Newsy

Niekonwencjonalne łączenie składników daje potrawom nowy smak i wygląd

2014-08-19  |  06:00

Kucharze podkreślają, że produkty, które na pozór zupełnie do siebie nie pasują, mogą stworzyć oryginalną kompozycję nie tylko smakową, lecz także wizualną. Owoce na słono, bób z poziomkami, pieczone mięso w czekoladzie czy jadalne kwiaty to tylko niektóre z inspiracji na ten sezon.

Kawa i czekolada świetnie pasują do polędwiczek wieprzowych czy wołowiny. Dobrze sprawdzają się również owoce na słono. Polecam chutney, bo można w nich łączyć owoce, warzywa i jednocześnie jest to wytrawny, słony dodatek do mięs. Z kolei połączenie cebuli i cytrusów super pasuje do pleśniowych serów – mówi agencji informacyjnej Newseria  Lifestyle Natalia Huzarewicz, szefowa kuchni restauracji Szklarnia.

Kucharze podpowiadają, by inspirować się smakami kuchni z różnych zakątków świata lub też kierować się własnym instynktem. Duże pole do popisu ma np. przy robieniu przetworów, deserów i pieczeniu ciast. Niekonwencjonalne połączenia składników nadają potrawom nowy smak i wygląd.

Kurki, bób, poziomki – nie tylko pięknie wyglądają kolorystycznie, lecz także fajnie smakują i dobrze się komponują z kaczką. Burak, który kojarzy się z wytrawnymi połączeniami, może być również stosowany w deserach. Można przygotować brownie z burakiem z racji tego, że burka sam w sobie jest słodki. Poza tym nadaje świetny kolor – tłumaczy Natalia Huzarewicz.

O kreatywność w kuchni można się pokusić szczególnie o tej porze roku, kiedy w sklepach i na bazarach dostępnych jest wiele odmian owoców i warzyw. Wystarczy tylko umiejętnie wykorzystać całą paletę kształtów, kolorów i smaków.

Ostatnio można też spotkać kwiaty jadalne, które są bardzo fajnym dodatkiem, bo po pierwsze pełnią funkcję ozdobną, po drugie każdy z tych kwiatów smakuje inaczej, niektóre są bardziej kwaśne, inne słodsze. Naturalnie pasują do deserów, bitej śmietany, lodów, ale też do mięs lub ryb – radzi Natalia Huzarewicz.

Kucharze radzą, by potrawy, które dotychczas były przyprawiane na ostro, wypróbować w wersji słodkiej i odwrotnie. Jako przykład podają kurczaka w sosie waniliowym czy sałatkę owocową z majonezem.

Więcej na temat
Żywienie Polska WAG Dominika Fetraś: polskie restauracje nie potrafią mnie niczym zaskoczyć Wszystkie newsy
2014-07-23 | 07:10

Polska WAG Dominika Fetraś: polskie restauracje nie potrafią mnie niczym zaskoczyć

Dominika Fetraś nie przepada za polskimi restauracjami. Zdaniem popularnej polskiej WAG menu w rodzimych lokalach jest mało oryginalne, by zaspokoić jej gust. Dziewczyna zawodnika
Żywienie W restauracjach coraz częściej można spotkać dania dla alergików
2014-07-23 | 06:20

W restauracjach coraz częściej można spotkać dania dla alergików

Zwiększa się świadomość na temat nietolerancji pokarmowych. Ludzie chcą nie tylko jeść smaczne i estetyczne potrawy, lecz przede wszystkim takie, po których czują się
Żywienie Kuchnia kompaktowa to nowy trend w polskiej gastronomii
2014-07-16 | 06:15

Kuchnia kompaktowa to nowy trend w polskiej gastronomii

Kompaktowość w kuchni ma wiele odsłon. Można o niej mówić zarówno w kontekście wykorzystania jednego składnika do wielu potraw, niekonwencjonalnego łączenia

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.