Mówi: | Wojciech Modest Amaro (szef kuchni) Szymon Majewski (showman) Marcin Kydryński (dziennikarz muzyczny) |
Polskie gwiazdy pokochały Portugalię
Portugalia zachwyca różnorodnością krajobrazu. Turystów fascynują przepiękne kurorty, białe plaże, zatoki, wyspy obfitujące w bogatą roślinność, łańcuchy łagodnych gór i równiny z plantacjami oliwek.
– Lubię wszystko w tym kraju. Lubię przyrodę, lubię jego surowość, to, że on nie jest taki oczywisty jak np. Francja czy Toskania, gdzie wszystko jest dopracowane – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Szymon Majewski. Mamy ukochane miejsca tam w tej Portugalii. Uwielbiamy kulturę tego kraju, muzykę fado. Coś jest w tym kraju takiego, co przypomina mi trochę Polskę: ten smutek, jakaś taka nostalgia, która jest bliska nam i naszemu myśleniu o świecie, o nas. 95 proc. piosenek fado jest smutnych i my to lubimy.
Szymon Majewski stara się odwiedzać Portugalię przynajmniej dwa razy w ciągu roku. Za każdym razem odkrywa nowe intrygujące zakątki i za każdym zakochuje się w tym kraju na nowo. Portugalską kulturą i specyficznym klimatem zauroczony jest także Marcin Kydryński. Dziennikarz mieszka tu z żoną od 6 lat.
– Pojechałem do Lizbony i zakochałem się od pierwszego wejrzenia. To jest najpiękniejsze miasto na świecie. Atmosfera Lizbony, tej starej, gdzie mieszkamy, w Alfamie, to jest po prostu sen spełniony. Ja tam wracam i odpoczywam. Mam swoje ulice, które lubię, mam swój sklep ze świeżymi pomarańczami o każdej porze roku, mam swoich przyjaciół, kluby z muzyką, nie tylko fado zresztą, z sambą, z bossa novą, kizombą,. Nie ruszam się dalej, tam jest mi dobrze – mówi Marcin Kydryński, dziennikarz.
Gwiazdy uwielbiają portugalską kuchnię i podkreślają, że to kulinarny raj dla miłośników ośmiornic, sardynek, złotej oliwy, aromatycznej kawy i doskonałego wina.
– Jak myślę o Portugalii to mam wiele skojarzeń, ale pierwsze, które przychodzi mi do głowy to jest ośmiornica, w której zakochałem się rok temu. Zamówiliśmy ośmiornicę na grillu, świeżą, dopiero z kutra wyciągniętą, z solą, i to był tak niebiański smak. Nie jestem w stanie tego smaku znaleźć nigdzie indziej na całym świecie, w przeróżnych miejscach. Niesamowita kuchnia – tłumaczy Szymon Majewski
– Na pewno Portugalia stoi owocami morza, które są tam niesamowite, świetnymi oliwami, świetnymi winami, solą, kwiatem soli morskiej, który też mamy nawet w kuchni. To są takie rzeczy, którymi można definiować tak na gorąco kuchnię portugalską, a wszystkie kruczki pewnie będą jeszcze przede mną do odkrycia – dodaje Wojciech Modest Amaro, szef kuchni.
Organizatorem uroczystego spotkania z okazji Narodowego Dnia Portugalii było Turismo de Portugal – narodowa agencja odpowiedzialna za promocję i zrównoważony rozwój turystyki, łącząca wszystkie instytucjonalne kompetencje związane ze stymulacją turystyki. Turismo de Portugal promuje Portugalię poprzez jej gastronomię, wina, kulturę, oraz turystykę. Intencją organizatorów jest, aby Narody Dzień Portugalii na stałe zawitał do kulturalnego kalendarza Warszawy.
Czytaj także
- 2024-05-21: Lara Gessler: Moje aktualne mieszkanie jest już szesnastym. Połowy kuchni jeszcze nie pokazuję, bo nie mam blatu kuchennego
- 2024-03-27: Dorota Szelągowska: Moją specjalnością w kuchni jest czyszczenie lodówki i przygotowanie czegoś z niczego. Mam to po mamie
- 2024-02-26: Krystyna Sokołowska (Miss Polonia 2022): Moim celem podczas konkursu Miss World jest oczywiście korona. Jeżeli będzie to Top 5 czy Top 10, to również będziemy zachwyceni
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
- 2024-02-22: Ewa Wachowicz: Mam burzę pomysłów na nowy sezon „Ewa gotuje”. Po podróży do Kambodży jestem zafascynowana smakami azjatyckimi
- 2023-07-04: Chorzów planetarium [przebitki]
- 2023-08-18: Michał Szczygieł: To, że gram na imprezach z dużymi nazwiskami, napawa mnie dumą. Najlepsi muzycy w kraju często doceniają naszą pracę
- 2023-05-30: Na polskim rynku sukcesywnie spada jakość obsługi klientów. Odwrotny trend widać jednak w bankowości i ubezpieczeniach
- 2023-03-07: Włochy liderem certyfikacji żywności. Sprzedaż takich produktów sięga 20 mld euro
- 2023-02-23: Małgorzata Rozenek-Majdan: Kocham gotować. Z jednego pęczka szparagów potrafię zrobić trzydaniowy obiad
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.