Wszystkie newsy

2015-12-01 | 06:30
Żywienie
Soki i nektary dostępne na sklepowych półkach są, podobnie jak domowe przetwory, naturalnie pasteryzowane Wszystkie newsy

Soki i nektary dostępne na sklepowych półkach są, podobnie jak domowe przetwory, naturalnie pasteryzowane

Pasteryzacja to najbardziej naturalna metoda przedłużania trwałości owoców i warzyw. Polega na niszczeniu bakterii w wyniku obróbki termicznej i jest stosowana przez producentów soków, nektarów i napojów po to, by zachowały one jak najwięcej wartości odżywczych. Produkty pasteryzowane nie muszą być przechowywane w szklanych opakowaniach, mogą także być w kartonach czy butelkach plastikowych.
więcej
2015-11-30 | 06:30
Żywienie
Nieregularne posiłki, zbyt dużo słodyczy i drastyczne diety – to najczęstsze błędy żywieniowe Polaków

Nieregularne posiłki, zbyt dużo słodyczy i drastyczne diety – to najczęstsze błędy żywieniowe Polaków

20 proc. Polaków nie jada śniadań, a 70 proc. główny posiłek spożywa dopiero po pracy. Nieregularne posiłki to najczęstszy błąd żywieniowy Polaków. Kolejne to zbyt duża ilość słodyczy w codziennym jadłospisie oraz stosowanie zbyt restrykcyjnych diet. Efekty tych błędów to choroby dietozależne, m.in. otyłość, cukrzyca i choroby sercowo-naczyniowe. Cierpi na nie ponad 1/3 Polaków.
więcej
2015-11-27 | 06:30
Żywienie
Reklamy często wprowadzają dzieci w błąd i zachęcają do zakupu przekąsek, które mogą być szkodliwe dla ich zdrowia

Reklamy często wprowadzają dzieci w błąd i zachęcają do zakupu przekąsek, które mogą być szkodliwe dla ich zdrowia

Dzieci są wyjątkowo podatne na reklamy, ślepo wierzą w przekazywane w nich treści i sugerując się medialnym przekazem, chętnie sięgają po śmieciowe jedzenie. Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że hermetycznie zapakowany rogalik, czekoladowy batonik czy fast food nie zastąpi pełnowartościowego posiłku, dlatego zachęcają rodziców do przygotowywania dzieciom zdrowych przekąsek. Z badań wynika, że pond 22 proc. uczniów podstawówek i gimnazjów ma nadwagę lub otyłość.
więcej
2015-11-25 | 06:20
Żywienie
Nowoczesne lunch boksy to nie są zwykłe pojemniki na żywność. Powstają przy zastosowaniu innowacyjnych rozwiązań

Nowoczesne lunch boksy to nie są zwykłe pojemniki na żywność. Powstają przy zastosowaniu innowacyjnych rozwiązań

Pojemniki na żywność, choć istnieją od bardzo dawna, to dopiero teraz zyskują na popularności – głównie te w formie plastikowych pudełek z przegrodami. Na rynku dostępne są przeróżne modele dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników. Dzięki lunch boksom produkty nie tracą swoich wartości odżywczych, zachowują odpowiednią temperaturę oraz konsystencję.
więcej
2015-11-19 | 06:40
Żywienie
Co trzeci uczeń podstawówki wychodzi z domu bez śniadania. To przekłada się na zdolność skupienia uwagi w szkole

Co trzeci uczeń podstawówki wychodzi z domu bez śniadania. To przekłada się na zdolność skupienia uwagi w szkole

Prawie ćwierć miliona (220 tys.) uczniów szkół podstawowych odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju – wychodzą z domu na czczo, nie zabierają do szkoły drugiego śniadania, nie jedzą codziennie obiadu. Ok. 130 tys. uczniów szkół podstawowych w Polsce skarży się z powodu niedożywienia. Nie pomagają apele dietetyków, wielu rodziców wciąż zapomina o posiłku, który ma ogromny wpływ na poprawę samopoczucia, koncentrację i efektywność uczenia się.
więcej
2015-11-19 | 06:30
Media i PR
Moda na gotowanie w Polsce trwa. Kulinarne programy biją rekordy popularności w social media

