Newsy

Polacy wracają do tradycji. Na stołach znów goszczą kasze i przetwory domowe

2014-01-09  |  06:20
Według ekspertów kulinarnych, Polacy coraz chętniej gotują w domu i dzielą się swoimi odkryciami smakowymi z rodziną i znajomymi. Na stołach pojawiają się coraz częściej produkty zbożowe, kasze oraz makarony, ale nie brakuje też mniej tradycyjnych składników, jak komosa ryżowa czy bulgur.

W trendach kulinarnych na rozpoczynający się rok widać tendencję do zdrowych potraw, ekologicznie wybieranych produktów oraz powrót do domowych przetworów, które są o wiele zdrowsze niż te dostępne w marketach. Modę na gotowanie w domu widać po dużej liczbie powstających blogów kulinarnych, które zachęcają do samodzielnego gotowania oraz podają proste sposoby na przyrządzenie często wymyślnych potraw. Na stołach dominować będą kasze, domowe przetwory i marynaty oraz makarony pełnoziarniste i sezonowe warzywa.

 – Częściej niż dotychczas pojawiać się będzie kasza jęczmienna i gryczana, a także quinoa, czyli komosa ryżowa, która uważana jest za bardzo wartościowe zboże ze względu na wysoką ilość białka. Drugim produktem, który się pojawi, będzie bulgur. Istnieje on już w wydaniu restauracyjnym, a teraz będzie bardziej powszechny z racji dostępności produktu w sklepach – opowiada o trendach kulinarnych na 2014 rok Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

W kuchni modna będzie ekologia. Polacy coraz chętniej wybierają ekologiczne jajka, mięso pochodzące od ptactwa wolnowybiegowego, żywność wolną od GMO, w tym sezonowe owoce i warzywa od sprawdzonych dostawców.

Będziemy wracać do zapomnianych warzyw. Widzimy w tych produktach dużo smaku. Będzie to na przykład pasternak, który już pojawia się w restauracjach. Pojawi się brukiew czy jarmuż. Będziemy także wracać do tradycyjnych technik gotowania czy przetwórstwa spożywczego. Wrócimy do kiszenia, nie mówimy tu tylko o kiszeniu kapusty i ogórków, ale także o kiszeniu grzybów, owoców, pomidorów. Te produkty zyskują na popularności – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Ceranowicz.

Na stołach gościć będzie także bulgur, czyli łamana pszenica, wstępnie obgotowana. W kulinarnych trendach na ten rok znajdą się także produkty regionalne. Polacy docenią smaki związane z różnymi regionami kraju i chętnie będą je eksponować w swoich daniach.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.