Wszystkie newsy

2015-11-02 | 06:35
Żywienie
Baristą nie jest każdy pracownik kawiarni czy restauracji potrafiący obsługiwać ekspres Wszystkie newsy

Baristą nie jest każdy pracownik kawiarni czy restauracji potrafiący obsługiwać ekspres

Aby być określanym mianem baristy, należy zdobyć gruntowną wiedzę na temat rodzajów kawy, pochodzenia ziaren, sposobów ich palenia i przyrządzania. Potrzeba również niezwykłych umiejętności, by opanować choćby latte art, czyli sztukę tworzenia wzorów na powierzchni kawy za pomocą spienionego mleka. Pokazy tricków stosowanych przez baristów są niezwykle efektowne i przyciągają tłumy widzów.
więcej
2015-10-28 | 06:30
Konsument
W Polsce marnuje się około 9 mln ton jedzenia rocznie, z tego 2 mln w gospodarstwach domowych

W Polsce marnuje się około 9 mln ton jedzenia rocznie, z tego 2 mln w gospodarstwach domowych

Około 9 mln ton żywności każdego roku trafia na wysypiska śmieci. Ponad 6 mln ton marnuje się w procesie produkcji, a za wyrzucanie 2 mln ton odpowiadają konsumenci. Przyznaje się do tego 60 proc. społeczeństwa. Eksperci podkreślają, że dużo żywności wyrzucana jest przez dzieci w szkołach – robi to trzech na czterech uczniów. Skala marnotrawstwa może być ograniczona przez mądre planowanie zakupów, odpowiednie przechowywanie produktów i przygotowywanie posiłków.
więcej
2015-10-27 | 06:50
Żywienie
Magdalena Różczka: W kwestii odżywiania dzieci warto zdać się na doświadczenie ekspertów i podawać im bezpieczne oraz skontrolowane posiłki

Magdalena Różczka: W kwestii odżywiania dzieci warto zdać się na doświadczenie ekspertów i podawać im bezpieczne oraz skontrolowane posiłki

W żywieniu najmłodszych dzieci warto zdać się na wiedzę ekspertów i podawać im żywność przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci. Niemowlęta i małe dzieci mają specyficzne potrzeby, inne niż osoby dorosłe, dlatego powinno im się podawać sprawdzone, skontrolowane i przede wszystkim bezpieczne posiłki.
więcej
2015-10-27 | 06:00
Żywienie
Sproszkowane owoce i warzywa zachowują większość swoich składników odżywczych. Redukcji ulegają tylko niektóre witaminy

Sproszkowane owoce i warzywa zachowują większość swoich składników odżywczych. Redukcji ulegają tylko niektóre witaminy

Suszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności do dziś z powodzeniem wykorzystywaną przez producentów przypraw i produktów w proszku. W torebkach, które trafiają na sklepowe półki, znajdują się chociażby suszone warzywa i zioła zestawione w odpowiednich proporcjach, tworzące wyjątkowe kompozycje smakowe. Dzięki odpowiednim metodom przetwórstwa udaje się zachować większość składników odżywczych.
więcej
2015-10-22 | 06:30
Żywienie
Coraz więcej osób cierpi na nadwrażliwość zębów. Głównie z powodu nadmiaru kwaśnych i gazowanych produktów w diecie

Coraz więcej osób cierpi na nadwrażliwość zębów. Głównie z powodu nadmiaru kwaśnych i gazowanych produktów w diecie

Gwałtownie rośnie liczba osób cierpiących na nadwrażliwość zębów. Przyczyną problemów jest przede wszystkim nadmiar kwaśnych i gazowanych produktów w diecie. Przełomem w profilaktyce może się okazać arginina. Według ostatnich badań aż 60 proc. pacjentów odczuło istotną poprawę po użyciu preparatu zawierającego węglowodan wapnia oraz argininę.
więcej
2015-10-21 | 06:45
Gwiazdy
Buddy Valastro nie wyklucza otwarcia cukierni w Polsce

Buddy Valastro nie wyklucza otwarcia cukierni w Polsce

Marzę, by otworzyć cukiernię na każdym kontynencie – mówi Buddy Valastro. Amerykański kucharz i telewizyjny showman nie wyklucza, że spośród europejskich krajów wybierze Polskę. Valastro twierdzi, że w całej Europie ma wielu fanów. Uwielbia spotkania z nimi i nigdy nie odmawia ani autografu, ani uścisku.
więcej
2015-10-20 | 06:50
Żywienie
Katarzyna Bujakiewicz została wegetarianką

