Wszystkie newsy

2016-09-26 | 06:40
Motoryzacja
Grzegorz Krychowiak będzie jeździł w Paryżu nową hybrydową Toyotą RAV4. Uważa, że napęd hybrydowy to przyszłość motoryzacji Wszystkie newsy

Grzegorz Krychowiak będzie jeździł w Paryżu nową hybrydową Toyotą RAV4. Uważa, że napęd hybrydowy to przyszłość motoryzacji

Piłkarz podkreśla, że w samochodach ceni technologię i estetyczny design. Według niego oba te kryteria spełnia nowa Toyota RAV4 Hybrid, którą otrzymał jako ambasador marki. Piłkarzowi podoba się połączenie komfortu i bezpieczeństwa jazdy ze sportową linią nadwozia. Nowe auto spodobało się także narzeczonej sportowca, Célii Jaunat.
więcej
2016-09-26 | 06:30
Konsument
Domowej roboty konfitury, przeciery warzywne i kompoty wciąż popularne. Przygotowuje je 54 proc. Polaków

Domowej roboty konfitury, przeciery warzywne i kompoty wciąż popularne. Przygotowuje je 54 proc. Polaków

Ponad połowa Polaków deklaruje, że w ich gospodarstwach domowych przygotowuje się przetwory na zimę. Najczęściej są to osoby po 40 roku życia, mieszkańcy wsi lub małych i średnich miast – wynika z najnowszych badań Barometru Providenta. Robienie zapasów w słoikach to według nich przede wszystkim kwestia przyzwyczajenia i tradycji (59 proc.), a także możliwość przygotowania przetworów ze sprawdzonych przepisów, bez używania konserwantów i sztucznych barwników na bazie produktów z własnej działki (48 proc.).
więcej
2016-09-21 | 06:00
Przemysł spożywczy
Whisky coraz bardziej popularna wśród kobiet. Trunek ma także szerokie zastosowanie w kuchni

Whisky coraz bardziej popularna wśród kobiet. Trunek ma także szerokie zastosowanie w kuchni

Wbrew stereotypom whisky jest nie tylko alkoholem dla mężczyzn. Już co czwarta Polka chętnie sięga po butelkę tego trunku zarówno podczas spotkań towarzyskich, biznesowych, jak i w trakcie przyrządzania posiłków w kuchni. Alkohol ten może być wykorzystywany zarówno jako marynata, jak i do wyrobu lodów, zimnych i gorących sosów oraz pieczenia i gotowania.
więcej
2016-09-16 | 06:40
Telekomunikacja
Zmieniają się oczekiwania użytkowników telefonii komórkowej. Przesył danych wypiera usługi głosowe

Zmieniają się oczekiwania użytkowników telefonii komórkowej. Przesył danych wypiera usługi głosowe

W ciągu ostatnich 20 lat telefonia diametralnie się zmieniła. Telefon jest teraz naszym oknem na świat, centrum zarządzania życiem, a samo wykonywanie połączeń tylko dodatkiem – przekonuje Adam Sawicki, prezes T-Mobile Polska. Blisko połowę czasu ze smartfonem poświęcamy aplikacjom. Średni dzienny czas poświęcony na oglądanie treści wideo na ekranach mobilnych sięgnie w tym roku ponad 30 minut. Zmieniają się oczekiwania klientów, którym przede wszystkim zależy na bezpieczeństwie i elastyczności umowy.
więcej
2016-09-07 | 06:00
Styl życia
Joga jest dobra także dla osób starszych. Dzięki zajęciom seniorzy wzmacniają układ ruchu i poprawiają samopoczucie

Joga jest dobra także dla osób starszych. Dzięki zajęciom seniorzy wzmacniają układ ruchu i poprawiają samopoczucie

Dla seniorów joga jest najmniej forsowną i wysiłkową formą ruchu. Szczególnie polecana jest osobom, u których pojawiają się problemy z chodzeniem, siedzeniem i wykonywaniem codziennych czynności. Statyczny ruch, jaki wykonuje się w trakcie zajęć jogi, jest wręcz wskazany dla osób 50+. Nie wymaga od nich kondycji i dużej sprawności fizycznej, a jest w pełni bezpieczny.
więcej
2016-09-05 | 06:30
Konsument
Liczba zatruć grzybami z roku na rok spada. Błędy zdarzają się nawet doświadczonym grzybiarzom

Liczba zatruć grzybami z roku na rok spada. Błędy zdarzają się nawet doświadczonym grzybiarzom

Jeszcze dwadzieścia lat temu dochodziło do kilkuset przypadków zatrucia grzybami. W ubiegłym roku odnotowano ich dziewięć – mówi rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Eksperci ostrzegają, że nawet niewielka ilość trującego grzyba może doprowadzić do śmierci. Przestrzegają przed kupowaniem grzybów z niepewnego źródła i zalecają ostrożność przy zbieraniu. Szkodliwe dla zdrowia mogą być także jadalne grzyby, które są przechowywane w zły sposób.
więcej
2016-09-01 | 06:20
Sport
Firmy coraz chętniej angażują się charytatywnie. W niedzielę 17 tys. pracowników pobiegnie, by pomóc osobom po amputacjach kończyn

Firmy coraz chętniej angażują się charytatywnie. W niedzielę 17 tys. pracowników pobiegnie, by pomóc osobom po amputacjach kończyn

Zaangażowanie biznesu w działalność charytatywną z roku na rok jest coraz większe. To nie tylko wsparcie finansowe, ale i aktywny udział w różnego rodzaju akcjach i inicjatywach. Widać to również w Poland Business Run. W ubiegłym roku w ogólnopolskim biegu sztafetowym firm wystartowało ponad 13,6 tys. biegaczy, w tym roku organizatorzy spodziewają się 17 tys. w siedmiu największych miastach kraju. Wszystko po to, by wesprzeć osoby po amputacjach kończyn.
więcej
2016-08-30 | 06:45
Gwiazdy
Tessa Capponi-Borawska: nie ma żadnej sprzeczności w byciu chrześcijanką i nowoczesną kobietą

Tessa Capponi-Borawska: nie ma żadnej sprzeczności w byciu chrześcijanką i nowoczesną kobietą

Tessa Capponi-Borawska została felietonistką nowego magazynu dla kobiet, którym bliskie są wartości chrześcijańskie. Publicystka uważa, że bycie nowoczesną, cieszącą się życiem i kochającą piękno kobietą nie kłóci się z zasadami chrześcijaństwa. Jej zdaniem należy pokazywać, że chrześcijaństwo nie jest posępną i restrykcyjną wiarą.
więcej
2016-08-24 | 06:30
Handel
Połowa osób jedzących na mieście wybiera lokale typu street food. Coraz częściej przyciągają one dobrej jakości jedzeniem i egzotycznymi smakami

Połowa osób jedzących na mieście wybiera lokale typu street food. Coraz częściej przyciągają one dobrej jakości jedzeniem i egzotycznymi smakami

Street food to już nie tylko kebab, lecz także dobrej jakości jedzenie, często o egzotycznych smakach. Jeszcze kilka lat temu street food kojarzył się negatywnie, jednak jego wizerunek zaczął się zmieniać. Ponad połowa osób stołujących się poza domem korzysta z oferty ulicznej gastronomii. Rośnie też popularność food tracków, których obecnie w Polsce jest ok. 300, a ich oferta jest coraz bardziej różnorodna. Kluczem do sukcesu są produkty wysokiej jakości – przekonuje Katarzyna Czechowska, założycielka konceptu Kiełba w Gębie.
więcej
2016-08-23 | 06:20
Styl życia
Tessa Capponi Borawska: Święta należy celebrować. Trzeba znaleźć na to czas

Tessa Capponi Borawska: Święta należy celebrować. Trzeba znaleźć na to czas

Tessa Capponi Borawska zachęca do celebracji świąt. Jej zdaniem warto się nimi delektować zarówno jako przeżyciem duchowym, jak i czasem spędzanym z rodziną. Publicystka twierdzi, że aby cieszyć się świętami, dzieli się obowiązkiem ich przygotowania z mężem. Wprowadziła też losowanie wśród członków rodziny, aby ograniczyć liczbę kupowanych prezentów.
więcej
2016-08-23 | 06:00
Styl życia
Oryginalne prezenty ślubne zyskują na popularności. Wiążą się często z niebanalnymi przeżyciami dla młodej pary

