Wszystkie newsy

2017-10-20 | 06:00
Żywienie
Każdy rodzaj herbaty wymaga innego sposobu zaparzania. Do przyrządzenia tego napoju najbardziej odpowiednia jest woda źródlana Wszystkie newsy

Każdy rodzaj herbaty wymaga innego sposobu zaparzania. Do przyrządzenia tego napoju najbardziej odpowiednia jest woda źródlana

Właściwe parzenie herbaty jest bardzo ważne dla wydobycia z liści tego, co w nich najlepsze. Białą i zieloną herbatę należy parzyć w wodzie o temperaturze 70–80 stopni przez ok. 2–3 minuty, natomiast czarną we wrzątku przez 3–5 minut. Aby nie stracić aromatów i utrzymać temperaturę, herbatę parzymy pod przykryciem, a w trakcie parzenia mieszamy – zapewni to lepszy kontakt liści z wodą.
więcej
2017-10-19 | 06:00
Żywienie
Osoby spożywające 400–500 g warzyw i owoców dziennie żyją dłużej i rzadziej chorują. W tej kwestii Polacy nie mają jeszcze wyrobionych dobrych nawyków

Osoby spożywające 400–500 g warzyw i owoców dziennie żyją dłużej i rzadziej chorują. W tej kwestii Polacy nie mają jeszcze wyrobionych dobrych nawyków

Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
więcej
2017-10-18 | 06:40
Handel
Co roku w Polsce marnuje się 9 mln ton żywności. W działania na rzecz niemarnowania jedzenia włączają się restauracje

Co roku w Polsce marnuje się 9 mln ton żywności. W działania na rzecz niemarnowania jedzenia włączają się restauracje

Na świecie marnuje się rocznie około 1/3 wyprodukowanej żywności, czyli nawet 2 mld ton. W Polsce co roku do śmietników trafia 9 mln ton jedzenia. Jednocześnie szacuje się, że w 2016 roku ok. 108 mln ludzi cierpiało z powodu głodu lub ciężkiego niedożywienia. Duża odpowiedzialność spoczywa na firmach, które powinny właściwie planować produkcję i zakupy, a także odpowiednio gospodarować żywnością, która nie zostanie sprzedana. Sieć KFC współpracuje w tym zakresie z organizacjami pozarządowymi z całej Polski. Od początku tego roku przekazała już 110 ton żywności, co odpowiada 0,5 mln posiłków dla potrzebujących.
więcej
2017-10-11 | 06:56
Żywienie
Dziś do księgarń trafi kolejna książka Anny Starmach. Tym razem jurorka „MasterChef” zaprezentuje przepisy na domowe obiady

Dziś do księgarń trafi kolejna książka Anny Starmach. Tym razem jurorka „MasterChef” zaprezentuje przepisy na domowe obiady

Zdaniem Anny Starmach obiad powinien być codzienną radością, okazją do cieszenia się smakami i zapachami – tymi, które znamy z dzieciństwa, a także nowymi, które pozytywnie zaskoczą nas samych i naszych bliskich. Dlatego też warto urozmaicać swoje menu i wprowadzać do niego coraz więcej ciekawych produktów. „Pyszne obiady” to zestaw doskonałych pomysłów kulinarnych, zarówno nowoczesnych, jak i tradycyjnych, które sprawdzą się przy każdej okazji.
więcej
2017-10-05 | 06:48
Żywienie
Katarzyna Cerekwicka od czerwca schudła 12 kg. Korzysta z diety podobnej do tej stosowanej przez Karolinę Szostak

Katarzyna Cerekwicka od czerwca schudła 12 kg. Korzysta z diety podobnej do tej stosowanej przez Karolinę Szostak

Kiedyś uwielbiała słodycze, dziś niemal wszystkie są dla niej zbyt słodkie. Wokalistka całkowicie wyeliminowała z codziennego jadłospisu desery, niezdrowe przekąski oraz fast foody, opierając dietę przede wszystkim na warzywach. Jest pod stałą opieką dietetyka, który monitoruje jej postępy. Efektem tej blisko półrocznej pracy wokalistki jest redukcja wagi o 12 kg.
więcej
2017-10-05 | 06:00
Żywienie
Instytut Żywności i Żywienia: poprzez sposób żywienia i dobór odpowiednich produktów możemy wpływać na nasze zdrowie