Moda na gotowanie w Polsce trwa. Kulinarne programy biją rekordy popularności w social media

Odcinki kulinarnych programów przyciągają przed ekrany miliony widzów, są także szeroko komentowane w mediach społecznościowych. Jednak większą popularnością internautów cieszą się jurorzy niż uczestnicy programów. Prym wiedzie Magda Gessler – w ciągu ostatniego miesiąca pojawiło się o niej 3,2 tys. wzmianek.
więcej
2015-11-18 | 06:25
Żywienie
Śniadanie można przygotować błyskawicznie. Wystarczą specjalne naczynia i akcesoria kuchenne

Śniadanie można przygotować błyskawicznie. Wystarczą specjalne naczynia i akcesoria kuchenne

Pracę w kuchni ułatwiają nowoczesne akcesoria i naczynia, które pozwalają szybko przygotować ulubione dania i na długo zachować ich smak. Na przykład w ceramicznej misce z silikonową pokrywką w ciągu 5 minut można zrobić owsiankę z owocami, a w specjalnym blenderze połączonym z butelką – koktajl owocowy. Sałatka nie straci swoich wartości odżywczych, jeśli poszczególne składniki zostaną zapakowane do specjalnego pudełka, a przekąski zachowają odpowiednią temperaturę dzięki torbie termicznej.
więcej
2015-11-17 | 07:00
Zdrowie
Paulina Smaszcz-Kurzajewska: dorośli odżywiają się fatalnie, a złe nawyki przekazują dzieciom

Paulina Smaszcz-Kurzajewska: dorośli odżywiają się fatalnie, a złe nawyki przekazują dzieciom

Jeśli sami nigdy nie zjemy pomidora, to są małe szanse, że zje go nasze dziecko – podkreśla Paulina Smaszcz-Kurzajewska. Zdaniem dziennikarki to rodzice powinni wpajać dzieciom prozdrowotne nawyki żywieniowe. Tymczasem dorośli sami bardzo źle się odżywiają. Aby propagować zasady zdrowego odżywiania od najmłodszych lat, Paulina Smaszcz-Kurzajewska została ambasadorką programu „Śniadanie daje moc”.
więcej
2015-11-16 | 06:20
Żywienie
Najbardziej odporne na zniszczenia są patelnie wykonane ze stali nierdzewnej i modele z ciemną, wielowarstwową powłoką nieprzywierającą

Najbardziej odporne na zniszczenia są patelnie wykonane ze stali nierdzewnej i modele z ciemną, wielowarstwową powłoką nieprzywierającą

Kupują patelnię, trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na to, z jakiego tworzywa została wykonana. Każdy materiał charakteryzuje się bowiem innym przewodnictwem ciepła i różnym stopniem odporności na zniszczenie. Najtrwalsze są patelnie ze stali nierdzewnej.
więcej
2015-11-12 | 06:35
Żywienie
Sezon na herbaty zimowe. Duże znaczenie dla ich smaku ma czas parzenia i temperatura wody

Sezon na herbaty zimowe. Duże znaczenie dla ich smaku ma czas parzenia i temperatura wody

Wiele osób nie wyobraża sobie jesiennego wieczoru bez kubka gorącej herbaty. O tej porze roku jest ona preferowana nie tylko ze względu na niezwykły smak, lecz także działanie rozgrzewające i poprawiające odporność. Aromatyczne mieszanki herbat, które poprawią samopoczucie, można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.
więcej
2015-11-12 | 06:30
Żywienie
Co piąty uczeń w Polsce ma nadwagę. Rodzice nie czytają etykiet na produktach żywnościowych i nie uczą tego dzieci

