Mówi: | Mateusz Goliat |
Firma: | Sylwestrowy.pl |
Oryginalne sposoby spędzania sylwestra cieszą się coraz większą popularnością
Nietypowe formy spędzania sylwestra cieszą się wśród Polaków coraz większym zainteresowaniem. Z roku na rok rośnie grono osób, które decydują się na niekonwencjonalne przywitanie Nowego Roku, na przykład w kopalni, na zamku czy na szczycie góry.
– Organizatorzy odpowiadają na ten trend. W zeszłym roku czy dwa lata temu takich ofert było kilkanaście, może kilkadziesiąt. W tym momencie na naszym portalu jest już ponad sto takich ofert i faktycznie mamy sygnały, że zapotrzebowanie na te oferty jest duże i coraz większe – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Mateusz Goliat z portalu Sylwestrowy.pl
Szampańska zabawa może odbywać się np. 250 metrów pod ziemią, w kopalni Bochnia. Goście, którzy zdecydują się na uczestnictwo w tej imprezie będą mieli możliwość zwiedzania średniowiecznego wnętrza kopalni. Pomyślano także o fanach piłki nożnej – przywitanie Nowego Roku z widokiem na murawę na stadionie PGE Arena w Gdańsku to nie lada gratka dla wielbicieli tego sportu.
– Wśród ofert znalazł się między innymi sylwester na zamku w Gniewie. To jest ciekawa propozycja dla osób, które zechciałby spędzić sylwestra w królewskim stylu. Do atrakcji podczas tego sylwestra należeć będzie między innymi turniej rycerski, spotkanie z duchami, a nawet zwiedzanie sali tortur. Oprócz tego o północy, gdyby ktoś przysypiał, na pewno zostanie obudzony przez salwy armat – zdradza Mateusz Goliat.
Ci, który tęsknią za latem, zamiast eleganckiej kreacji sylwestrowej mogą przebrać się w strój kąpielowy i przenieść w tropikalny klimat. Tropical Islands, czyli Aqua Park pod Berlinem to miejsce, gdzie nie zabraknie piasku i wysokiej temperatury, a także dobrej zabawy. Dla tych, którzy wolą śnieg i polskie góry, dobrą propozycją może być sylwester ze zbójnikami.
– Impreza plenerowa na polanie, na Gubałówce to na pewno super propozycja dla osób, które lubią góralski folklor. O północy będzie pokaz sztucznych ogni, które podobno na tle Gubałówki prezentują się fenomenalnie. Kolejna propozycja to sylwester w pociągu, po raz siódmy organizowany przez Stowarzyszenie Miłośników Kolei w Krakowie. Tym razem pociąg dojedzie do Zakopanego i tam zostanie przywitany Nowy Rok – dodaje Goliat.
Mimo coraz większego zainteresowania oryginalnymi ofertami sylwestrowymi, i tak tylko co dwudziesty Polak spędzi sylwestra na balu lub imprezie. Jak wynika z sondażu przeprowadzonego przez firmę KPMG, większość naszych rodaków zamierza przywitać Nowy Rok we własnym domu. Dla niektórych sylwester to także świetna okazja do zarobku - bycie kierowcą, kelnerem czy opiekunem wystraszonych petardami zwierząt to tylko niektóre z możliwości podreperowania domowego budżetu.
Czytaj także
- 2024-12-16: Krystian Ochman: Zawsze odrzucałem różne propozycje na sylwestra, ale teraz wezmę udział w wyjątkowym koncercie. Stworzę duet z moim dziadkiem
- 2024-12-13: Luna: Fajną opcją jest praca w sylwestra zamiast skupiania się na zabawie. Jeszcze nie mam planów na ten czas
- 2024-12-17: Wiktor Dyduła: W sylwestra po raz pierwszy będę pracował jako muzyk, a nie kelner
- 2024-10-23: Klaudia Carlos: Świętowanie Halloween nie oznacza, że swoje dziady mamy odstawić w kąt. Poznawanie zwyczajów z różnych krajów nas rozwija
- 2023-12-28: Tomasz Kammel: Kiedyś wymyśliłem, że gdy pracuję w Sylwestra, to tym samym gwarantuję sobie, że kolejny rok będzie świetny. I tego się trzymam od ponad 20 lat
- 2023-12-29: Sławomir i Kajra: Raczej nie dzielimy się naszym życiem prywatnym, ale w teledysku do utworu „Kolorowy film” jest dużo o nas. To podsumowanie ostatniej dekady naszego życia na scenie i za kulisami
- 2023-12-28: Joanna Liszowska: Pierwszy raz wystąpię podczas „Sylwestra marzeń z Dwójką” w Zakopanem. Mimo dwudziestoletniego doświadczenia na scenie mam tremę
- 2024-01-03: Sławomir i Kajra: Nowy rok przyniesie nową płytę Sławomira. Zaskoczymy też kilkoma singlami i teledyskami
- 2023-12-22: Aneta Glam-Kurp: Tym razem święta i sylwestra spędzimy w Miami. W domu zawsze mamy szampana na 800 osób
- 2023-12-21: Barbara Kurdej-Szatan: W tym roku w swoim domu organizuję święta dla całej rodziny. Z kolei na sylwestra jedziemy na narty w Alpy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.