Mówi: | Tomasz Lis, rzecznik prasowy Philipiak Milano Anna Jelonek, dietetyk Giancarlo Russo, szef kuchni |
Polacy wciąż popełniają dużo błędów w kuchni. Tylko 14 proc. gotuje na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu
Zdajemy sobie sprawę, jak wiele korzyści daje zbilansowana dieta i posiłki na bazie świeżych produktów, jednak brak doświadczenia w kuchni powoduje, że podczas przygotowywania dań aż 90 proc. Polaków popełnia błędy. Najczęściej gotują potrawy zbyt długo. Nadal popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu zamiast duszenia czy gotowania na parze.
Z danych TNS wynika, że tylko 14 proc. Polaków gotuje na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu. Nadal przeważają tradycyjne metody: gotowanie w wodzie (62 proc.), smażenie (36 proc.) i duszenie (23 proc.).
– W procesie gotowania tak samo jak jakość produktów, ważny jest sposób, w jaki przetwarzamy żywność, czy smażymy w tłuszczu, czy gotujemy w wodzie, czy na parze – to wszystko ma znaczenie. Te najzdrowsze sposoby przetwarzania żywności pozwalają zachować maksymalnie dużo substancji odżywczych, enzymów, witamin w produkcie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Tomasz Lis, rzecznik prasowy Philipiak Milano.
Produkty, a szczególnie warzywa, tracą swoje właściwości odżywcze również przez zbyt długie gotowanie. Zniszczeniu ulegają na przykład rozpuszczalne w wodzie witaminy C i B. Duże znaczenie ma też używanie odpowiednich naczyń.
– Sposób obróbki cieplnej, czyli przygotowanie potraw, ma ogromne znaczenie. Gotowanie warzyw w wodzie w 40 proc. pozbawia ich witamin i składników mineralnych. Warto zdecydować się na dobrą jakość naczyń, np. ze stali szlachetnej, które nie wymagają użycia wody. Ważne, żeby to było bez tłuszczu i bez wody – mówi Anna Jelonek, dietetyk.
– Zdrowe gotowanie to zdrowy sposób przetwarzania żywności, dobra dieta i dobrej jakości produkty. To takie trio, które musi zaistnieć jednocześnie – podkreśla Tomasz Lis z Philipiak Milano.
Polacy są coraz bardziej świadomi tego, że warto sięgać po zdrowe produkty, pochodzące z ekologicznych upraw i na ich bazie układać codzienne menu. Czasem wystarczy dobry przepis i kilka prostych składników, żeby szybko stworzyć coś smacznego i cieszyć się wspólnym czasem przy stole.
– Z punktu widzenia zdrowia przede wszystkim ważne jest to, co jemy i jak jemy, czyli musimy wybierać produkty, które mają dobrą jakość odżywczą, są odżywcze, czyli w naszym organizmie uzupełniają niedobory witamin, składników mineralnych oraz makroskładników, czyli węglowodanów, białka i tłuszczy, to jest bardzo ważne – tłumaczy Anna Jelonek.
– Polacy coraz lepiej potrafią zaplanować swoją dietę, coraz więcej wiedzą na temat tego, jak powinno wyglądać zdrowe odżywianie. Jeszcze tylko powinni nauczyć się zdrowych sposobów przetwarzania żywności – mówi Tomasz Lis.
Zdaniem dietetyków lista błędów popełnianych podczas gotowania jest dosyć długa. Polacy rzadko stosują też kulinarne sztuczki, dzięki którym potrawy zyskują lepszy smak.
– Polacy przede wszystkim gotują tłusto, dużo solą, stosują przetworzoną żywność, gotową, kupują gotowe sosy, zamiast robić sos domowy. Niestety, zawsze idą trochę na łatwiznę, czyli chcą kupić gotowy produkt, żeby było szybciej, a wystarczą chęci i wiedza, a wtedy wszystko jest bardzo proste – podkreśla Anna Jelonek.
Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że posiłki powinny być zbilansowane, a menu trzeba dostosować przede wszystkim do potrzeb organizmu i stanu zdrowia.
– Każdy z nas ma inne zapotrzebowanie, ale zawsze musi być dużo warzyw. Starajmy się wybierać takie produkty, które wzbogacą nasz organizm w witaminy, składniki mineralne, czyli dużo mięsa, dużo węglowodanów złożonych, które dają energię na cały dzień, czyli kasze, ryże, makarony, pieczywo. Jestem przeciwniczką restrykcyjnych diet, bo one, niestety, kończą się tak, że jesteśmy narażeni na niedobory i w konsekwencji mamy różnorakie choroby – mówi Anna Jelonek.
Kucharze z kolei radzą, by urozmaicać menu i wprowadzać potrawy charakterystyczne dla kuchni z różnych zakątków świata,
– Kuchnia włoska jest bardzo zdrowa, tylko nie smażmy nic na patelni. Przykładowo kiedy robimy sos – dajemy oliwę, pomidory, bazylię i trochę wody. Woda paruje, dzięki temu sos nie będzie gęsty jak marmolada i to jest bardzo zdrowe. Polecam do tego 100 gramów spaghetti, ale al dente. Ważne są dobrej jakości produkty, bardzo krótko gotowane i oczywiście potrzebna jest dobra patelnia i garnek – mówi Giancarlo Russo, kucharz.
Ze statystyk wynika, że do kuchni chętniej zaglądają kobiety (ponad 70 proc.) niż mężczyźni. Najlepszymi kucharzami są panie w wieku 20-45 lat. Choć dominuje tradycyjna polska kuchnia, to menu dość często wzbogacane jest potrawami z innych zakątków świata.
Czytaj także
- 2024-12-19: Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2025-03-07: Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę
- 2024-10-02: Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-26: Krystyna Sokołowska (Miss Polonia 2022): Moim celem podczas konkursu Miss World jest oczywiście korona. Jeżeli będzie to Top 5 czy Top 10, to również będziemy zachwyceni
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.