Wszystkie newsy

2016-04-12 | 06:35
Żywienie
Wiosną organizmowi brakuje witamin i mikroelementów. Konieczne staje się stosowanie suplementów diety Wszystkie newsy

Wiosną organizmowi brakuje witamin i mikroelementów. Konieczne staje się stosowanie suplementów diety

Nawet najlepiej ułożony jadłospis rzadko dostarcza wszystkich składników odżywczych. Dlatego suplementację warto prowadzić przez cały rok, jednak rodzaj zażywanych preparatów najlepiej zmieniać co kilka miesięcy. Wiosną, kiedy organizm jest osłabiony po zimie i bardziej podatny na wirusy czy bakterie, warto wprowadzić do diety suplementy wzmacniające, dodające energii oraz poprawiające samopoczucie i kondycję.
więcej
2016-04-12 | 06:30
Żywienie
UOKiK: Produkt oznakowany jako „masło” może się okazać tłuszczem roślinnym. Konsumenci muszą uważnie czytać etykiety

UOKiK: Produkt oznakowany jako „masło” może się okazać tłuszczem roślinnym. Konsumenci muszą uważnie czytać etykiety

Masło zawiera minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego, a dozwolone dodatki to jedynie beta-karoten oraz sól. W sklepach są również dostępne masła roślinne, które w rzeczywistości są margaryną, a także produkty o innych podobnych nazwach, które mogą wprowadzać w błąd. Dlatego konsumenci powinni uważnie czytać etykiety, szczególnie wtedy, gdy cena towaru jest niska.
więcej
2016-04-11 | 06:00
Żywienie
Większość diet zbyt niskokaloryczna i niedopasowana do preferencji smakowych. Konsekwencją jest efekt jo-jo, a nawet dodatkowe kilogramy

Większość diet zbyt niskokaloryczna i niedopasowana do preferencji smakowych. Konsekwencją jest efekt jo-jo, a nawet dodatkowe kilogramy

Podstawowym problemem nieudanych prób zrzucenia zbędnych kilogramów jest brak trwałych zmian w codziennych nawykach żywieniowych. Nie wystarczy bowiem ograniczyć lub wyeliminować pewne grupy produktów. Aby nowy jadłospis był skuteczny, powinien być dopasowany do indywidualnych predyspozycji organizmu i upodobań smakowych, a nie opierać się na modnych w ostatnim czasie dietach.
więcej
2016-04-07 | 06:30
Żywienie
Polacy jedzą trzy razy mniej lodów niż Skandynawowie. Producenci walczą o zwiększenie ich konsumpcji

Polacy jedzą trzy razy mniej lodów niż Skandynawowie. Producenci walczą o zwiększenie ich konsumpcji

Polacy spożywają jedynie 4 l lodów rocznie. W Szwecji średnia konsumpcja jest trzy razy wyższa. Ulubionymi smakami w Polsce są tradycyjne waniliowo-śmietankowy, czekoladowy i truskawkowy. Producenci jednak stale poszerzają ofertę smaków i wprowadzają nowe formaty, żeby zwiększać sprzedaż. Marka Grycan – Lody od pokoleń wchodzi w nowy segment rynku – w kwietniu w sklepach pojawią się lody impulsowe, w kubeczkach pojemności 125 ml.
więcej
2016-04-06 | 06:00
Żywienie
Diety detoksykujące nie spełniają swojej roli. Z małymi dawkami szkodliwych substancji organizm poradzi sobie sam

Diety detoksykujące nie spełniają swojej roli. Z małymi dawkami szkodliwych substancji organizm poradzi sobie sam

Diety odtruwające czy detoksykujące to nic innego jak chwilowa zmiana sposobu odżywiania się oparta na koktajlach owocowo-warzywnych, suplementach czy głodówkach. Co prawda przyczyniają się one do zrzucenia zbędnych kilogramów, ale nie są typowym detoksem, a wręcz przeciwnie – zamiast oczyszczenia organizmu, można go podtruć. Deficyt kaloryczny prowadzi bowiem do uwolnienia się tłuszczu zapasowego, a wraz z nim zgromadzonych toksyn do krwi.
więcej
2016-03-31 | 06:35
Żywienie
Produkty instant oraz ułatwiające gotowanie są coraz lepszej jakości. Zawierają mniej soli i więcej suszonych warzyw, ziół i przypraw

Produkty instant oraz ułatwiające gotowanie są coraz lepszej jakości. Zawierają mniej soli i więcej suszonych warzyw, ziół i przypraw

Producenci przekonują, że obecnie żywność typu instant oraz produkty pomagające gotować są znacznie zdrowsze niż jeszcze kilka lat temu. Nowoczesne produkty tego typu zawierają więcej suszonych warzyw, ziół i przypraw oraz mniej soli.
więcej
2016-03-30 | 06:20
Żywienie
Rusza wiosenna edycja Restaurant Week. Trzydaniowy obiad lub kolację w najlepszych restauracjach w Polsce będzie można zjeść za 39 zł

Rusza wiosenna edycja Restaurant Week. Trzydaniowy obiad lub kolację w najlepszych restauracjach w Polsce będzie można zjeść za 39 zł

1 kwietnia rozpoczyna się wiosenna edycja znanego festiwalu Restaurant Week. Potrwa on dziesięć dni, a udział w nim wezmą restauracje z dziewięciu miast Polski, m.in. Warszawy, Łodzi, Poznania i Lublina. W ramach festiwalu miłośnicy dobrej kuchni będą mogli zjeść trzydaniowy obiad lub kolację w cenie 39 zł, a także wziąć udział w warsztatach kulinarnych.
więcej
2016-03-25 | 06:43
Konsument
Polacy jedzą coraz więcej jajek, choć dużo mniej niż europejscy sąsiedzi. Kupując je, kierujemy się ceną