Instytut Żywności i Żywienia: poprzez sposób żywienia i dobór odpowiednich produktów możemy wpływać na nasze zdrowie

Jak podkreślają specjaliści do spraw żywienia, im bardziej różnorodny jadłospis, tym lepiej. Dzięki temu do naszego organizmu trafia cała gama składników odżywczych i witamin istotnych dla jego prawidłowego funkcjonowania i pozwalających dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej największy udział w naszej diecie powinny mieć warzywa i owoce, należy natomiast ograniczać czerwone mięso, produkty przetworzone, sól, cukier i słodycze.
więcej
2017-10-02 | 06:37
Żywienie
Sposób żywienia w czasie 1000 pierwszych dni życia dziecka decyduje o rozwoju jego odporności i mózgu. Kluczowa jest konsultacja diety z pediatrą

Sposób żywienia w czasie 1000 pierwszych dni życia dziecka decyduje o rozwoju jego odporności i mózgu. Kluczowa jest konsultacja diety z pediatrą

1000 pierwszych dni życia dziecka to najważniejszy okres dla rozwoju młodego organizmu, zwłaszcza układu odpornościowego i mózgu. Aby wspierać ten proces, rodzice powinni kierować się wytycznymi i rekomendacjami lekarza pediatry. Dzięki temu wyeliminują potencjalne błędy w odżywianiu swoich dzieci. Z badań wynika, że rekomendacja lekarza dla co trzeciego Polaka stanowi czynnik, dzięki któremu wprowadza zmiany do diety i trybu życia.
więcej
2017-09-26 | 06:00
Żywienie
Polacy piją coraz więcej herbaty. Popełniają jednak sporo błędów podczas jej przyrządzania

Polacy piją coraz więcej herbaty. Popełniają jednak sporo błędów podczas jej przyrządzania

Sztuka parzenia herbaty ma wielowiekową tradycję, a jej odpowiednie przyrządzenie sprawia, że jest ona pełna smaku i aromatu. Wiele osób na co dzień sięgających po ten napój nie wie jednak, jak wydobyć jego prawdziwe walory. Ważna jest umiejętność odpowiedniego parzenia.
więcej
2017-09-18 | 06:40
Handel
Blisko 70 proc. Polaków kupuje kawę na stacjach benzynowych. Coraz częściej to dobrej jakości napój z dodatkami jak z kawiarni

Blisko 70 proc. Polaków kupuje kawę na stacjach benzynowych. Coraz częściej to dobrej jakości napój z dodatkami jak z kawiarni

Polacy piją 95 litrów kawy rocznie. W ciągu kilkunastu lat jej spożycie wzrosło o 80 proc. Cenimy jakość, preferujemy raczej kawę paloną niż rozpuszczalną. Już 66 proc. osób po kawę sięga na stacjach benzynowych. Zwłaszcza że kawa na stacjach benzynowych niczym nie ustępuje tej dostępnej w dobrych kawiarniach. Coraz częściej stacje paliw stawiają na spersonalizowaną ofertę. Oprócz wysoko gatunkowych ziaren kawy w ofercie pojawiają się także specjalności kawowe. Przy komponowaniu kawy można wybrać nie tylko intensywność ziaren, lecz także rodzaj mleka i dodatki.
więcej
2017-09-06 | 06:05
Żywienie
Niewielki błąd podczas przygotowywania espresso może znacząco zmienić jego smak. Liczy się głównie jakość kawy, sposób mielenia, czas parzenia i ciśnienie wody w ekspresie

Niewielki błąd podczas przygotowywania espresso może znacząco zmienić jego smak. Liczy się głównie jakość kawy, sposób mielenia, czas parzenia i ciśnienie wody w ekspresie

