Newsy

Zimą skóra rąk jest narażona na podrażnienia. Warto chronić ją rękawiczkami i stosować kremy nawilżająco-regenerujące

2017-02-08  |  06:10

Zima to trudny czas dla skóry rąk, ponieważ zawiera ona mniej gruczołów łojowych niż na przykład skóra twarzy, szybciej się przesusza i jest szczególnie narażona na podrażnienia. Nie służy jej zarówno mróz i wiatr, jak i zmiany temperatury oraz suche powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach. Podczas wyjść na zewnątrz dłonie należy chronić rękawiczkami. Ważna jest także ich systematyczna pielęgnacja. 

W kontakcie z mrozem i wiatrem skóra rąk narażona jest na wysychanie, podrażnienia, a nawet może dochodzić do uszkodzeń naskórka.

W obrębie skóry rąk jest znacznie mniej gruczołów łojowych, które są odpowiedzialne m.in. za tworzenie naturalnej bariery hydrolipidowej. Dlatego też skóra rąk jest bardziej narażona na działanie negatywnych czynników zewnętrznych niż skóra twarzy – mówi agencji Newseria Lifestyle dr Agnieszka Czubak, dermatolog z Centrum Medycznego Falck.

Zimą warto więc pamiętać o regularnej pielęgnacji rąk. Dermatolodzy podkreślają, że w tym czasie nie trzeba się bać używania kremów nawilżających, ponieważ zawarta w nich woda po kilku minutach wyparowuje i nie podrażnia skóry w kontakcie z mroźnym powietrzem.

Krem na zimę powinien zawierać składniki o działaniu kojącym, nawilżającym i ochraniającym przed uszkodzeniami. Wynika to z tego, że niekorzystne warunki zewnętrzne mogą uszkadzać barierę hydrolipidową. Najlepsze składniki kojące to olej jojoba, olej makadamia, alantoina. Wśród składników o działaniu nawilżającym należy pamiętać np. o kwasie hialuronowym. Natomiast działanie regenerujące na skórę mają witamina C oraz witamina E, które są antyoksydantami – tłumaczy dr Agnieszka Czubak.

Od czasu do czasu warto też smarować ręce np. olejem ze słodkich migdałów lub olejem kokosowym, które mają działanie odżywcze i regenerujące. Zimą można również wykonać peeling skóry rąk, jednak nie może to być zbyt „agresywny” zabieg, który mógłby uszkodzić naskórek.

– Jak najbardziej wskazane są delikatne peelingi o działaniu enzymatycznym. Jeżeli czujemy dyskomfort w obrębie skóry rąk możemy zgłosić się do gabinetu kosmetycznego czy medycyny estetycznej, gdzie uzyskamy na pewno profesjonalną poradę na temat możliwości wykonania takiego peelingu – wyjaśnia dr Agnieszka Czubak.

Szybką regenerację i utrzymanie skóry rąk w dobrej kondycji gwarantuje również zbilansowana dieta, która powinna uwzględniać odpowiednie dawki pełnowartościowych tłuszczy oraz dużą zawartość witamin C, E i A. Opóźniają one bowiem procesy starzenia skóry, łagodzą podrażnienia i poprawiają wygląd skóry. W tym czasie warto regularnie spożywać zielone warzywa, np. szpinak, brokuły, jarmuż czy brukselkę, cytrusy, kiszonki, paprykę, oleje roślinne, orzechy, jaja i pełnoziarniste produkty zbożowe. Dodatkowo ważne jest nawodnienie organizmu.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Transport

Polska drugim największym rynkiem dla Mercedesa-Maybacha w Europie. Liczba zamówień na nowego kabrioleta SL 680 wskazuje na duże zainteresowanie klientów

W Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się polska premiera najnowszego modelu Mercedes-Maybach – SL 680 Monogram Series. To najbardziej sportowy Maybach w historii. – Liczba zamówień składanych w systemie wskazuje, że premierowe auto cieszy się dużym zainteresowaniem klientów – podkreślają przedstawiciele marki. Polska jest drugim największym rynkiem dla luksusowych samochodów Maybacha w Europie.

Handel

Polacy przerzucają się na piwa bezalkoholowe. Segment rośnie o 17 proc., podczas gdy cały rynek piwa się kurczy

Rynek piwa skurczył się w 2024 roku o prawie 2 proc. To m.in. efekt wzrostu średniej ceny tego alkoholu, która jest dziś o ponad 40 proc. wyższa niż w 2019 roku. Na tle rynku zdecydowanie wyróżnia się segment bezalkoholowy, który wolumenowo i wartościowo rośnie o ok. 17 proc. w ujęciu rocznym. – Ten segment, wart 1,7 mld zł, jest nadzieją na poprawę wyników branży piwowarskiej – ocenia Igor Tikhonov, prezes Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. I podkreśla, że rynek pozostaje pod presją rosnących kosztów produkcji i zmian legislacyjnych.