Mówi: | Natalia Huzarewicz |
Funkcja: | szefowa kuchni restauracji Szklarnia |
Niekonwencjonalne łączenie składników daje potrawom nowy smak i wygląd
Kucharze podkreślają, że produkty, które na pozór zupełnie do siebie nie pasują, mogą stworzyć oryginalną kompozycję nie tylko smakową, lecz także wizualną. Owoce na słono, bób z poziomkami, pieczone mięso w czekoladzie czy jadalne kwiaty to tylko niektóre z inspiracji na ten sezon.
– Kawa i czekolada świetnie pasują do polędwiczek wieprzowych czy wołowiny. Dobrze sprawdzają się również owoce na słono. Polecam chutney, bo można w nich łączyć owoce, warzywa i jednocześnie jest to wytrawny, słony dodatek do mięs. Z kolei połączenie cebuli i cytrusów super pasuje do pleśniowych serów – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Natalia Huzarewicz, szefowa kuchni restauracji Szklarnia.
Kucharze podpowiadają, by inspirować się smakami kuchni z różnych zakątków świata lub też kierować się własnym instynktem. Duże pole do popisu ma np. przy robieniu przetworów, deserów i pieczeniu ciast. Niekonwencjonalne połączenia składników nadają potrawom nowy smak i wygląd.
– Kurki, bób, poziomki – nie tylko pięknie wyglądają kolorystycznie, lecz także fajnie smakują i dobrze się komponują z kaczką. Burak, który kojarzy się z wytrawnymi połączeniami, może być również stosowany w deserach. Można przygotować brownie z burakiem z racji tego, że burka sam w sobie jest słodki. Poza tym nadaje świetny kolor – tłumaczy Natalia Huzarewicz.
O kreatywność w kuchni można się pokusić szczególnie o tej porze roku, kiedy w sklepach i na bazarach dostępnych jest wiele odmian owoców i warzyw. Wystarczy tylko umiejętnie wykorzystać całą paletę kształtów, kolorów i smaków.
– Ostatnio można też spotkać kwiaty jadalne, które są bardzo fajnym dodatkiem, bo po pierwsze pełnią funkcję ozdobną, po drugie każdy z tych kwiatów smakuje inaczej, niektóre są bardziej kwaśne, inne słodsze. Naturalnie pasują do deserów, bitej śmietany, lodów, ale też do mięs lub ryb – radzi Natalia Huzarewicz.
Kucharze radzą, by potrawy, które dotychczas były przyprawiane na ostro, wypróbować w wersji słodkiej i odwrotnie. Jako przykład podają kurczaka w sosie waniliowym czy sałatkę owocową z majonezem.
Polska WAG Dominika Fetraś: polskie restauracje nie potrafią mnie niczym zaskoczyć
W restauracjach coraz częściej można spotkać dania dla alergików
Kuchnia kompaktowa to nowy trend w polskiej gastronomii
Czytaj także
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-04-15: Rynek dań gotowych z silnym potencjałem wzrostu. Producent makaronów przyspiesza rozwój w tym obszarze
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-26: Krystyna Sokołowska (Miss Polonia 2022): Moim celem podczas konkursu Miss World jest oczywiście korona. Jeżeli będzie to Top 5 czy Top 10, to również będziemy zachwyceni
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
- 2024-01-02: Aneta Glam-Kurp: Nie chciałam się przywitać z Natalią Janoszek, bo słyszałam, że oszukała całą Polskę, a ja nie toleruję kłamstwa. W dżungli spojrzałam na nią z innej perspektywy
- 2024-01-17: Natalia Janoszek: Wiedziałam, że dziewczyny z programu „Królowa przetrwania” mają już wyrobioną opinię na mój temat. Znalazłam się w ogniu ich pytań
- 2024-01-31: Natalia Janoszek: Jestem pod opieką psychologa i psychiatry. Już nie zamierzam się chować ani być ofiarą tylko dlatego, że jestem przez kogoś atakowana
- 2023-12-29: Natalia Janoszek: Mimo że minęło już dużo czasu od wybuchu afery, to ja nadal dostaję życzenia śmierci. Czekam na sądowne rozstrzygnięcie tej sprawy
- 2023-12-19: Natalia Uliasz: Buduję życie między Polską a Bali. Żyję tam zdrowo i holistycznie, ale tęsknię za Warszawą i światem mody
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia
Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.
Inwestycje
Polskie wybrzeże przyciąga coraz więcej turystów z zagranicy. Apartamenty nad morzem wracają do łask inwestorów
Polskie wybrzeże z każdym rokiem cieszy się rosnącym zainteresowaniem krajowych, ale i zagranicznych turystów – głównie z Niemiec, Czech, Szwecji i Norwegii. Tym, co przyciąga ich nad Bałtyk, są m.in. ceny, które wciąż pozostają konkurencyjne w stosunku do cen innych, popularnych destynacji wakacyjnych, jak i dobra baza noclegowa. Nadmorskie hotele i apartamenty w sezonie notują nawet ponad 90-proc. obłożenie, a zainteresowanie inwestowaniem w takie obiekty nie słabnie. Apartamenty typowo pod wynajem – wykończone pod klucz, w dobrej lokalizacji, z operatorem i gwarancją comiesięcznego zysku – są popularne wśród osób, którym zależy na zabezpieczeniu i pomnożeniu swoich oszczędności, które jednocześnie oczekują, by formalności związane obsługą lokalu były dla nich jak najmniej angażujące.
Media
Katarzyna Dowbor: Niektórym bohaterom programu „Nasz nowy dom” pomagam do dziś. A moje nazwisko otwiera drzwi, których inaczej nie można otworzyć
Prezenterka przyznaje, że historia wielu bohaterów programu „Nasz nowy dom” poruszyła ją do tego stopnia, że postanowiła im pomagać także na własną rękę, już poza kamerami. I mimo że teraz nie jest już związana z tym formatem Polsatu, to nadal ma kontakt z niektórymi uczestnikami i wspiera ich, jak tylko może. Katarzyna Dowbor podkreśla, że dużą satysfakcje daje jej to, że ktoś chętnie korzysta z jej rad i życiowego doświadczenia. Ma też żal do władz Polsatu, że nadal nie poznała powodów ich decyzji dotyczącej zmiany gospodyni programu, który tworzyła od podszewki.