Espresso to esencja kawy zawarta w niewielkiej porcji. Wyróżnia je wyrazisty smak, intensywny aromat oraz ciemna barwa. Jego parzenie polega na przepuszczeniu pod ciśnieniem gorącej wody przez zmieloną kawę. Z pozoru sposób przygotowania wydaje się bardzo łatwy, jednak w rzeczywistości, aby otrzymać tradycyjne włoskie espresso, trzeba tworzyć je według ściśle określonych zasad.
więcej
2017-08-31 | 06:00
Żywienie
Pozwolenie sobie na słodycze czy inne ulubione przekąski raz na jakiś czas oraz unikanie słowa „dieta” kluczem do zdrowego sposobu odchudzania się

Pozwolenie sobie na słodycze czy inne ulubione przekąski raz na jakiś czas oraz unikanie słowa „dieta” kluczem do zdrowego sposobu odchudzania się

Z badań wynika, że 42 proc. kobiet odczuwa wyrzuty sumienia po zjedzeniu czegoś, czego z reguły stara się unikać. Zdarza się również tak, że z pozoru niewinne odstępstwo od narzuconego reżimu,np. zjedzenie jednego kawałka czekolady, wywołuje poczucie winy, że nie udało nam się powstrzymać i już wszystko przepadło. Załamane sytuacją sięgamy zatem po całe pudełko słodyczy. Psychologowie nazywają to efektem przerwania tamy. By mu zapobiec, warto raz na jakiś czas pozwolić sobie na małe słodkie przyjemności.
więcej
2017-08-28 | 06:25
Żywienie
Cukry proste są podstawowym paliwem energetycznym dla mózgu i mięśni. Podczas zwiększonej aktywności fizycznej lub intelektualnej powinniśmy zwiększyć ich spożycie

Cukry proste są podstawowym paliwem energetycznym dla mózgu i mięśni. Podczas zwiększonej aktywności fizycznej lub intelektualnej powinniśmy zwiększyć ich spożycie

Zapotrzebowanie na energię zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej czy uwarunkowań genetycznych. Szacuje się, że u większości ludzi zapotrzebowanie na energię pochodzącą z węglowodanów plasuje się na poziomie 45–55 proc. Chodzi przede wszystkim o węglowodany złożone, ale w tej kategorii mieszczą się również cukry proste. Ich spożycie należy zwiększać w zależności od aktywności fizycznej czy intelektualnej.
więcej
2017-08-16 | 06:30
Żywienie
Cukier nie musi prowadzić do otyłości czy próchnicy. Dietetycy obalają mity dotyczące jego szkodliwego wpływu na zdrowie

Cukier nie musi prowadzić do otyłości czy próchnicy. Dietetycy obalają mity dotyczące jego szkodliwego wpływu na zdrowie

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.
więcej
2017-08-10 | 06:20
Sprzęt i gadżety
Technologia spowalniająca tempo życia światowym trendem. Polacy też tworzą takie rozwiązania

Technologia spowalniająca tempo życia światowym trendem. Polacy też tworzą takie rozwiązania

We współczesnej popkulturze istotną rolę pełni nurt slow, proponujący nowe rozwiązania spowalniające tempo życia czy sposób jedzenia. Jednym z takich rozwiązań jest polski projekt Slow.down, który przeciwstawia się popularnym napojom energetycznym. Zamiast pobudzać i dodawać energii, ma spowalniać tempo naszego życia i skłaniać do wyciszenia. Projekt wpisuje się w coraz popularniejszy nurt w świecie technologii – slow tech.
więcej
2017-08-07 | 06:00
Żywienie
Dzieci karmione piersią w przyszłości jedzą więcej warzyw, piją więcej wody, a mniej niezdrowych napojów

Dzieci karmione piersią w przyszłości jedzą więcej warzyw, piją więcej wody, a mniej niezdrowych napojów

Dbałość o odpowiednie żywienie w pierwszych latach życia dziecka, w 1000 pierwszych dni, już od poczęcia, jest niezwykle istotna. Do ukończenia przez dziecko około 3 lat dochodzi do tzw. programowania metabolicznego organizmu oraz do rozwoju preferencji smaku. Błędy żywieniowe popełniane przez matki w tym newralgicznym okresie życia przekładają się na ryzyko wystąpienia otyłości, jak również chorób jej towarzyszących, m.in.: cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i chorób naczyniowo-sercowych.
więcej