Newsy

Marcin Tyszka: W nowym projekcie zawodowym chcę połączyć zamiłowanie do projektowania wnętrz i egzotycznych roślin. Do tej pory doradzałem tylko znajomym

2020-04-10  |  06:28

Fotograf na dachu swojego mieszkania na ósmym piętrze stworzył unikatowy całoroczny ogród. Ma w nim kilkaset gatunków egzotycznych roślin. Marcin Tyszka tłumaczy, że to jego duma i oczko w głowie. Podkreśla też, że swoją wiedzą chętnie może podzielić się z tymi, którzy potrzebują porady w zakresie doboru i pielęgnacji roślin. Zdradza też, że szykuje pewien zawodowy projekt związany z designem i komponowaniem zieleni, ale na razie nie chce mówić o szczegółach.

– Niebawem będę mógł coś zdradzić. Mnie przede wszystkim kręcą po prostu design i rośliny. Lubię się tym zajmować – powiedział agencji Newseria Lifestyle Marcin Tyszka podczas benefisu z okazji 10-lecia "Kuchennych rewolucji".

Fotograf może poszczycić się zjawiskowym wręcz tarasem umiejscowionym na dachu jego mieszkania na warszawskim Żoliborzu. Kiedyś wymarzył sobie taki prywatny zielony azyl i by osiągnąć zamierzony efekt, włożył w to wiele pracy. Zaprojektowanie go nie było łatwe. Fotograf skrupulatnie dobierał rośliny, konsultując się z botanikami.

– Mam chyba najciekawszy ogród na dachu w Warszawie, a nawet w Polsce, z południowymi roślinami i palmami, które rosną przez cały rok. Magazyny z całego świata przylatują, żeby coś o tym pisać, mówić, robić. Przyjmuję non stop wycieczki, które to oglądają. To jest moje wielkie hobby, nawet wręcz obsesja – mówi.

Marcin Tyszka przyznaje, że obserwowanie roślin, poznawanie ich potrzeb i pielęgnacja to dla niego najlepszy sposób na wyciszenie. Nie ukrywa też, że dla swoich znajomych jest autorytetem w tej dziedzinie.

Do tej pory doradzałem znajomym i nieraz projektowałem coś dla nich, po prostu im pomagając, ale teraz może przyszedł czas, żeby troszkę się w tym zabawić. To jest dla mnie ciągle nadal bardziej forma odstresowania niż praca, ale bardzo mnie to kręci – mówi Marcin Tyszka.

Tłumaczy, że swoją wiedzą i umiejętnościami w zakresie dbania o rośliny mógłby się dzielić również z szerszym gronem odbiorców. Niewykluczone więc, że w pewnym sensie zajmie się fachowym doradztwem w tej dziedzinie.

– Wielu ludzi widzi, że to, co robię, jest dość niecodzienne i chciałoby przenieść taki pomysł do swojego ogrodu, do swojej firmy, może zrobić jakiś wspólny projekt, jakąś sesję zdjęciową. Staram się więc działać już nie tylko w fotografii i telewizji, ale również, żeby swoje poczucie estetyki i dość dużą wiedzę dotyczącą roślin przenieść do normalnego życia – mówi fotograf.

Marcin Tyszka podkreśla, że jego pasją jest także projektowanie wnętrz. Sam zajął się niebanalną aranżacją swojego apartamentu i urządził go w stylu lat 50.

