Newsy

Ewa Szabatin zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych i wykładów motywacyjnych

2018-05-28  |  06:27

Tancerka rozwija swoją nową pasję, jaką jest promowanie zdrowego stylu życia. Tajnikami z dziedziny odżywiania, jogi i fitnessu dzieli się z internautami za pośrednictwem bloga oraz niedawno otwartego kanału na platformie YouTube. Od jesieni projektantka prowadzi również warsztaty motywacyjne.

Ewa Szabatin przez wiele lat była odnoszącą sukcesy tancerką – wielokrotną mistrzynią Polski w tańcach latynoamerykańskich oraz wicemistrzynią Pucharu Świata. Twierdzi, że taniec, który zaczęła trenować w wieku 10 lat, był jej pierwszą prawdziwą pasją, z czasem jednak zastąpiły go kolejne fascynacje. Obecnie gwiazda tylko sporadycznie pojawia się na scenie, koncentrując się na rozwijaniu własnej marki modowej, którą założyła w 2013 roku.

– W tej chwili nie wypuszczam kolekcji, realizuję dużo zamówień prywatnych, czyli sukienek ślubnych, tanecznych i wieczorowych – mówi Ewa Szabatin agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Gwiazda podkreśla, że moda to druga z jej trzech życiowych pasji. Ostatnią z nich, odkrytą stosunkowo niedawno, jest promowanie zdrowego stylu życia. Projektantka intensywnie uprawia jogę, regularnie uczestniczy w zajęciach fitness i trenuje na siłowni, a ponadto mocno interesuje się zdrowym odżywianiem, zwłaszcza kuchnią w stylu slow food. Przepisami na odżywcze, ale niskokaloryczne dania dzieli się z fankami na swoim blogu.

– Blog wystartował już dawno, ale jego reaktywacja była w zeszłym roku. Teraz bardzo mocno zaczął funkcjonować – mówi Ewa Szabatin.

Niedawno projektantka otworzyła własny kanał na platformie YouTube, o nazwie Fit Fashion Freak. Podobnie jak blog, tak i kanał wideo łączy wszystkie obecne pasje gwiazdy – Ewa Szabatin pokazuje bowiem za jego pośrednictwem swoje stylizacje modowe i inspiracje żywieniowe, a także dzieli się z internautami nowinkami z dziedziny jogi i fitnessu.

– Realizuję dużo projektów tego typu, oprócz tego zaczęłam prowadzić warsztaty kulinarne i wykłady motywacyjne. Dużo się dzieje – podkreśla projektantka.

Pierwsze warsztaty motywacyjne Ewa Szabatin poprowadziła jesienią 2017 roku. Swoim słuchaczom opowiedziała wówczas o swojej drodze zawodowej od tancerki do projektantki mody i fitblogerki, koncentrując się na trudnych momentach jej życia, walce z nerwicą i odnalezieniu siły do spełniania dawnych marzeń.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Tenorzy z zespołu Tre Voci: Dla kultury ten czas jest wyjątkowo trudny. Trzeba zacisnąć pasa i wierzyć, że będzie dobrze

Przed wybuchem pandemii polskie trio muzyczne występowało na całym świecie – od Tajlandii, przez USA i Kanadę, po największe sale koncertowe w Polsce. Członkowie grupy tłumaczą, że tęsknią za regularnym kontaktem z publicznością. Mikołaj Adamczak zaznacza, że brakuje mu przede wszystkim emocji, jakie publiczność dawała podczas występów na żywo. Z kolei Wojciech Sokolnicki chciałby powrócić do podróży, ponieważ zwiedzanie mobilizuje go do działania i pobudza jego kreatywność.

Problemy społeczne

Prawie 450 tys. seniorów 80+ zarejestrowanych na szczepienia przeciw COVID-19. Wciąż duża grupa społeczeństwa jest nastawiona sceptycznie

– Szczepionka przeciwko COVID-19 jest bezpieczna i skuteczna. Dowiodły tego badania prowadzone przed wejściem szczepionki do użytku. Wszelkie dywagacje na temat różnych działań niepożądanych, które można znaleźć w internecie, są bezpodstawne – mówi lekarz Michał Sutkowski. Liczba zaszczepionych do tej pory pacjentów z grupy zero to prawie pół miliona. Jak wskazują dane resortu zdrowia, w tej grupie odnotowano 133 niepożądane odczyny poszczepienne. Chętnych na szczepienia przybywa, ale wciąż duża grupa społeczeństwa pozostaje sceptyczna.

 

Handel

Polacy nie doceniają ryb z Bałtyku. Częściej trafiają one na stoły w Skandynawii i Europie Zachodniej

Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 14,5 kg ryb, czyli nawet trzykrotnie mniej niż mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Co istotne, rzadko też sięgamy po ryby z Bałtyku. Rodzime gatunki, takie jak śledź, szprot, flądra, łosoś, turbot czy sandacz, częściej trafiają na stoły w Skandynawii czy Europie Zachodniej, gdzie są lubiane i cenione przez konsumentów ze względu na swoje prozdrowotne właściwości: dużą zawartość białka, witamin A i D czy kwasów omega-3. Z kolei w Polsce wciąż jeszcze pokutuje mit dotyczący zanieczyszczenia chemikaliami bałtyckich ryb. Badania wykazują jednak, że ryby odławiane w Bałtyku spełniają rygorystyczne normy unijne.