Co piąty uczeń w Polsce ma nadwagę. Rodzice nie czytają etykiet na produktach żywnościowych i nie uczą tego dzieci

Najczęstszym kryterium wyboru produktów żywnościowych przez dzieci jest kolorowe opakowanie znane z reklamy i dobry smak. To jednak może oznaczać wysoką zawartość konserwantów, sztucznych barwników oraz cukru. Takie jedzenie ma szkodliwy wpływ na zdrowie i szybko może doprowadzić do otyłości. Eksperci podkreślają, że rodzice powinni zwracać szczególną uwagę na zawartość takich składników w produktach i uczulać na to dzieci. Problem w tym, że dorośli sami rzadko czytają etykiety.
więcej
2015-11-09 | 06:15
Żywienie
Polscy uczniowie chcą trafić do Księgi Rekordów Guinnessa dzięki akcji „Śniadanie daje moc”. Poprzedni rekord padł w Chinach

Polscy uczniowie chcą trafić do Księgi Rekordów Guinnessa dzięki akcji „Śniadanie daje moc”. Poprzedni rekord padł w Chinach

Uczniowie szkół podstawowych ze 148 miejscowości w Polsce zmierzyli się z próbą pobicia Rekordu Guinnessa w największej lekcji gotowania zdrowego śniadania. W piątek zamiast zeszytów i piórników na ławkach pojawiły się rzeźby z twarożku, owocowe szaszłyki i pełnoziarniste kanapki. Akcja „Śniadanie daje moc” ma uświadomić dzieciom, że śniadanie odgrywa bardzo ważną rolę w jadłospisie.
więcej
2015-11-06 | 06:30
Handel
Statystyczny Polak zjada średnio 7 kg bananów rocznie. To mniej niż średnia europejska

Statystyczny Polak zjada średnio 7 kg bananów rocznie. To mniej niż średnia europejska

Konsumpcja bananów w Polsce sięga średnio 7 kg rocznie na osobę, ale importerzy tych owoców oceniają, że mogłaby być nawet trzy razy większa. Dla przykładu w Skandynawii wynosi ona 18 kg na osobę. Sprzedaż detaliczna rośnie, bo banany wpisują się w zdrowy tryb życia. Owoce te trafiają do Polski głównie z Ekwadoru i Kolumbii. Import w 2014 roku wyniósł 326,5 tys. ton o łącznej wartości ponad 907 mln zł (liczony wraz z bananami suszonymi).
więcej
2015-11-04 | 06:20
Żywienie
Zimą czarna herbata idealnie komponuje się z imbirem, kardamonem i czarnym pieprzem. Rozgrzewa i podnosi odporność organizmu

Zimą czarna herbata idealnie komponuje się z imbirem, kardamonem i czarnym pieprzem. Rozgrzewa i podnosi odporność organizmu

Ze względu na działanie immunostymulujące, rozgrzewające i przeciwzapalne czarna herbata jest najlepszym napojem na zimę. By wzbogacić jej smak i jeszcze skuteczniej zapobiegać infekcjom, można do niej dodać imbir, cynamon, kardamon, cytrynę, sok malinowy, goździki czy czarny pieprz. Smakosze podkreślają, że największe właściwości zdrowotne ma herbata liściasta.
więcej
2015-11-03 | 06:35
Żywienie
Polacy popełniają dużo błędów związanych z wyborem odpowiedniej patelni i jej użytkowaniem

Polacy popełniają dużo błędów związanych z wyborem odpowiedniej patelni i jej użytkowaniem

Polacy kupują zbyt duże patelnie, niedostosowane do wielkości palników. Takie naczynia nagrzewają się wolno, nierównomiernie i marnują dużo energii. Dobrym wyborem nie są również patelnie zbyt cienkie, które są z kolei bardziej podatne na odkształcenia. Takich modeli można używać do smażenia naleśników, ale już nie do duszenia mięs.
więcej