest wypełniany zgodnie z założeniami i wszyscy dokładają wszelkich starań do tego, by efekt końcowy był jak najlepszy. Aktor chwali też coraz bardziej wciągające i przemyślane scenariusze, które skutecznie wypierają buble pisane w pośpiechu na kolanie. 

    Farmacja

    Infekcje układu moczowego mogą nawracać nawet kilka razy w roku. Wymagają często regeneracji uszkodzonej błony śluzowej pęcherza

    Nawracające infekcje dróg moczowych, które mogą się pojawiać nawet kilka razy w roku, znacząco obniżają jakość życia i są głównym powodem, dla którego kobiety zgłaszają się do urologa. Ich leczenie jest trudne, bo antybiotyki nie zawsze są w stanie kompletnie zniszczyć populację bakterii, a każda kolejna infekcja niszczy śluzówkę pęcherza. Wtedy stosuje się farmakoterapię dopęcherzową, która pozwala zregenerować uszkodzoną błonę śluzową. Taki rodzaj farmakoterapii jest stosunkową nowością, stosuje się go zaledwie od kilku lat.

     

    Sport

    Firmy coraz częściej inwestują w sponsoring sportowy. 74 proc. z nich chce w ten sposób budować świadomość marki

    Sponsoring sportowy to już nie tylko forma reklamy, lecz także integralna część strategii komunikacji marketingowej. Firmy coraz częściej zdają sobie sprawę z tego, że sponsoring pomaga angażować konsumentów, promuje markę i zwiększa sprzedaż. Obecnie w Polsce największy wpływ na wartość rynku sponsoringowego mają spółki z udziałem Skarbu Państwa, a zaangażowane są zwłaszcza branża energetyczna i paliwowa. Za blisko 1/3 łącznej wartości praw sponsoringowych w Polsce odpowiada piłka nożna, ale dużym zainteresowaniem sponsorów cieszą się też siatkówka i sporty motorowe.

    Medycyna

    Biodrukowanie 3D ludzkich tkanek i narządów. W ciągu najbliższych lat w szpitalach mogą się pojawić drukarki pozwalające tworzyć funkcjonalne organy

    Z druku 3D coraz częściej korzysta medycyna. Naukowcy testują obecnie biotusz jako materiał umożliwiający drukowanie narządów, kości czy tkanek. Prowadzone są próby na rzecz uzyskania rogówki, skóry, zastawek serca, a nawet samego serca. Obecnie funkcjonujące urządzenia do druku przyrostowego pozwalają tworzyć przymiary medyczne, elementy do zastosowania w stomatologii, jak również biokompatybilne rusztowania do uzupełniania ubytków kostnych lub chrzęstnych. Biodruk 3D może być przyszłością transplantologii i w najbliższych latach nieść ze sobą możliwość tworzenia funkcjonalnych narządów o budowie, kształcie i składzie tworzonym indywidualnie dla danego pacjenta.