Oryginalne prezenty ślubne zyskują na popularności. Wiążą się często z niebanalnymi przeżyciami dla młodej pary

Śluby mają coraz bardziej nieszablonową oprawę. Coraz oryginalniejsze są również prezenty dla młodej pary. Skok ze spadochronem czy lot w tunelu aerodynamicznym z powodzeniem zastępują tradycyjną kopertę z gotówką, zestaw sztućców, komplet ręczników bądź sprzęt AGD. Dużą popularnością cieszą się także kolacje podniebne lub spożywane w ciemności.
więcej
2016-08-18 | 06:00
Styl życia
IQS: W stałym związkach jest blisko 2/3 Polaków. Większość z nich ponownie wybrałaby tego samego partnera/ partnerkę

IQS: W stałym związkach jest blisko 2/3 Polaków. Większość z nich ponownie wybrałaby tego samego partnera/ partnerkę

Blisko 70 proc. dorosłych Polaków doświadczyło prawdziwej miłości, 65 proc. jest w stałych związkach i aż 78 proc. z nich, gdyby miało jeszcze raz podjąć decyzję, wybrałoby tego samego partnera/ partnerkę – wynika z badania „Obraz obyczajowości seksualnej współczesnych Polaków” zrealizowanego przez IQS dla prof. Zbigniewa Izdebskiego i Polpharmy. 10 proc. ankietowanych jednocześnie przyznaje, że zdarzyło im się być w dwóch związkach jednocześnie.
więcej
2016-08-17 | 06:55
Konsument
Liczba wypadków z udziałem osób po spożyciu alkoholu niższa o ponad 11 proc. Rośnie świadomość społeczeństwa na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu

Liczba wypadków z udziałem osób po spożyciu alkoholu niższa o ponad 11 proc. Rośnie świadomość społeczeństwa na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu

Ze statystyk policyjnych wynika, że w 2015 roku zmniejszyła się liczba wypadków, w których uczestniczyły osoby po spożyciu alkoholu – było ich 11,2 proc. mniej niż rok wcześniej. Świadomość społeczeństwa na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu rośnie m.in. dzięki kampaniom organizowanym przez producentów piwa. Kompania Piwowarska wystartowała z nową akcją „Bądź mądry”, w której przy wsparciu znanych blogerów i za pomocą specjalnie zaprojektowanych koszulek promuje trzeźwość wśród kierowców, a także niespożywanie alkoholu przez kobiety w ciąży i nieletnich.
więcej
2016-08-17 | 06:00
Żywienie
1/3 Polaków grilluje co najmniej raz w tygodniu. Na ruszt trafia głównie kiełbasa i karkówka

1/3 Polaków grilluje co najmniej raz w tygodniu. Na ruszt trafia głównie kiełbasa i karkówka

Polacy kochają grillowanie – według GfK Polonia w lipcu przeciętny Polak uczestniczył w imprezie grillowej przynajmniej dwa razy. W grillowym menu króluje kiełbasa i karkówka, a w charakterze dodatków musztarda i ketchup. Polacy coraz chętniej sięgają też po gotowe mieszanki przypraw przeznaczone specjalnie do potraw z grilla.
więcej
2016-08-02 | 06:35
Żywienie
Wspólne przygotowywanie posiłków wzmacnia więzi rodzinne i pomaga zadbać o zdrowie

Wspólne przygotowywanie posiłków wzmacnia więzi rodzinne i pomaga zadbać o zdrowie

Zdaniem dietetyków Polacy niezwykle cenią sobie smaki z dzieciństwa i ze wzruszeniem wspominają wspólne przygotowywanie posiłków z mamą czy babcią, dlatego teraz coraz więcej osób chętnie powraca do tej tradycji. Specjaliści do spraw żywienia chwalą ten trend. Mimo pośpiechu i nawału różnych obowiązków warto bowiem znaleźć czas na to, by całą rodziną spotykać się w kuchni na wspólnym gotowaniu. To pomaga w budowaniu dobrych relacji, zacieśnia więzi i ułatwia wpajanie najmłodszym dobrych nawyków żywieniowych.
więcej