Mówi: | Anna Jelonek |
Funkcja: | dietetyk |
Firma: | Klinika Dr Beata Dethloff |
Testy DNA mogą pomóc dostosować dietę i aktywność fizyczną do predyspozycji metabolicznych
Dzięki postępom w genetyce udało się zidentyfikować warianty genów, które determinują podatność danej osoby na określoną dietę i rodzaj aktywności fizycznej. Testy DNA umożliwiają obecnie ustalenie spersonalizowanego planu żywieniowego i treningowego, który pomaga utrzymać pożądaną masę ciała i zapobiegać chorobom dietozależnym. Naukowcy sugerują, że tego typu badania mogą przyczynić się do ograniczenia występowania chorób cywilizacyjnych.
Predyspozycje do określonej masy ciała w dużej mierze zależą od czynników genetycznych. Aby udowodnić to założenie, naukowcy z Uniwersytetu w Pensylwanii przebadali ponad 4 tys. par bliźniaków jednojajowych i dwujajowych. Zaobserwowano, że pary bliźniaków jednojajowych, czyli osób o identycznym materiale genetycznym, mają bardzo podobny wskaźnik masy ciała. Zależność ta nie dotyczyła bliźniaków dwujajowych.
Postępy w genetyce pozwoliły na zidentyfikowanie wariantów genów, które determinują efektywność metabolizmu tłuszczy i węglowodanów.
– Dzięki testom genetycznym możemy dowiedzieć się, ile powinniśmy jeść, by zapobiec otyłości, miażdżycy i nadciśnieniu. Jeżeli takie badanie wykonamy u niemowlęcia, to dowiemy się, czy dziecko w wieku dojrzewania nie będzie miało skłonności do tycia – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Anna Jelonek, dietetyk z Kliniki Dr Beaty Dethloff .
Oprócz ustalenia spersonalizowanej diety badania DNA umożliwiają określenie podatności na konkretny rodzaj wysiłku fizycznego.
– Na podstawie testów można sprawdzić, jaki rodzaj treningu jest potrzebny osobie, która zamierza schudnąć lub utrzymać odpowiednią masę ciała. Czy to będą zajęcia bardzo obciążające, siłowe, jak interwały lub crossfit, czy może mniej obciążające aktywności, jak basen lub spacer, które wystarczają, by tkanka tłuszczowa się nie gromadziła, bo metabolizm jest w miarę szybki – tłumaczy Anna Jelonek.
Diagnostyka nutrigenetyczna jest również bardzo przydatna w wykrywania nietolerancji pokarmowych, w tym nietolerancji laktozy oraz glutenu, a także ustalaniu efektywności metabolizmu kwasu foliowego, witaminy D, B12 i żelaza.
– Testy są bezbolesne i bezinwazyjne, a na wyniki nie trzeba czekać długo. Badanie polega na tym, że patyczkiem z wacikiem pocieramy po prawej i lewej stronie wewnętrznej części policzka. Następnie wkładamy go do specjalnego opakowania i wysyłamy do laboratorium, a za 4 tygodnie mamy wyniki – dodaje Jelonek.
Na podstawie wyników testów genetycznych dietetyk układa indywidualny plan żywieniowy, który uwzględnia określone predyspozycje metaboliczne danego pacjenta.
Naukowcy mają nadzieję, że tego typu badania pozwolą w przyszłości zmniejszyć częstotliwość występowania chorób dietozależnych w społeczeństwie.
Czytaj także
- 2024-02-28: Polska chce zachęcić do testowania pojazdów autonomicznych na naszych drogach. Powstaje baza scenariuszy do takich testów
- 2024-02-16: Anna Jurksztowicz: Powinniśmy mieć większą wiedzę na temat osteoporozy. Po 50. roku życia należy mierzyć wzrost i badać gęstość kości
- 2024-02-08: Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał
- 2024-01-19: Ewel0na: Po operacji w Turcji prawie straciłam życie, już śmierdziałam trupem. Pojechałam tam, bo ktoś mi to zaproponował w zamian za reklamę
- 2023-10-25: W czwartek przedpremierowy pokaz filmu świątecznego „Uwierz w Mikołaja”. Autorką scenariusza jest Ilona Łepkowska
- 2023-11-09: Coraz bardziej zaawansowane prace nad morskimi farmami wiatrowymi na Bałtyku. Inwestorzy przygotowują się też do aukcji w 2025 roku
- 2023-11-23: Anna Cieślak: Potrzebujemy w serialach jasnych opowieści i dobrych ludzi. Oni nie boją się pokazać swoich prawdziwych emocji i popełniać błędów
- 2023-11-30: Anna Cieślak: Zuza Grabowska ma w sobie godność, ciepło, szlachetność i spokój. Na planie „Rafiego” opiekowała się ludźmi, zawsze miała czas dla innych
- 2023-10-11: Beata Sadowska: Jak można nie interesować się polityką? Jeśli jesteś obywatelem, to polityka cię dotyczy
- 2023-10-12: Daria Widawska: Mój tato walczył o to, żebym miała prawo głosu. Nie wybaczyłby mi, gdybym nie poszła na wybory
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.