Więcej na temat
Zdrowie Marcin Tyszka: Z powodu koronawirusa świat się zatrzymał. Ja już dostałem po kieszeni i straciłem projekty Wszystkie newsy
2020-03-10 | 06:55

Marcin Tyszka: Z powodu koronawirusa świat się zatrzymał. Ja już dostałem po kieszeni i straciłem projekty

Fotograf zwraca uwagę, że szybko rozprzestrzeniająca się choroba wywołała paraliż wielu miast na świecie. Organizatorzy imprez i wydarzeń masowych odwołują je w obawie
Moda PLICH: Kiedy miałem 20 lat, chciałem projektować ubrania i śpiewać. Kiedyś śpiewałem nawet dla Jana Pawła II
2019-11-18 | 06:16

PLICH: Kiedy miałem 20 lat, chciałem projektować ubrania i śpiewać. Kiedyś śpiewałem nawet dla Jana Pawła II

Jako pierwszy projektant w Polsce PLICH połączył modę z recitalem swojej autorskiej twórczości. Premiera nowej kolekcji ubrań nie była tylko zwykłym pokazem, lecz
Ekologia Opracowano łąkę antysmogową, pozwalającą zredukować zanieczyszczenia w powietrzu. Metr ziemi obsadzony specjalną mieszanką roślin oczyszcza je tak samo jak 5-letnie drzewo
2019-04-03 | 06:00

Opracowano łąkę antysmogową, pozwalającą zredukować zanieczyszczenia w powietrzu. Metr ziemi obsadzony specjalną mieszanką roślin oczyszcza je tak samo jak 5-letnie drzewo

Miasta odpowiadają za 75 proc. emisji dwutlenku węgla, zaś transport za 20–25 proc. światowej emisji. Zieleń tworzy enklawy czystego powietrza, dlatego największe metropolie sadzą

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Patronat Newserii

Biogen

Zdrowie

Monika Mazur: Chciałabym wiosną wrócić do pracy. Boję się o mojego maluszka, rodziców i dziadków

Aktorka przyznaje, że początek pandemii i związany z nią lockdown był dla niej bardzo wymagającym czasem. Czekała wówczas na narodziny dziecka. Tłumaczy, że pocieszeniem w trudnej sytuacji była częsta obecność męża w domu. Monika Mazur starała się skupić na pozytywnych aspektach i odganiała od siebie negatywne emocje. Chociaż obecnie liczba zarażonych z dnia na dzień rośnie, ma nadzieję, że w przyszłości sytuacja się ustabilizuje i będzie mogła wrócić do pracy.

 
 

Problemy społeczne

Ryzyko pełnego lockdownu na razie słabnie. WHO w Polsce: Możliwe, że będzie konieczny na określonych obszarach

– COVID-19 ma duży wpływ nie tylko na zdrowie, ale również na życie społeczne i gospodarkę. W poszukiwaniu strategii powinniśmy brać pod uwagę wszystkie te aspekty, ponieważ dobrostan społeczeństwa również jest bardzo istotny – mówi dr Paloma Cuchi, przedstawicielka WHO w Polsce. Jak podkreśla, pełny lockdown powinien być ostatecznością i jest to tylko jedno z wielu narzędzi w walce z koronawirusem. Sytuacja w tej chwili nie przypomina jednak wiosennej fali pandemii, a stan wiedzy na temat SARS-CoV-2 jest dużo lepszy, dzięki czemu nie ma potrzeby wprowadzania pełnego zamrożenia gospodarki i życia społecznego. Może jednak okazać się to konieczne na wybranych, lokalnych obszarach, żeby nie dopuścić do przeciążenia systemu ochrony zdrowia.

 

Technologie

Żywność przyszłości będzie produkowana ekologicznie, a przy tym bogata w składniki odżywcze. Przed wejściem na europejski rynek czeka ją długi proces certyfikacji

Innowacje i technologie wkraczają do świata żywności. Trwają prace nad stworzeniem pełnowartościowych posiłków w formie tabletek. Coraz więcej mówi się o drukowaniu żywności w 3D. Można też wyhodować mięso bogate w białko wyłącznie z komórek. Przyszłością jednak jest żywność wyprodukowana bez szkody dla środowiska naturalnego, ograniczenie zużycia wody i niemal całkowita rezygnacja z plastiku. Powstają więc opakowania, które można skonsumować. Coraz częściej na rynek trafiają też nowe produkty, które mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie.