Wszystkie newsy
2016-01-12 | 06:50
Żywienie
Agata Wojda: Kobiety w gastronomii świetnie się sprawdzają. Mają jednak zupełnie inny styl gotowania niż mężczyźni
Szefowa kuchni Agata Wojda uważa, że kobiety w kuchni mniej eksperymentują, a częściej stawiają na potrawy tradycyjne. Wychodzą z założenia, że dania nie muszą być wyjątkowo odkrywcze i nowatorskie, ważne – by dobrze smakowały. Ta zachowawczość jednak nie zawsze jest przez mężczyzn doceniana. Panowie brylują na zapleczach restauracji, bo stawiają na potrawy, które są małymi dziełami sztuki. Niestety, wygląd często nie idzie w parze ze smakiem.
2016-01-12 | 06:45
Media
Ewa Grzelakowska-Kostoglu (Red Lipstick Monster): Polska blogosfera jest bardzo silna. Nie wypadamy gorzej niż blogerzy z rynków zachodnich
Zawsze jest dobry moment, by zacząć blogować – twierdzi Ewa Grzelakowska-Kostoglu, autorka bloga Red Lipstick Monster. Jej zdaniem do sukcesu w tej dziedzinie niezbędna jest charyzma, pracowitość oraz dobry pomysł. Blogerka bardzo pozytywnie ocenia polską blogosferę. Uważa, że w niczym nie ustępuje ona rynkowi zachodniemu.
2016-01-12 | 06:40
Uroda
Salony spa nie skupiają się już tylko na urodzie. W ich ofercie są już także konsultacje lekarskie, porady dietetyków i szkolenia dotyczące zdrowego stylu życia
Salony odnowy biologicznej poszerzają swoją ofertę. Coraz częściej w jednym miejscu można nie tylko skorzystać z profesjonalnych zabiegów regeneracyjnych, leczniczych masaży, terapii i zajęć jogi, lecz także uzyskać fachowe porady dotyczące zdrowego stylu życia i skontrolować stan zdrowia. Takie kompleksowe spojrzenie na zdrowie i urodę sprawdza się szczególnie wśród zapracowanych.
2016-01-12 | 06:35
Konsument
Spada spożycie pieczywa. W ubiegłym roku Polacy zjedli o 2,5 kg pieczywa mniej niż w 2014
Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. W 2015 roku spożycie wyniosło ponad 45 kg i było niższe o 2,5 kg niż w 2014 roku. Na malejąca konsumpcję wpływa przede wszystkim moda na zdrowe odżywianie i niska świadomość na temat zdrowych gatunków pieczywa. Problemem jest także niska jakość niektórych produktów.
2016-01-12 | 06:30
Media i PR
Grudzień i styczeń to czas internetowej aktywności dietetyków, trenerów i klubów fitness. Internauci żywo dyskutują o odchudzaniu
Na przełomie roku w internecie jednym z dominujących tematów były postanowienia noworoczne dotyczące odchudzania. Gorącą debatę na ten temat przerwano tylko na kilka dni świątecznych, kiedy niewiele osób przestrzega diety. Grudzień i styczeń to okazja dla firm zajmujących się szeroko pojętym zdrowym trybem życia, trenerów, a także klubów fitness i sklepów sportowych. Najbardziej aktywni są jednak specjaliści od diet.
2016-01-11 | 06:55
Gwiazdy
Izabella Łukomska-Pyżalska: zakupy przez internet to dla mnie wybawienie
Bizneswoman nie wyobraża sobie życia bez internetu. Docenia zwłaszcza możliwość zrobienia zakupów bez wychodzenia z domu. Jako kobieta biznesu i mama szóstki dzieci prezes Warty Poznań nie ma czasu na chodzenie po sklepach.
2016-01-11 | 06:50
Media
Stefano Terrazzino po raz kolejny pomoże Polkom wybrać wymarzone suknie ślubne
Tancerz po raz drugi będzie gospodarzem programu „Salon sukien ślubnych”. W drugim sezonie ślubnego show wymarzone kreacje wybiorą dwadzieścia cztery panny młode, m.in. Natalia Siwiec i Monika Mrozowska. Pierwszy odcinek będzie można zobaczyć 12 lutego na antenie stacji TLC.
2016-01-11 | 06:45
Sztuka
Ignacy Krasicki: album „Delfina Krasicka. Życie i twórczość” to sposób na uczczenie pamięci wybitnej artystki i zapisanie jej w pamięci kolejnych pokoleń
Album „Delfina Krasicka. Życie i twórczość” przybliża biografię i dokonania wybitnej polskiej tkaczki artystycznej. Na 400 stronach znalazły się zarówno dotyczące jej artykuły, jak i reprodukcje jej prac, czyli gobelinów, haftów i tkanin. Autorem albumu jest Ignacy Krasicki, mąż zmarłej przed trzema laty artystki.
2016-01-11 | 06:35
Firma
Polacy tylko jedną trzecią czasu spędzonego w pracy wykorzystują efektywnie. Powinni wziąć przykład ze Skandynawów
Zaledwie 36 proc. czasu poświęconego na pracę jest efektywnie wykorzystywane – wynika z badań zrealizowanych przez firmę Compass & Partners. Powodem niskiej wydajności jest przekonanie, że o jakości pracy decyduje czas poświęcony na jej wykonywanie. Tymczasem jej nadrzędnym celem powinno być zaspokojenie potrzeb klientów. Pod tym względem powinniśmy się wzorować na skandynawskiej kulturze pracy, gdzie wiele firm wprowadziło nienormowany czas pracy, a pracownicy rozliczani są jedynie za osiągnięte rezultaty.
2016-01-11 | 06:30
Bankowość
Na zimowe ferie za granicą warto zabrać kartę wielowalutową. Może znacznie zmniejszyć koszty wyjazdu
Wyjazd na ferie zimowe planuje 14 proc. Polaków. Zdecydowana większość z nich podczas zagranicznych podróży będzie płacić gotówką. Najczęściej kupują walutę przed wyjazdem w kantorze. Tylko 34 proc. decyduje się na kartę, przede wszystkim w obawie przed prowizją lub niekorzystnym przewalutowaniem. Dlatego na rynku pojawiła się karta walutowa, która podczas wyjazdu automatycznie przełącza się między walutami. W ofercie są też pakiety dla podróżujących gwarantujące ubezpieczenie w podróży.
2016-01-08 | 06:55
Media
Dorota Wellman: Mam nowe plany zawodowe. Nieźle wszystkich zaskoczę
Dziennikarka popiera decyzję o zakończeniu emisji „Miasta kobiet”. Jej zdaniem formuła programu wyczerpała się w ciągu minionych jedenastu lat. Prezenterka ma nowe plany zawodowe i zamierza mocno zaskoczyć widzów. Zapewnia też, że wraz z końcem programu nie kończy się jej przyjaźń z Pauliną Młynarską.
2016-01-08 | 06:50
Żywienie
Jan Kuroń: mieliśmy z bratem trochę inny pomysł na siebie, dlatego poszliśmy swoimi drogami
W dzisiejszych czasach kucharz powinien być człowiekiem renesansu - twierdzi Jan Kuroń. Jego zdaniem dobry szef kuchni powinien posiadać wiedzę nie tylko z dziedziny gotowania, ale i dietetyki i towaroznawstwa. On sam zdobywał tę wiedzę podczas zagranicznych studiów i pracy w restauracjach w Londynie i Hiszpanii. To właśnie jego wyjazd za granicę, oraz odmienne pomysły na siebie były powodem rozejścia się zawodowych dróg braci Kuroniów.
2016-01-08 | 06:35
Media
Polska blogosfera się profesjonalizuje. Blogerzy szukają nowych kanałów dotarcia do odbiorcy
Blogerzy pozytywnie oceniają rozwój polskiej blogosfery. Ich zdaniem przechodzi ona obecnie fazę profesjonalizacji i jest coraz lepiej odbierana przez czytelników. Blogerzy chętnie eksperymentują z nowymi formami docierania do czytelnika – coraz większą popularnością cieszy się wideo i platforma YouTube. Zdaniem blogerów szansę na sukces mają autorzy oferujący ciekawy, profesjonalny i najlepiej niszowy content.
2016-01-08 | 06:30
Żywienie
Przybywa biokonsumentów. Moda na zdrową żywność nie mija
Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W ten sposób chcą dbać o zdrowie swoje i bliskich. Ekologiczną żywność kupują nie tylko w supermarketach i osiedlowych sklepach, lecz także na lokalnych bazarkach.
2016-01-08 | 06:25
Sport
Głównym kryterium przy wyborze nart nie może być tylko cena czy opinie znajomych lub forumowiczów. Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania
Przy wyborze nart należy przede wszystkim prawidłowo ocenić swoje umiejętności i zdecydować, jaki typ narciarstwa chce się uprawiać. Następnie trzeba dopasować sprzęt do wagi i wzrostu. Niebagatelne znaczenie ma też dobór odpowiedniego rozmiaru butów i dobrej jakości wiązań. W przypadku, gdy sprzedawca poleca konkretny towar bez zapytania o powyższe kwestie, dla klienta powinien to być sygnał ostrzegawczy, że za ladą nie stoi fachowiec służący profesjonalną poradą.