Mówi: | Piotr Ceranowicz |
Funkcja: | ekspert kulinarny marki Lubella |
Polacy wracają do tradycji. Na stołach znów goszczą kasze i przetwory domowe
W trendach kulinarnych na rozpoczynający się rok widać tendencję do zdrowych potraw, ekologicznie wybieranych produktów oraz powrót do domowych przetworów, które są o wiele zdrowsze niż te dostępne w marketach. Modę na gotowanie w domu widać po dużej liczbie powstających blogów kulinarnych, które zachęcają do samodzielnego gotowania oraz podają proste sposoby na przyrządzenie często wymyślnych potraw. Na stołach dominować będą kasze, domowe przetwory i marynaty oraz makarony pełnoziarniste i sezonowe warzywa.
– Częściej niż dotychczas pojawiać się będzie kasza jęczmienna i gryczana, a także quinoa, czyli komosa ryżowa, która uważana jest za bardzo wartościowe zboże ze względu na wysoką ilość białka. Drugim produktem, który się pojawi, będzie bulgur. Istnieje on już w wydaniu restauracyjnym, a teraz będzie bardziej powszechny z racji dostępności produktu w sklepach – opowiada o trendach kulinarnych na 2014 rok Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
W kuchni modna będzie ekologia. Polacy coraz chętniej wybierają ekologiczne jajka, mięso pochodzące od ptactwa wolnowybiegowego, żywność wolną od GMO, w tym sezonowe owoce i warzywa od sprawdzonych dostawców.
– Będziemy wracać do zapomnianych warzyw. Widzimy w tych produktach dużo smaku. Będzie to na przykład pasternak, który już pojawia się w restauracjach. Pojawi się brukiew czy jarmuż. Będziemy także wracać do tradycyjnych technik gotowania czy przetwórstwa spożywczego. Wrócimy do kiszenia, nie mówimy tu tylko o kiszeniu kapusty i ogórków, ale także o kiszeniu grzybów, owoców, pomidorów. Te produkty zyskują na popularności – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Ceranowicz.
Na stołach gościć będzie także bulgur, czyli łamana pszenica, wstępnie obgotowana. W kulinarnych trendach na ten rok znajdą się także produkty regionalne. Polacy docenią smaki związane z różnymi regionami kraju i chętnie będą je eksponować w swoich daniach.
Czytaj także
- 2024-12-13: Luna: Fajną opcją jest praca w sylwestra zamiast skupiania się na zabawie. Jeszcze nie mam planów na ten czas
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-09-17: Monika Mrozowska: Zrezygnowałam z wielu projektów zawodowych, żeby się przygotować do nowego roku szkolnego. Dzieciakom zależy na tym, żebym miała dla nich czas
- 2024-09-19: Nowe trendy w digital marketingu. Innowacje rewolucjonizują działania agencji i klientów
- 2024-09-23: Edukację czekają znacznie głębsze zmiany niż te dotyczące prac domowych. W debacie potrzebny jest głos zarówno nauczycieli i rodziców, jak i ekspertów
- 2024-08-14: Tomasz Jacyków: Bardzo modny tego lata jest nurt bieliźniany. Hitem są spodenki udające męskie bokserki
- 2024-08-28: Tomasz Jacyków: Ludzie z niską samooceną zakładają cudze metki i eksponują wielkie logo. Często noszą ubrania podrabiane, czyli są to udawacze, oszuści
- 2024-08-20: Tomasz Jacyków: W każdej grupie społecznej są osoby bardzo dobrze ubrane, relatywnie przeciętnie i tragicznie. Wiele osób ubiera się niestosownie do okazji
- 2024-06-06: Prawie milion domowych zwierząt w Polsce jest bezdomnych. W wakacje więcej czworonogów trafia na ulice
- 2024-06-06: Handel w sieci nie zwalnia mimo zawirowań w gospodarce. Coraz większą rolę odgrywa w nim sztuczna inteligencja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Radosław Majdan: Do swojego domu chamstwa nie zapraszam i tak samo jest z Instagramem. Jeżeli ktoś zachowuje się nieładnie, to z dużą przyjemnością go blokuję
Były bramkarz zaznacza, że nie zamierza przejmować się negatywnymi opiniami obcych ludzi. Konstruktywna krytyka jest mile widziana, ale hejt, który często przybiera formę wulgarnych i krzywdzących komentarzy, jest dla niego nie do zaakceptowania. Dlatego on sam decyduje, kogo wpuszcza zarówno do swojego życia, jak i do przestrzeni wirtualnej.
Problemy społeczne
Wzrost udziału kobiet we władzach spółek z WIG140 rozczarowująco niski. Co piąta firma ma zarząd i radę nadzorczą w męskim składzie

18,4 proc. – taki udział w radach nadzorczych i zarządach 140 spółek giełdowych miały kobiety na koniec 2024 roku. Z badania 30% Club Poland wynika, że odsetek ten wzrósł zaledwie o 0,4 proc. w porównaniu do sytuacji rok wcześniej. Spadki zanotowali dotychczasowi liderzy, czyli m.in. sektor finansowy i spółki z indeksu WIG20, za to solidny progres zrobiły średnie spółki z mWIG40. Autorzy badania podkreślają, że rozczarowujące rezultaty wskazują na potrzebę podjęcia różnorodnych działań, by wspierać różnorodność we władzach firm.
IT i technologie
Wykrywalność wrodzonych wad serca u płodów wciąż niewielka. Wsparciem dla kardiologii prenatalnej będzie sztuczna inteligencja

Wykrycie wad wrodzonych serca u płodu pozwala na szybkie wdrożenie leczenia i doprowadzenie do urodzenia dziecka, które będzie miało dużo lepsze rokowania. W Polsce znacząco poprawia się skuteczność diagnostyczna, a lekarzy coraz mocniej będzie w tym wspierać sztuczna inteligencja. Wciąż jednak przeprowadza się za mało badań prenatalnych, takich jak echokardiografia płodu.