Wszystkie newsy
2016-05-05 | 06:30
Żywienie
Co piąty polski uczeń ma nadwagę. Winę za to ponosi dieta uboga w warzywa, a bogata w tłuszcze i cukier
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Już co piąty uczeń ma problemy z nadmierną masą ciała. Największym problemem w żywieniu najmłodszych są nieregularne posiłki oraz dieta uboga w warzywa, a bogata w oczyszczone produkty zbożowe, słodkie przekąski i mięso. W kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych u najmłodszych mają pomóc warsztaty kulinarno-edukacyjne „Zielona Kraina” współorganizowane przez Biedronkę.
2016-05-04 | 06:35
Żywienie
Perfekcyjną kawę można przyrządzić samodzielnie. Nowoczesne ekspresy pozwalają zaprogramować napój wedle własnej receptury
Za naciśnięciem kilku przycisków w nowoczesnym ekspresie możliwe jest przygotowanie napoju wedle własnego gustu i upodobań smakowych. Wystarczy zadbać o dobry gatunek kawy, a pozostałe czynności wykona już samo urządzenie. Można zaprogramować objętość wybranego napoju, ulubione proporcje kawy i mleka, pożądaną temperaturę parzenia, a nawet podgrzać filiżanki.
2016-04-29 | 06:45
Żywienie
Producenci jaj wprowadzają konsumentów w błąd poprzez niewłaściwe oznakowanie towaru i chwytliwe hasła marketingowe
Przy zakupie jaj konsumenci nie powinni się sugerować barwnymi ilustracjami i hasłami na opakowaniach, tylko kodami umieszczonymi na skorupkach. Zdaniem ekspertów UOKiK brak rzetelnej informacji o produkcie to celowe wprowadzanie konsumentów w błąd. Podczas ostatniej kontroli przeprowadzonej w sklepach, hurtowniach i na targowiskach Inspekcja Handlowa zakwestionowała 35 proc. spośród 271 sprawdzonych partii kurzych jaj. Zastrzeżenia inspektorów najczęściej budziło nieprawidłowe oznakowanie na skorupkach oraz niewłaściwa waga towaru.
2016-04-28 | 07:00
Żywienie
Wysokie wartości odżywcze suszonej śliwki kalifornijskiej. Usprawnia funkcjonowanie jelit i może pomóc w utrzymaniu gęstości kości
Suszone śliwki kalifornijskie zawierają wiele wartościowych składników odżywczych, które zapewniają dobre zdrowie i samopoczucie. Są one przede wszystkim źródłem miedzi i potasu. To cenny składnik wielu potraw i niezbędny element zdrowej diety. Mogą być również wykorzystywane na przykład do wypieków, produktów mlecznych, koktajli owocowych, sałatek czy wyrobów mięsnych. Pasta oraz purée z takiej śliwki może być z kolei używane zamiast oleju czy tłuszczu.
2016-04-27 | 06:00
Żywienie
Suplementy diety najlepiej dobierać na podstawie testu obciążeń organizmu
W trakcie stosowania określonych suplementów diety jedni odczuwają wyraźną poprawę, inni z kolei są rozczarowani, ponieważ nie widzą żadnej różnicy. Dlatego też, żeby mieć pewność, że zakupione preparaty zadziałają, nie można się kierować opiniami znajomych, niską ceną czy reklamą. Najlepiej wykonać test obciążeń organizmu. Jeżeli suplement jest dobrany indywidualnie i podawany w odpowiedniej kolejności, to na pewno przyniesie efekty.
2016-04-26 | 06:00
Żywienie
Filiżanka kawy wskazana przed treningiem. Kofeina przyspiesza metabolizm i redukuje zakwasy
Kawa może być sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Dzięki swoim właściwościom dostarcza energii i motywuje do wysiłku fizycznego, pomaga spalać tłuszcz i redukuje zakwasy. Zawarta w niej kofeina zwiększa wydolność organizmu i przyspiesza metabolizm. Wystarczy filiżanka napoju wypita przed treningiem. Osobom, które preferują aktywny styl życia, polecana jest na przykład kawa z olejem kokosowym.
2016-04-22 | 06:35
Żywienie
Dieta roślinna może, ale nie musi być dietą wegańska
Poza produktami pochodzenia roślinnego w diecie roślinnej jest także miejsce na małe ilości mięsa, ryb czy nabiału. Natomiast weganizm nie dopuszcza takiej możliwości. Dieta roślinna w swoim założeniu jest ukierunkowana na zdrowie i powinna się opierać na niskoprzetworzonych produktach, podczas gdy weganizm niekoniecznie. Wielu wegan chętnie sięga po niezdrowe produkty, jeśli tylko zostały przygotowane bez udziału komponentów odzwierzęcych.
