Newsy

Skóra powinna być chroniona przed promieniami słonecznymi przez cały czas. Nie tylko w trakcie opalania

2014-04-24  |  06:30
Mówi:dr Agnieszka Bliżanowska
Funkcja:dermatolog estetyczny
Firma:Centrum Dermatologii i Medycyny Estetycznej WellDerm
  • MP4
  • Im dojrzalsza skóra, tym bardziej podatna na niekorzystne działanie promieni słonecznych. Do 25. roku życia organizm potrafi zbilansować zmiany zachodzące wskutek oddziaływania promieniowania ultrafioletowego. Z wiekiem skóra pod wpływem słońca wysycha. Najskuteczniejszą ochroną są kremy z filtrami przeciwsłonecznymi. Warto stosować je nie tylko w czasie opalania.

    Ziemia pod wpływem słońca wysycha, staje się popękana, sucha i jałowa. Dokładnie to samo dzieje się ze skórą. Zaczynają powstawać drobne, widoczne zmarszczki, naskórek zaczyna grubieć i skóra zaczyna pękać. Pojawiają się grube bruzdy, pękają naczynka, zostają zablokowane ujścia gruczołów łojowych, skóra robi się szara, ziemista, szorstka w dotyku. Po tej fazie przesuszenia, pojawiają się różnego rodzaju niepokoje skórne: grudki, krostki zapalne z dużym nasileniem – przestrzega w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle dr Agnieszka Bliżanowska, dermatolog estetyczny z Centrum Dermatologii i Medycyny Estetycznej WellDerm.

    Promieniowanie ultrafioletowe powoduje, że w skórze powstają wolne rodniki, szkodliwe cząsteczki, które wywołują uszkodzenia. U osób do 25. roku życia organizm jest w stanie częściowo zbilansować te zmiany. Z wiekiem proces naprawy staje się coraz bardziej upośledzony. Im więcej przebywa się na słońcu, tym więcej tworzy się wolnych rodników. Dostarczanie antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki, czy w formie jedzenia, czy też w postaci kremu i serum nakładanego codziennie na skórę staje się koniecznością.

    Promieniowanie ultrafioletowe, które powoduje właśnie fotostarzenie skóry, działa na nas nie tylko wtedy, kiedy intencjonalnie wystawiamy się na słońce, ale przez cały czas: kiedy idziemy na spacer z psem, a nawet kiedy siedzimy w kawiarni czy w biurze przy oknie – opisuje dr Bliżanowska.

    Świadomość ochrony przeciwsłonecznej wśród Polek rośnie, choć jeszcze nie wszystko co dotyczy fotostarzenia i niszczącego działania słońca na skórę jest wiadome. Zabranie ze sobą na wakacje kremu z filtrem SPF 20 zazwyczaj nie wystarczy. Dopiero filtr SPF 50 uchroni przed intensywnym promieniowaniem słonecznym.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Film

    Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

    Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

    Gwiazdy

    Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

    Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

    Konsument

    Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

    Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.