Mówi: | Wojciech Modest Amaro (szef kuchni) Szymon Majewski (showman) Marcin Kydryński (dziennikarz muzyczny) |
Polskie gwiazdy pokochały Portugalię
Portugalia zachwyca różnorodnością krajobrazu. Turystów fascynują przepiękne kurorty, białe plaże, zatoki, wyspy obfitujące w bogatą roślinność, łańcuchy łagodnych gór i równiny z plantacjami oliwek.
– Lubię wszystko w tym kraju. Lubię przyrodę, lubię jego surowość, to, że on nie jest taki oczywisty jak np. Francja czy Toskania, gdzie wszystko jest dopracowane – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Szymon Majewski. Mamy ukochane miejsca tam w tej Portugalii. Uwielbiamy kulturę tego kraju, muzykę fado. Coś jest w tym kraju takiego, co przypomina mi trochę Polskę: ten smutek, jakaś taka nostalgia, która jest bliska nam i naszemu myśleniu o świecie, o nas. 95 proc. piosenek fado jest smutnych i my to lubimy.
Szymon Majewski stara się odwiedzać Portugalię przynajmniej dwa razy w ciągu roku. Za każdym razem odkrywa nowe intrygujące zakątki i za każdym zakochuje się w tym kraju na nowo. Portugalską kulturą i specyficznym klimatem zauroczony jest także Marcin Kydryński. Dziennikarz mieszka tu z żoną od 6 lat.
– Pojechałem do Lizbony i zakochałem się od pierwszego wejrzenia. To jest najpiękniejsze miasto na świecie. Atmosfera Lizbony, tej starej, gdzie mieszkamy, w Alfamie, to jest po prostu sen spełniony. Ja tam wracam i odpoczywam. Mam swoje ulice, które lubię, mam swój sklep ze świeżymi pomarańczami o każdej porze roku, mam swoich przyjaciół, kluby z muzyką, nie tylko fado zresztą, z sambą, z bossa novą, kizombą,. Nie ruszam się dalej, tam jest mi dobrze – mówi Marcin Kydryński, dziennikarz.
Gwiazdy uwielbiają portugalską kuchnię i podkreślają, że to kulinarny raj dla miłośników ośmiornic, sardynek, złotej oliwy, aromatycznej kawy i doskonałego wina.
– Jak myślę o Portugalii to mam wiele skojarzeń, ale pierwsze, które przychodzi mi do głowy to jest ośmiornica, w której zakochałem się rok temu. Zamówiliśmy ośmiornicę na grillu, świeżą, dopiero z kutra wyciągniętą, z solą, i to był tak niebiański smak. Nie jestem w stanie tego smaku znaleźć nigdzie indziej na całym świecie, w przeróżnych miejscach. Niesamowita kuchnia – tłumaczy Szymon Majewski
– Na pewno Portugalia stoi owocami morza, które są tam niesamowite, świetnymi oliwami, świetnymi winami, solą, kwiatem soli morskiej, który też mamy nawet w kuchni. To są takie rzeczy, którymi można definiować tak na gorąco kuchnię portugalską, a wszystkie kruczki pewnie będą jeszcze przede mną do odkrycia – dodaje Wojciech Modest Amaro, szef kuchni.
Organizatorem uroczystego spotkania z okazji Narodowego Dnia Portugalii było Turismo de Portugal – narodowa agencja odpowiedzialna za promocję i zrównoważony rozwój turystyki, łącząca wszystkie instytucjonalne kompetencje związane ze stymulacją turystyki. Turismo de Portugal promuje Portugalię poprzez jej gastronomię, wina, kulturę, oraz turystykę. Intencją organizatorów jest, aby Narody Dzień Portugalii na stałe zawitał do kulturalnego kalendarza Warszawy.
Czytaj także
- 2024-11-15: Anna Lewandowska: Są aż trzy odsłony „Czerwonego dywanu” w „Pytaniu na śniadanie”. Ten punkt naszego programu ma bardzo dobrą oglądalność
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-08-12: Cezary Pazura: Jedziemy z żoną na Sri Lankę, gdzie mamy program naszpikowany emocjami. Będziemy się poruszać pociągami, helikopterami i jeździć na słoniach
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-26: Krystyna Sokołowska (Miss Polonia 2022): Moim celem podczas konkursu Miss World jest oczywiście korona. Jeżeli będzie to Top 5 czy Top 10, to również będziemy zachwyceni
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Qczaj: Na drogach szybkiego ruchu lubię mocniej wcisnąć pedał gazu. Niebawem planuję też zrobić prawo jazdy na motocykl
Trener podkreśla, że decyzja o zrobieniu prawa jazdy była jedną z najlepszych w jego życiu. Teraz, kiedy odpowiedni dokument ma już w kieszeni, z ogromną przyjemnością wsiada za kierownicę i mknie przed siebie. Najbardziej lubi drogi szybkiego ruchu, bo tam może mocniej wcisnąć pedał gazu. W innych okolicznościach jednak jeździ z dużą rozwagą, dostosowując prędkość do warunków panujących na jezdni. Qczaj zdradza też, że kolejnym krokiem będzie kurs na prawo jazdy na motocykl.
Edukacja
Uczelnie zaczynają wspólnie walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji. Ruszają badania nad skalą problemu

Szkoły wyższe chcą aktywniej walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji zarówno wobec pracowników, jak i studentów. W ramach projektu Bezpieczna Uczelnia będą się wymieniać dobrymi praktykami w zakresie polityki antymobbingowej. Zostaną przeprowadzone także badania na temat obecnej sytuacji w środowisku akademickim. Dotychczasowe badania prowadzone przez Fundację Science Watch Polska wskazują, że mobbing to dość powszechne zjawisko na uczelniach, które przybiera charakterystyczne dla środowiska formy.
Edukacja
Polki coraz bardziej świadomie podchodzą do profilaktyki nowotworów piersi. Wciąż jednak blisko połowa się nie bada

Profilaktyka raka piersi przestaje być dla Polek źródłem lęku i tematem tabu. Coraz częściej motywacją do wykonania badań jest odpowiedzialność za siebie i bliskich – wynika z najnowszego badania Maison & Partners dla Henkel Polska. 36 proc. kobiet jako motywację wskazało rekomendacje lekarskie, a 30 proc. – potrzebę dbania o swój organizm. Mimo że około 40 proc. kobiet w wieku 20–60 lat bada się regularnie, wykonując badania palpacyjne czy USG, podobny odsetek nie bada się wcale, a co piąta deklaruje, że w ogóle nie interesuje się tym tematem.