Newsy

Agnieszka Maciąg: zima to dla mnie błogosławiony czas wewnętrznego rozwoju

2015-11-09  |  06:50

Modelka lubi zimę. Jest to dla niej czas wewnętrznego rozwoju i koncentracji na samej sobie. Agnieszka Maciąg ma własne sposoby na przetrwanie zimowych miesięcy w zdrowiu i dobrej kondycji. Podstawą jest odpowiednie odżywianie, dostosowane do cyklu biologicznego w przyrodzie.

Zdaniem Agnieszki Maciąg przy odpowiednim podejściu każda pora roku może być piękna, także nielubiana przez wielu ludzi zima. Modelka nie obawia się nadchodzących zimowych miesięcy, ma bowiem własne sposoby na ich przetrwanie. Najważniejsze – jej zdaniem jest – zachowanie dobrego zdrowia. Twierdzi, że popełniała wiele błędów, z czasem jednak nauczyła się tak dbać o swój organizm, by czuć się dobrze niezależnie od pogody i pory roku.

Jest takie piękne przysłowie: „Nie ma złej pogody, jest tylko złe ubranie”. Tak samo zima może być dobrym czasem, jeżeli wiemy, co jeść, żebyśmy mieli ogrzany i wzmocniony organizm – mówi Agnieszka Maciąg agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Podstawą dbałości o zdrowie podczas zimy jest dla niej pożywne, rozgrzewające śniadanie. Modelka wstaje rano i starannie przygotowuje pierwszy posiłek, którego bazą są ciepłe dania. Także kolejne posiłki w ciągu dnia i wypijane płyny skomponowane są zgodnie z cyklem biologicznym, czyli tym, co się aktualnie dzieje w przyrodzie.

Jesteśmy częścią natury, czy nam się to podoba, czy nie. Ulegamy jej prawom. Rozumienie tych praw pomaga nam być w swoim optymalnym stanie i pozwala czuć się dobrze – mówi Agnieszka Maciąg.

Modelka traktuje zimę jako wyjątkowo cenny czas w jej życiu.

To dla mnie błogosławiony czas, kiedy nie koncentruję się na świecie zewnętrznym, mój świat się zawęża do domu i do tego, co jest wewnątrz mnie – mówi Agnieszka Maciąg.

Efekty tego rozwoju są bardzo różne, najczęściej jednak przybierają postać kolejnej książki. Agnieszka Maciąg ma na swoim koncie aż cztery publikacje – trzy związane z gotowaniem oraz jeden tomik poezji.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Sebastian Karpiel-Bułecka: Jurorowanie to nie jest proste zadanie, ale bardzo mnie to rajcuje. Staram się być sprawiedliwy, szczery i rzetelny

Nowy juror w programie „Must Be the Music” podkreśla, że ta rola jest dla niego niezwykłą przygodą, bo dzięki niej nie tylko może odkrywać młode talenty, ale także nieznane dotąd aspekty swojej kariery artystycznej. Ocenianie uczestników nie jest prostą sprawą, ale Sebastian Karpiel-Bułecka nie chce nikomu dawać złudnych nadziei i chwalić kogoś tylko po to, żeby nie zrobić mu przykrości. Wokalista wychodzi z założenia, że jeśli ktoś decyduje się na udział w tym programie, to musi być przygotowany na każdą ocenę, nawet tę najbardziej surową.

Prawo

Nałóg nikotynowy wśród nieletnich zaczyna się najczęściej od e-papierosów. Przyciągają ich słodkie, owocowe smaki tych produktów

Co czwarty uczeń ma za sobą inicjację nikotynową, a dla większości z nich pierwszym produktem, po jaki sięgnęli, był e-papieros. Zdecydowana większość uczniów używających nikotyny korzysta właśnie z e-papierosów, a prawie połowa nie ma problemu z ich zakupem – wskazują nowe badania przeprowadzone z okazji Światowego Dnia Rzucania Palenia. Eksperci podkreślają, że niebezpiecznym produktem, z uwagi na ryzyko uzależnienia behawioralnego, są także e-papierosy beznikotynowe. Trwają prace nad przepisami, które m.in. zakażą ich sprzedaży nieletnim.

Ochrona środowiska

Futra z negatywnym wpływem na środowisko na każdym etapie produkcji. Wiąże się z 400-krotnie większym zużyciem wody niż poliestru

Biznes futrzarski ma negatywny wpływ na środowisko naturalne – podkreślają eksperci Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Hodowle powodują zatrucie wód i gleb oraz są zagrożeniem dla bioróżnorodności. Z kolei produkcja futra z norek, lisów i jenotów generuje znacznie większe niż bawełna czy poliester emisje gazów cieplarnianych, zużycie wody i zanieczyszczenie wody. 25 listopada obchodzimy Dzień bez Futra, który ma zwrócić uwagę na cierpienie zwierząt hodowanych na potrzeby przemysłu futrzarskiego oraz promować etyczne i ekologiczne wybory w modzie.