2016-04-21 | 06:20
Żywienie
Rocznie Polacy spożywają ponad 10 miliardów jaj. Większość pochodzi z hodowli klatkowej
Żywieniowcy podkreślają, że jaja są niezbędnym składnikiem codziennej diety. W najnowszej piramidzie zdrowego żywienia zostały umieszczone w tej samej grupie produktów, co ryby i nasiona strączkowe. Badania pokazują, że regularne ich spożywanie zapobiega rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. otyłości i cukrzycy. Zdania co do tego, które jajka są bardziej wartościowe, czy te pochodzące od niosek z wolnego wybiegu, czy te pochodzące od kur hodowanych w klatkach, są podzielone.
2016-04-20 | 06:40
Handel
Moda na zdrowe odżywianie sprzyja producentom suszonych owoców. Kalifornijska śliwka podbija polski rynek
Kalifornia jest potentatem rynku suszonej śliwki. Stąd pochodzi prawie 100 proc. dostaw amerykańskich i 42 proc. dostaw światowych. Rosnącej stale sprzedaży – jak w przypadku innych bakalii – sprzyja moda na zdrowe odżywianie i lekkie przekąski. Polska jest jednym z najszybciej rosnących rynków w Europie – podkreślają przedstawiciele California Prune Board. W ubiegłym roku sprzedaż wzrosła o ponad 50 proc. rdr.
2016-04-19 | 06:30
Żywienie
Lunche wypierają tradycyjne obiady wśród pracujących Polaków. Najpopularniejsze są drugie śniadania
Cztery lub pięć posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu – takie są zalecenia specjalistów od żywienia. Badania KFC wykazują, że Polacy zdają sobie z tego sprawę, ale nie zawsze udaje im się do tego stosować. Osoby aktywne zawodowo w ciągu dnia pracy jedzą dwa posiłki. Najbardziej popularne jest drugie śniadanie, spożywane przez 76 proc. ankietowanych. Z kolei lunche, które wybiera połowa badanych, coraz częściej wypierają z codziennej diety kilkudaniowe obiady.
2016-04-12 | 06:35
Żywienie
Wiosną organizmowi brakuje witamin i mikroelementów. Konieczne staje się stosowanie suplementów diety
Nawet najlepiej ułożony jadłospis rzadko dostarcza wszystkich składników odżywczych. Dlatego suplementację warto prowadzić przez cały rok, jednak rodzaj zażywanych preparatów najlepiej zmieniać co kilka miesięcy. Wiosną, kiedy organizm jest osłabiony po zimie i bardziej podatny na wirusy czy bakterie, warto wprowadzić do diety suplementy wzmacniające, dodające energii oraz poprawiające samopoczucie i kondycję.
2016-04-12 | 06:30
Żywienie
UOKiK: Produkt oznakowany jako „masło” może się okazać tłuszczem roślinnym. Konsumenci muszą uważnie czytać etykiety
Masło zawiera minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego, a dozwolone dodatki to jedynie beta-karoten oraz sól. W sklepach są również dostępne masła roślinne, które w rzeczywistości są margaryną, a także produkty o innych podobnych nazwach, które mogą wprowadzać w błąd. Dlatego konsumenci powinni uważnie czytać etykiety, szczególnie wtedy, gdy cena towaru jest niska.
2016-04-11 | 06:00
Żywienie
Większość diet zbyt niskokaloryczna i niedopasowana do preferencji smakowych. Konsekwencją jest efekt jo-jo, a nawet dodatkowe kilogramy
Podstawowym problemem nieudanych prób zrzucenia zbędnych kilogramów jest brak trwałych zmian w codziennych nawykach żywieniowych. Nie wystarczy bowiem ograniczyć lub wyeliminować pewne grupy produktów. Aby nowy jadłospis był skuteczny, powinien być dopasowany do indywidualnych predyspozycji organizmu i upodobań smakowych, a nie opierać się na modnych w ostatnim czasie dietach.
2016-04-07 | 06:30
Żywienie
Polacy jedzą trzy razy mniej lodów niż Skandynawowie. Producenci walczą o zwiększenie ich konsumpcji
Polacy spożywają jedynie 4 l lodów rocznie. W Szwecji średnia konsumpcja jest trzy razy wyższa. Ulubionymi smakami w Polsce są tradycyjne waniliowo-śmietankowy, czekoladowy i truskawkowy. Producenci jednak stale poszerzają ofertę smaków i wprowadzają nowe formaty, żeby zwiększać sprzedaż. Marka Grycan – Lody od pokoleń wchodzi w nowy segment rynku – w kwietniu w sklepach pojawią się lody impulsowe, w kubeczkach pojemności 125 ml.
2016-04-06 | 06:00
Żywienie
Diety detoksykujące nie spełniają swojej roli. Z małymi dawkami szkodliwych substancji organizm poradzi sobie sam
Diety odtruwające czy detoksykujące to nic innego jak chwilowa zmiana sposobu odżywiania się oparta na koktajlach owocowo-warzywnych, suplementach czy głodówkach. Co prawda przyczyniają się one do zrzucenia zbędnych kilogramów, ale nie są typowym detoksem, a wręcz przeciwnie – zamiast oczyszczenia organizmu, można go podtruć. Deficyt kaloryczny prowadzi bowiem do uwolnienia się tłuszczu zapasowego, a wraz z nim zgromadzonych toksyn do krwi.