Mówi: | Marta Kupińska |
Funkcja: | właścicielka marki Denimbox |
Dżinsy typu boyfriend oraz odsłaniające kostkę to najmodniejsze fasony w sezonie jesień-zima 2014
W jesiennej modzie królować będą kultowe już boyfriendy, które styliści proponują zestawiać zarówno z T-shirtem, jak i elegancką marynarką. Miłośniczkom klasyki projektanci proponują proste dżinsy w kolorze błękitnym lub denim. Nowością będą natomiast spodnie odsłaniające kostkę.
Spodnie odkrywające kostkę idealnie nadają się do botków lub kozaków. Jesienną modę zdominują jednak przede wszystkim dżinsy typu boyfriend, czyli szerokie, opuszczone na biodra spodnie z nieco obniżonym krokiem. Ten krój pasuje kobietom wysokim i szczupłym, styliści odradzają go natomiast paniom niższym i puszystym.
Zdaniem stylistów dżinsy typu boyfriend można nosić na wiele sposobów. Z białym T-shirtem i tenisówkami łatwo wykreować wizerunek chłopczycy. Paniom, które preferują bardziej kobiecy look, styliści radzą założyć do dżinsów koronkowy top lub elegancką marynarkę oraz buty na szpilkach.
– Krój w boyfriendach również będzie bardzo różny. Będą spodnie zapinane na chustę, ze zwężoną nogawką, spodnie bardziej dopasowane w udzie, ale z niższym stanem, a także spodnie z dziurami, przetarciami i kieszeniami – mówi Marta Kupińska, właścicielka marki Denimbox, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.
Dżinsy typu boyfriend podbiły świat mody w 2009 roku dzięki aktorce Katie Holmes. Dziennikarze zrobili jej zdjęcie, gdy w luźnych, nieco zbyt obszernych spodniach wychodziła z próby w teatrze. Stylizacja ta zachwyciła nie tylko projektantów, lecz także inne gwiazdy. W męskich dżinsach wkrótce zaczęły się pokazywać także Sarah Jessica Parker i Reese Witherspoon.
W sezonie jesień-zima 2014 modne będą także spodnie typu bootcut, których nogawka nieznacznie rozszerza się ku dołowi, a nawet klasyczne, proste dżinsy. Te ostatnie nosiły na pokazach jesiennych kolekcji między innymi modelki domu mody Gucci.
– Dżins został okrzyknięty ikoną popkultury XX wieku, klasycznie występuje w formie spodni. Szyje się z niego również ogrodniczki, kurtki, topy, spódnice i różne dodatki, jak portfele czy torebki, a w ostatnim sezonie także bralety – mówi Marta Kupińska.
Pierwsze dżinsy zaprojektował w drugiej połowie XIX wieku Oscar Levi Strauss. Były to ogrodniczki przeznaczone dla górników i farmerów. Do ich uszycia użyto tkaniny, z której produkowano namioty i plandeki.
Kolor torebki nie musi już odpowiadać kolorowi butów
Joanna Horodyńska: w modzie festiwalowej króluje styl boho, hippie i rock’n’roll
Moda na kalosze. Powstała nawet wersja na obcasie
Czytaj także
- 2024-04-02: Marta Wiśniewska: Otwieram kolejne filie mojej szkoły tańca. Cieszę się, że pomagają mi w tym moje dzieci
- 2024-03-25: Marta Wiśniewska: Nie rozumiem fenomenu mazurka. Na Wielkanoc zrobię pyszną, tłustą paschę z bakaliami
- 2023-11-22: Leszek Lichota: Agata Kulesza ma dostęp do takich narzędzi aktorskich jak mało kto. Na pstryk potrafi wywołać w sobie każdą pożądaną emocję
- 2023-07-21: Marta Lech-Maciejewska: Wciąż zbyt mało się rozmawia o nowotworach. Nadal jest ogromne poczucie wstydu, wykluczenia i zamiatania tematu pod dywan
- 2022-11-21: Marta Kuligowska: Moda nie jest czymś, co spędza mi sen z powiek. Jako dziennikarz informacyjny muszę wyglądać elegancko, ale skromnie
- 2022-12-20: Marta Lech-Maciejewska: Moda jest dla mnie czymś więcej niż tylko samym ubraniem. Jest sposobem na wyrażenie siebie, to mój własny podpis, który zostawiam w świecie
- 2022-08-05: Marta Burdynowicz: Łączenie ze sobą śpiewania, aktorstwa i dubbingu jest bardzo trudne i męczące fizycznie. Radość, którą dają mi te aktywności, wszystko rekompensuje
- 2022-08-25: Marta Burdynowicz: Justyna Steczkowska jest wymagająca, ale to wynika z jej profesjonalizmu. Miałyśmy kilka bardzo mądrych i ważnych dla mnie rozmów
- 2022-07-29: Marta Burdynowicz: Nie mam nic przeciwko porównywaniu mnie do Adele. To cudowna artystka
- 2022-05-10: Ewa Ziętek: Widzowie najbardziej kojarzą mnie z roli Marty albo Walerii. Za „Złotopolskimi” tęsknię do dziś
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.