Polacy jedzą coraz więcej jajek, choć dużo mniej niż europejscy sąsiedzi. Kupując je, kierujemy się ceną

Choć większość Polaków nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez jajek, na co dzień jemy ich niewiele. Rocznie zjadamy ich ok. 150 w różnej postaci i choć konsumpcja rośnie, to i tak jest znacznie mniejsza niż na Zachodzie. Podczas zakupów kierujemy się ceną, jaja ekologiczne odpowiadają za 0,2 proc. sprzedaży. Polska jest od lat w czołówce eksporterów jajek, branża boryka się jednak z problemami, przede wszystkim z pozyskiwaniem źródeł białka do produkcji karmy.
więcej
2016-03-22 | 06:30
Żywienie
Do codziennego menu trzeba włączać jak najwięcej warzyw. Poza sezonem dobrze sprawdzają się też mrożonki i suszone zioła

Do codziennego menu trzeba włączać jak najwięcej warzyw. Poza sezonem dobrze sprawdzają się też mrożonki i suszone zioła

Dietetycy radzą, by codzienne menu opierać na warzywach, owocach oraz produktach bogatych w witaminy i składniki mineralne. Przed sezonem, by zapewnić 5 porcji warzyw i owoców, można wykorzystać mrożonki. Warto także stosować suszone zioła, które pozwalają ograniczyć użycie soli.
więcej
2016-03-21 | 06:00
Żywienie
Kawa z tłuszczem dodaje energii i hamuje łaknienie. Powinny ją pić osoby aktywne fizycznie

Kawa z tłuszczem dodaje energii i hamuje łaknienie. Powinny ją pić osoby aktywne fizycznie

Bulletproof coffee, czyli kawa z tłuszczem, np. olejem kokosowym, jest polecana osobom, które preferują aktywny styl życia. Nie powinna jednak zastępować pełnowartościowego śniadania, które jest źródłem węglowodanów – podkreślają dietetycy. Przed porannym treningiem warto więc poprzedzić ją drobną przekąską tak, by składniki kawy nie podrażniły błony śluzowej żołądka.
więcej
2016-03-16 | 06:40
Żywienie
Romantyczna kolacja powinna być lekka. Warto wcześniej zapytać drugą osobę o preferencje kulinarne

Romantyczna kolacja powinna być lekka. Warto wcześniej zapytać drugą osobę o preferencje kulinarne

Wybierając menu na randkę, przede wszystkim warto unikać ciężkostrawnych dań mięsnych smażonych w głębokim tłuszczu. Po ich konsumpcji może bowiem towarzyszyć uczucie przejedzenia, ciężkości i senności, a w takim momencie trudno o romantyczny nastrój i ochotę na flirt. Warto także zapytać druga osobę o jej preferencje kulinarne.
więcej
2016-03-14 | 06:40
Handel
McDonald s startuje z nowym konceptem produktowym we Wrocławiu. Klienci będą mogli sami skomponować kanapki

McDonald's startuje z nowym konceptem produktowym we Wrocławiu. Klienci będą mogli sami skomponować kanapki

McDonald’s Polska otworzył we Wrocławiu piąty lokal, gdzie testuje nową usługę pozwalającą na indywidualne komponowanie burgerów. Gości mogą samodzielnie tworzyć swoje kompozycje smakowe z 28 produktów. Wszystkie składniki są świeżo przygotowane, a kanapki zamawiane przy samoobsługowym ekranie i dostarczane potem przez kelnera do stolika. Polska jest pierwszym krajem w Europie, w którym rozpoczęto testy tego projektu.
więcej
2016-03-10 | 06:45
Styl życia
Gwiazdka Michelin dla warszawskiej restauracji Senses

Gwiazdka Michelin dla warszawskiej restauracji Senses

Druga polska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin. Po Atelier Amaro do grona najlepszych restauracji świata dołączył warszawski lokal Senses, w którym szefem kuchni jest Andrea Camastra. To kolejne w tym roku wyróżnienie dla Senses. W styczniu restauracja trafiła na prestiżową listę największych odkryć gastronomicznych The Diners Club 50 Best Discovery Series.
więcej
2016-03-09 | 06:55
Żywienie
Robert Sowa: Moja nowa restauracja ma bardziej pozytywne fluidy. Jestem z niej dumny

Robert Sowa: Moja nowa restauracja ma bardziej pozytywne fluidy. Jestem z niej dumny

Restaurator jest dumny ze swojej nowej restauracji. Twierdzi, że panują w niej bardziej pozytywne fluidy niż w poprzedniej, co potwierdzają powracający stali bywalcy poprzedniego lokalu. Szef kuchni prowadzi także nowy program kulinarny na antenie telewizji Polsat „Mój przepis na....”.
więcej
2016-03-09 | 06:35
Żywienie
Bariści zachęcają, by eksperymentować z nowymi smakami kaw z różnych stron świata. Sekret idealnego napoju tkwi w jego parzeniu

Bariści zachęcają, by eksperymentować z nowymi smakami kaw z różnych stron świata. Sekret idealnego napoju tkwi w jego parzeniu

Na smak kawy ma wpływ nie tylko rodzaj szczepu i moment zbioru, lecz także miejsce pochodzenia. Gatunki z Ameryki Południowej mają w sobie nutkę czekoladowo-orzechową, z Etiopii – posmak trawy cytrynowej, a azjatyckie są tłuste. Zdaniem kawoszy dobra kawa to napój o odpowiedniej ilości słodyczy, odrobiny goryczy i kwaskowatym smaku.
więcej