Mówi: | Wojciech Modest Amaro (szef kuchni, prowadzący „Hell's Kitchen – Piekielna Kuchnia”) Dariusz Kuźniak (sous-chef „Hell's Kitchen – Piekielna Kuchnia”) |
Wojciech Modest Amaro o „Hell's Kitchen – Piekielna Kuchnia”: pokażę twarz szefa kuchni, który nie idzie na żadne kompromisy
– Pokażę inną twarz, pokażę twarz szefa kuchni, który nie idzie na żadne kompromisy. Idea programu jest taka, żeby pokazać prawdę na temat tego, co się dzieje w kuchni, nie tworzyć żadnych mitów. W kuchni nie pracują sami bardzo uzdolnieni artyści, którzy malują na talerzach. Pracuje tam zlepek ludzi, którzy czasami nie mają pomysłu na życie, tacy, którym czasami nie najlepiej szło w szkole. Mają jedynie chęć albo wydaje im się, że umieją gotować. Chcemy pokazać, że tylko niewielu osobom w tym zawodzie udaje się dotrzeć na sam szczyt – mówi Wojciech Modest Amaro agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Przez kilka tygodni 14 uczestników „Hell's Kitchen – Piekielna Kuchnia” będzie szlifować swoje kulinarne umiejętności pod okiem Amaro oraz dwóch uczestników pierwszej polskiej edycji „Top Chef”: Piotra Ślusarza i Dariusza Kuźniaka.
– Nie dziwie się, że każda z tych osób ma grono swoich fanów, czy rodzina, czy najbliżsi, którzy klepią ich po plecach i mówią, że świetnie gotują. Mamy kilku kucharzy zawodowych, mamy blogera, mamy zdrowy mix wszystkich ludzi, którzy mówią, że mają w sercu gotowanie, że to jest ich pasja. Moją rolą jest pokazać im, na ile ich wyobrażenie na temat gotowania jest realne. Ale tylko dlatego, żeby im udowodnić, jak trudna jest to praca i jak wiele zaangażowania i dbałości o każdy szczegół ona wymaga – tłumaczy Amaro.
Po pierwszych zmaganiach kucharze zostaną podzieleni na dwie grupy, które będą ze sobą rywalizować w kuchni. Uczestnicy będą musieli wykazać się dużą odpornością na stres i zmęczenie, a także przekonać widzów oraz jury do tego, że gotowanie to ich prawdziwa pasja.
– Wywieramy presję na uczestnikach, aby zdążyli skończyć zadanie na czas. Są bardzo niepokorni, trzeba pamiętać, że to nie tylko profesjonaliści, ale też ludzie z różnych branż. Dużo ludzi pyskuje, dużo ludzi krzyczy, dużo ludzi płacze, ale dajemy sobie z tym radę z Piotrem. Myślę, że będą z nich kucharze – dodaje Dariusz Kuźniak, sous szef „Hell's Kitchen – Piekielnej Kuchni”
„Hell's Kitchen – Piekielna Kuchnia” ma na celu również zwrócenie uwagi Polaków na sposób oraz jakość pracy restauratorów.
– Musimy zdać sobie sprawę z tego, że człowiek, który wychodzi do restauracji, ma pewne oczekiwania, chce coś przeżyć, szykuje się do tego, kobiety się stroją. My jako profesjonaliści powinniśmy wszystkie te emocje mieć w głowie i pamiętać o nich tak, żeby zaserwować coś unikalnego i coś, czego nie można zrobić w domu. Oczekujmy, stawiajmy wymagania i to z dwóch stron. Gdy te działania będą, to na pewno podniesiemy poziom polskiej gastronomii – mówi Wojciech Amaro.
Format „Hell's Kitchen” do tej pory zrealizowano w 15 krajach na całym świecie. Gospodarzem oryginalnego show jest Gordon Ramsay, popularny szkocki szef kuchni.
Czytaj także
- 2025-06-02: Otyłość i insulinooporność zwiększają ryzyko rozwoju alzheimera. Do 2050 roku liczba chorych może się podwoić
- 2024-10-03: David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-09-30: Grzegorz Krychowiak: Wydaje mi się, że Wojtek Szczęsny zrezygnował z gry w reprezentacji, bo po prostu stwierdził, że już mu się nie chce
- 2024-10-29: David Gaboriaud: Według przewodnika Michelina poziom kulinarny polskich restauracji jest coraz wyższy. Polacy są w rozwoju gastronomii krok przed Francuzami
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-05-27: Wojciech „Łozo” Łozowski: Kiedy miałem chore serducho, to napady częstoskurczu zdarzały się podczas koncertu. Kładłem się na scenie, a ludzie myśleli, że to jest jakiś artystyczny performance
- 2024-05-15: Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać
- 2024-04-23: Wojciech „Łozo” Łozowski: Nazywam Małgosię Rozenek terminatorem. Ona jest niesamowicie ambitną i zdyscyplinowaną kobietą
- 2024-05-06: Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Gwiazdy: Stresują nas galerie, więc wolimy zakupy online. W sieci łatwiej też znaleźć dobre promocje
Gwiazdy obecne podczas Domówki Amazon Prime zgodnie przyznają, że zakupy online bardzo ułatwiają życie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy. Z powodu licznych obowiązków zawodowych czy też opieki nad dziećmi nie zawsze mają bowiem czas na wielogodzinne buszowanie po galeriach, natomiast oferta sklepów internetowych jest dostępna 24 godziny na dobę, co umożliwia dokonanie wyboru o każdej porze
Konsument
Konsumenci rynku telekomunikacyjnego narzekają na nieprzejrzyste oferty. Jeden z operatorów chce je wyeliminować

Co piąty Polak dostrzega pozytywne zmiany na rynku usług telekomunikacyjnych, głównie jego rozwój, zarówno pod kątem liczby ofert, jak i rozwoju technologii. Gorzej jednak wypada przejrzystość ofert – wynika z badania Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Konsumenci są zmęczeni skomplikowanymi taryfami i ukrytymi kosztami, dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się proste pakiety. Dlatego też T-Mobile startuje z nową ofertą „Po prostu", z jednym, prostym abonamentem bez żadnych limitów.
Handel
Rynek piwa kurczy się w I półroczu 2025 roku. Zła pogoda w maju przyniosła 12-proc. spadek sprzedaży

Pierwsze półrocze br. to kolejny okres spadku rynku piwa w Polsce. I to mimo dynamicznego wzrostu produkcji i sprzedaży piwa bezalkoholowego. Zdaniem przedstawicieli Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie miały na to wpływ m.in. niesprzyjająca pogoda i negatywna narracja wokół branży piwnej. Ponadto wśród wyzwań, z jakimi musi się mierzyć rynek, są rosnące koszty prowadzenia działalności oraz przygotowania do systemu kaucyjnego, który zacznie obowiązywać już za trzy miesiące – wskazuje Mieszko Musiał, nowy prezes zarządu związku.