Newsy

Magda Gessler: W „Kuchennych rewolucjach” godzę rodziny i leczę ludzi

2018-05-11  |  06:28

Restauratorka twierdzi, że podczas realizacji swojego programu spotyka się z poważnymi problemami właścicieli lokali gastronomicznych, nieraz wymagających wsparcia ze strony psychologów. Gwiazda TVN każdą z restauracji traktuje jak własną i dąży do jej sukcesu. Doskonale pamięta bowiem własne trudne początki na rynku gastronomicznym.

Magda Gessler jest obecnie właścicielką siedmiu dobrze prosperujących restauracji, m.in. słynnego warszawskiego lokalu U Fukiera oraz cukierni i restauracji Słodki...Słony. Planuje też otwarcie swojego pierwszego lokalu za granicą, prawdopodobnie w Kanadzie lub USA. Restauratorka doskonale pamięta jednak początki kariery, gdy jej sprawy zawodowe nie układały się tak pomyślnie. Gwiazda TVN nie ukrywa, że na starcie musiała się borykać z wieloma problemami.

– Uczyłam się, byłam bardzo młoda, spadało to na mnie nie jak złoty deszcz, tylko jak błoto i musiałam sobie dać z tym radę – mówi Magda Gessler agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Trudne doświadczenia z pierwszych lat pracy na rynku restauracyjnym sprawiły jednak, że dziś Magda Gessler jest silniejsza psychicznie i może wspierać innych ludzi ze swojej branży. Od 8 lat robi to m.in. w programie „Kuchenne rewolucje”, w którym uczy restauratorów mających problemy z utrzymaniem lokalu zasad prowadzenia tego rodzaju biznesu. Doradza w zakresie menu, kampanii marketingowej, zatrudniania personelu, a także rozwiązuje bieżące problemy.

– Czuję się, jak wchodzę na „Kuchenne rewolucje”, jakby to była moja restauracja, mój rodzinny problem. Nie robię z tego show. Chcę, żeby był to sukces, bo jest to sukces przede wszystkim dla tych ludzi i dla Polski, żeby mieli jeszcze jedno cudowne, smaczne miejsce – mówi Magda Gessler.

Gwiazda TVN zaznacza, że każdy odcinek jej programu jest inny, a problemy restauratorów wciąż ją zaskakują. Podkreśla też, że aby dana restauracja mogła odnieść sukces na rynku, konieczne jest w pierwszym kroku rozwiązanie problemów jej właścicieli lub członków personelu. Niekiedy są to bardzo poważne problemy, w usunięciu których mogą pomóc jedynie lekarze specjaliści – Magda Gessler wspiera uczestników programu także w dotarciu do najlepszych fachowców.

– To trochę trudne raptem w moim wieku stać się psychologiem, ale mimo to robię, co mogę, i mi się to udaje. Godzę rodziny, leczę ludzi. Przykładem na pewno jest Dom Bawarski w Tychach, gdzie rodzina pani miała bardzo duży kłopot, po „Kuchennych rewolucjach” choroba, która nie powinna ustać, ustała – mówi Magda Gessler.

Od października 2017 roku restauratorka prowadzi ponadto program „Sexy kuchnia”, emitowany na kanale Food Network. Przygotowuje w nim autorskie dania i pokazuje, że gotowanie może być zmysłową czynnością. Magda Gessler podkreśla, że w magazynie tym samodzielnie gotuje, nie opiera się też na żadnym scenariuszu. Pobyt na planie „Sexy kuchni” wymaga od restauratorki dobrej kondycji – dziennie nagrywane są bowiem nawet cztery odcinki, a praca trwa od wczesnych godzin porannych do później nocy.

– Kocham karmić, kocham ludzi. Chcę, żeby odczuwali miłość poprzez przepisy, które im podaję. Jedzenie jest przekazywaniem różnych uczuć, a jeżeli to jedzenie jest jeszcze bardzo dobre i robione od serca, to jest to ogromna radość i przyjemność, ten jedyny moment, kiedy nie trzymamy komórki, nie patrzymy w telewizor, tylko patrzymy sobie w oczy i zaczynamy siebie rozumieć – mówi Magda Gessler.

Czytaj także

Gwiazdy

Paulina Krupińska: Jestem głęboko osadzona w rzeczywistości. Ślub nie był dla mnie wielkim wydarzeniem

Modelka uważa swój ślub za naturalne rozwinięcie ponadczteroletniego związku. Jako osoba pragmatyczna i twardo stąpająca po ziemi nie łączyła tego wydarzenia z nadmiernymi emocjami. Podróż poślubną również planuje na spokojnie – twierdzi, że na razie wyjedzie na krótkie wakacje z całą rodziną, na wyprawę tylko z mężem musi jednak jeszcze trochę poczekać. 

 

Gwiazdy

Władysław Kozakiewicz doznał kontuzji kolana podczas kręcenia nowego reality show Polsatu. Konieczna może być operacja

Nie zamartwiam się, nie patrzę do tyłu – mówi mistrz olimpijski. Po latach kariery sportowej pozostała mu wola walki oraz mądrość życiowa niepozwalające mu na przejmowanie się rzeczami, na które nie ma wpływu. Lekkoatleta nie załamuje się więc spadającą formą fizyczną czy kontuzją kolana, której doznał podczas kręcenia nowego reality show stacji Polsat. 

 
 

Handel

Dermokosmetyki i kosmeceutyki to najszybciej rozwijający się segment rynku kosmetycznego. Przyczynia się do tego m.in. rosnąca liczba alergików

Rośnie popularność kosmeceutyków, czyli produktów z pogranicza kosmetologii i farmakologii. Obecnie cała kategoria dermokosmetyków jest  najszybciej rozwijającym się segmentem rynku kosmetycznego z rocznym wzrostem na poziomie 6 proc. Popyt na innowacyjne kosmeceutyki rośnie, bo przybywa alergików, a ta grupa produktów stanowi istotny element profilaktyki alergii kontaktowych oraz związanych z nimi schorzeń, m.in. zapalenia skóry. Choroba ta – według danych ZUS – stanowi przyczynę nawet 200 tys. zwolnień lekarskich rocznie.

 

Muzyka

Majka Jeżowska organizuje warsztaty muzyczne dla dzieci. Ich efektem będzie musical wystawiony na scenie

Wokalistka założyła akademię, której celem jest wspieranie rodziców i nauczycieli w twórczym wychowywaniu dzieci. Gwiazda oferuje kursy online, a od jesieni zamierza wypuścić płyty DVD z kompletem lekcji. W połowie sierpnia inauguruje także wakacyjny obóz dla dzieci z warsztatami tanecznymi, muzycznymi i teatralnymi. Uczestnicy będą pracować nad musicalem, który zostanie wystawiony na scenie w Poroninie.