Newsy

Kasprzyk, Zień, Giertych i Racewicz o Magdzie Gessler: To niezwykle ciepła osoba. Można z nią rozmawiać o wszystkim

2018-11-16  |  06:12
Mówi:Ewa Kasprzyk, aktorka
Roman Giertych, adwokat
Anna Kerth, aktorka
Maciej Zień, projektant
Joanna Racewicz, projektantka

Magdę Gessler uwielbiają widzowie, respekt przed nią czują restauratorzy, a ci, którzy znają ją osobiście, przyznają, że jest to niezwykle charyzmatyczna, a jednocześnie bardzo ciepła osoba. Szybko skraca dystans, obdarza ogromną dozą sympatii i dobrej energii. Roman Giertych, Maciej Zień, Joanna Racewicz i Ewa Kasprzyk niezwykle cenią ją za niebywały kunszt kulinarny i za to, jaką osobą jest prywatnie. Gwiazdy były obecne na premierze jej najnowszego przewodnika kulinarnego po restauracjach i hotelach „Poziomki 2018/2019”. 

– Z panią Magdą znamy się już 10 lat i współpracujemy bardzo dobrze. Jest to osoba niezwykle ciepła, najpierw się znaliśmy zawodowo, a później żeśmy się poznali towarzysko. Jest to wspaniała przyjaciółka i wspaniała kobieta – mówi agencji Newseria Lifestyle Roman Giertych, adwokat.

Takich znajomości, które przetrwały przez lata, jest wiele. Ewa Kasprzyk już podczas pierwszego spotkania doceniła niezwykłą kreatywności i duży zmysł organizacyjny Magdy Gessler.

– Magdę poznałam bardzo dawno, jakieś 20 lat temu, kiedy jeszcze mieszkałam w Gdyni. Poznałam ją na przyjęciu u wtedy bardzo bogatego – i myślę, że teraz też – Ryszarda Krauzego. Ona organizowała to przyjęcie, to było już wtedy w takich namiotach, z pięknym oświetleniem. Czułam wtedy, że jest jakaś klasa w tym i to był tak cudowny bankiet, nawet ze śniadaniem – wspomina Ewa Kasprzyk, aktorka

Maciej Zień również niezwykle ceni sobie znajomość z Magdą Gessler. Przyznaje też, że szybko odnalazł w niej prawdziwą bratnią duszę. Podkreśla, że jest to kobieta o szerokich horyzontach. Łączy ich między innymi zamiłowanie do pięknych ubrań, podróży i dobrego jedzenia.

– Z Magdą się znam naprawdę od bardzo wielu lat, już nie pamiętam, kiedy się dokładnie poznaliśmy, ale to było bardzo dawno temu. Na samym początku, jak tylko przyjechałem do Warszawy, to poznałem się jakoś z Magdą i znajomość jest bardzo serdeczna, dlatego że to jest bardzo ciepła, gościnna osoba. O wszystkim można z nią rozmawiać, ma bardzo ciekawe, barwne historie. Po prostu ją bardzo lubię, cenię, ale najbardziej tak prywatnie, sercem – podkreśla Maciej Zień, projektant.

Projektant ze wzruszeniem wspomina też moment, kiedy restauratorka postanowiła gruntownie zadbać o jego wyżywienie.

– Pamiętam jeszcze czas, jak zaczynałem, naprawdę bardzo ciężko pracowałem i Magda przyjechała kiedyś do mnie do atelier i powiedziała: Dziecko, ty jesteś chudy. Od tamtej pory przez jakieś dwa miesiące przysyłano do mnie codziennie kanapki, więc mam bardzo wiele takich sympatycznych wspomnień – wyjaśnia Maciej Zień.

Zarówno ci, którzy należą do grona najbliższych przyjaciół restauratorki, jak i osoby, które znają ją tylko na stopie zawodowej, nie mają żadnych wątpliwości. Magda Gessler to wulkan energii, profesjonalistka w każdym calu i kobieta pełna pasji.

– W Magdzie zawsze zachwycało mnie to, że potrafi spróbować dowolnej potrawy i odtworzyć jej tok produkcyjny – z czego jest zrobiona, stwierdzić, jakie są przyprawy, i ocenić, czy jest pyszna czy do kitu, więc jej zmysł smaku jest dla mnie absolutnie genialny – mówi Joanna Racewicz, prezenterka.

– Ona naprawdę ma pasję do tego. Jeżeli do czegoś się przykłada, to z całym sercem i to jest chyba najważniejsze w każdym zawodzie. Tacy ludzie nas najbardziej przyciągają – mówi Anna Kerth, aktorka.

Czytaj także

Żywienie

Joanna Kurowska: Coraz mniej jest tradycji w narodzie, a coraz więcej takiej taśmówki. Warto pielęgnować wielkanocne zwyczaje, bo one scalają rodziny

Aktorka przyznaje, że jako rodowita Kaszubka, niezwykle ceni sobie świąteczne zwyczaje – zarówno związane z Bożym Narodzeniem, jak i z Wielkanocą. W jej domu nie może zabraknąć malowania jaj, ręcznie robionych dekoracji i pieczenia ciast. Zanim więc nadejdzie czas świętowania, zakasuje rękawy i rzuca się w wir domowych porządków i przygotowań. Joanna Kurowska ubolewa natomiast nad tym, że coraz mniej ludzi pielęgnuje tradycje, utrzymuje w tym czasie post i pamięta o religijnym wymiarze tych świąt.

Partner sekcji zdrowie

Gwiazdy

Paulina Młynarska: Od kilku lat organizuję wyjazdy na warsztaty jogi do Azji. Postanowiłam połączyć osobistą pasję z pracą

Dziennikarka przekonuje, że ci, którzy zdecydują się na organizowany przez nią wyjazd do Azji połączony z warsztatami jogi, nie będą żałować. To bowiem doskonała okazja do tego, by spędzić dwa tygodnie w tak urokliwych zakątkach świata, jak Bali czy Birma, odetchnąć, naładować baterie, nawiązać nowe przyjaźnie, a przy okazji zakochać się w jodze. Jej zdaniem osoby, które mają już ze sobą taki turnus, wracają zrelaksowane, zdystansowane, uwolnione od stresu i z nowym spojrzeniem na rzeczywistość.

Farmacja

Liczba niezaszczepionych dzieci wzrosła prawie sześciokrotnie. Resort zdrowia chce edukować Polaków i wzmacniać ich zaufanie do lekarzy

Już ponad 30 tys. rodziców odmówiło poddania dziecka szczepieniom ochronnym. Zdaniem resortu zdrowia to jedna z przyczyn wzrostu zachorowań na odrę, jaki miał miejsce w 2016 i 2018 roku. Rząd obawia się powrotu innych chorób, takich jak błonica i tężec, stąd nacisk na kampanie edukacyjne. Prowadzi je m.in. Główna Inspekcja Sanitarna, a ich celem jest przekonanie Polaków, że szczepienia nie powodują negatywnych skutków ubocznych, mogą natomiast ratować życie i zdrowie.

Gwiazdy

Michalina Sosna: W Wielkanoc w kuchni rządzi babcia z tatą. My z mamą zajmiemy się sprzątaniem i dekorowaniem

Aktorka nie wyobraża sobie, by Wielkanoc spędzić w innym miejscu niż rodzinny dom. Lubi ten wyjątkowy przedświąteczny klimat, gruntowne porządki, przygotowywanie dekoracji i święconki. Kuchnia natomiast to królestwo babci i taty, którzy raczej nie lubią nowości. Przede wszystkim stawiają na sprawdzone przepisy i tradycyjne potrawy.