Mówi: | Lidia Trawińska |
Funkcja: | współwłaścicielka Centrum Medycznego VIMED |
Hydrokolonoterapia oczyszcza organizm i poprawia pracę przewodu pokarmowego
Złe odżywianie, stres i zanieczyszczenie środowiska mogą prowadzić do zaburzenia flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Jelita przestają prawidłowo pracować, czego efektem są między innymi uporczywe zaparcia i wzdęcia. Ponadto toksyny, które odkładają się w niestrawionych złogach pokarmowych, przedostają się do zdrowych tkanek i zatruwają je. Prowadzi to do osłabienia wydolności organizmu, stanów depresyjnych, braku koncentracji, permanentnego zmęczenia oraz licznych chorób, między innymi nadciśnienia, reumatyzmu, migreny i chorób skóry. Zadaniem hydrokolonoterapii jest wypłukanie z jelita złogów pokarmowych, ubocznych produktów przemiany materii, grzybów i pasożytów.
– Ten zabieg wykonywany jest w programie detoksykacji – mówi agencji Newseria Lifestyle Lidia Trawińska, współwłaścicielka Centrum Medycznego VIMED. – Wykorzystujemy zabieg do przygotowania okrężnicy do przeprowadzenia detoksykacji wątroby. Trzeba tutaj przełamać mit, że zabieg odchudza. Zabieg ten nie działa odchudzająco, on po prostu wypłukuje treść pokarmową, która może zalegać w jelicie grubym
Zabieg polega na wprowadzeniu do jelita grubego pacjenta rurki jednorazowego użytku. Przez nią do okrężnicy napływa oczyszczona woda o różnej temperaturze. Aby równomiernie rozprowadzić wodę w jelitach, lekarz wykonuje w tym czasie masaż powłok brzusznych. Zabieg jest bezbolesny i wbrew pozorom mało inwazyjny. Aby był w pełni bezpieczny dla pacjenta powinien być jednak przeprowadzony przez osobę z wykształceniem medycznym. Nieprawidłowo wykonany zabieg może bowiem prowadzić do całkowitego wypłukania flory bakteryjnej jelit, a nawet pęknięcia okrężnicy.
– Jest to zabieg, który powinien być wykonywany wyłącznie w ośrodkach medycznych przez pielęgniarkę, ale do zabiegu kieruje lekarz. Konieczne jest sprawdzenie, czy jelito, cała jama brzuszna i w ogóle pacjent może być do tego zabiegu zakwalifikowany. Czasem nawet nadciśnienie może zdyskwalifikować – tłumaczy Lidia Trawińska.
Przed zabiegiem hydrokolonoterapii pacjent powinien stosować specjalną lekkostrawną dietę, opartą na warzywach i wyrobach sojowych. Bezpośrednio po zabiegu dietę należy wzbogacić o jogurt naturalny, aby uzupełnić ubytki bakterii i błonnika. Najlepsze efekty daje wykonanie serii zabiegów.
– Tych zabiegów, żeby detoksykacja przebiegała prawidłowo, trzeba wykonać kilka. Czasami są to zabiegi wykonywane z dnia na dzień i po kolei 4-5 zabiegów, czasami są to zabiegi z przerwami. To wszystko zależy od stanu zdrowia pacjenta i od kwalifikacji lekarskiej – tłumaczy Lidia Trawińska.
Zabieg irygacji okrężnicy poprawia pracę jelit, odtruwa organizm, zapobiega wzdęciom i zaparciom, polepsza wchłanianie substancji odżywczych i minerałów, usuwa złogi pokarmowego i pasożyty jelita grubego. Cena pojedynczego zabiegu waha się od 150 do 300 zł.
Czytaj także
- 2022-09-05: Agata Młynarska: Nie pracowałam bezpośrednio z Edwardem Miszczakiem, prawie w ogóle go nie spotykałam. Dajmy teraz szansę kobiecie
- 2017-09-22: Natalia Szroeder: Z Lidią Kalitą mamy połączenie mentalne. Ona czyta w moich myślach
- 2017-05-23: Premiera książki „Siła życia. Podaj dalej...”. Autorka podpowiada w niej, skąd czerpać siły do walki z chorobą nowotworową
- 2016-12-21: Cavinnova pracuje nad przełomową technologią, która wyeliminuje bakterie z napojów. Urządzenie do kawitacji ma być gotowe w 2017 roku
- 2016-04-13: Zbliża się finał Fashion Designer Awards. W tegorocznej edycji wzięło udział kilkuset początkujących designerów
- 2015-11-06: Lidia Kopania: Nie spędzam godzin przed lustrem, by pielęgnować twarz. Moim uniwersalnym kosmetykiem jest serum z witaminą C
- 2015-09-22: Lidia Popiel: W magazynach lepiej sprzedają się zdjęcia, które pokazują idealny świat. Dlatego graficy posuwają się czasem do granic absurdu
- 2015-06-03: Centra handlowe inwestują w nowe technologie. Chcą w ten sposób zwiększyć sprzedaż
- 2014-12-01: Lidia Kopania: sesja w „Playboyu” była kolejną okazją do pokazania, że jestem wokalistką i nagrałam płytę
- 2015-01-21: Lidia Kopania kończy pracę nad swoją trzecią solową płytą
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.