Katarzyna Bujakiewicz została wegetarianką

Aktorką do rezygnacji z jedzenia mięsa skłoniły względy etyczne – uważa, że zwierzęta hodowane na mięso trzymane są w skandalicznych warunkach. Bujakiewicz nie zmieniła natomiast diety swojej córki, kupuje jej jednak wyłącznie mięso pochodzące od zwierząt z chowu na wolnym wybiegu.
więcej
2015-10-16 | 06:00
Żywienie
Każda potrawa wymaga wyboru innego rodzaju i kształtu patelni

Każda potrawa wymaga wyboru innego rodzaju i kształtu patelni

Okrągłe patelnie z niskimi ściankami i płaskim dnem najlepiej nadają do smażenia naleśników, kotletów czy placków ziemniaczanych. Z kolei głębokie modele doskonale sprawdzą się podczas przygotowywania chińskich potraw i duszenia mięs, bo wysoki rant skutecznie zapobiega wysypywaniu się produktów podczas mieszania. Do smażenia delikatnych produktów kucharze polecają natomiast patelnie typu wok.
więcej
2015-10-15 | 06:30
Żywienie
Nawet 60 proc. osób otyłych cierpi na depresję

Nawet 60 proc. osób otyłych cierpi na depresję

Brak regularnej aktywności fizycznej może prowadzić do zaburzeń nastroju. Z badań wynika, że nawet 60 proc. osób otyłych cierpi na depresję. Zdaniem ekspertów minimalna dawka ruchu to pół godziny każdego dnia na poziomie ok. 70 proc. tętna maksymalnego.
więcej
2015-10-14 | 06:45
Żywienie
Karol Okrasa: zdrowe posiłki wcale nie muszą być niesmaczne i brzydko wyglądać na talerzu

Karol Okrasa: zdrowe posiłki wcale nie muszą być niesmaczne i brzydko wyglądać na talerzu

Szef kuchni walczy ze stereotypami mówiącymi, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne i niesmaczne. Według Karola Okrasy każdą potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu. Mistrz kuchni szczególnie poleca gotowanie na parze. Dzięki temu produkty zachowują naturalny smak.
więcej
2015-10-13 | 06:55
Żywienie
Anna Lewandowska: posiłki powinny być nie tylko paliwem dla organizmu, lecz także lekiem

Anna Lewandowska: posiłki powinny być nie tylko paliwem dla organizmu, lecz także lekiem

Anna Lewandowska do swojego menu stara się wybierać takie produkty, które nie tylko zaspokajają głód, lecz przede wszystkim są dla organizmu źródłem substancji odżywczych i wzmacniają jego odporność. Zapewnia, że z niczego nie rezygnuje, a jej dieta bogata jest zarówno w tłuszcze, jak i białka oraz węglowodany. Wszystko jednak z umiarem i w odpowiednich proporcjach. Trenerka jest również zwolenniczką gotowania na parze.
więcej
2015-10-12 | 06:45
Żywienie
Dawid Budzich: Większość marzeń spełniłem. Chciałbym jeszcze mieć tylko restaurację z gwiazdkami Michelin

Dawid Budzich: Większość marzeń spełniłem. Chciałbym jeszcze mieć tylko restaurację z gwiazdkami Michelin

Dawid Budzich marzy o prowadzeniu własnej restauracji z gwiazdkami Michelin. Chce w niej gotować dla ludzi, którzy jedzenie traktują jak formę sztuki. Były uczestnik „MasterChefa” niedawno wrócił ze stażu na Sycylii, gdzie poznawał tajniki włoskiej kuchni. Został też współgospodarzem nowego programu na antenie TVP1.
więcej
2015-10-09 | 07:00
Żywienie
E. Wierzbicka (organizatorka Miss World Poland): to mit, że kandydatki na miss odżywiają się tylko sałatą i powietrzem

E. Wierzbicka (organizatorka Miss World Poland): to mit, że kandydatki na miss odżywiają się tylko sałatą i powietrzem

Ambasadorka zdrowego odżywiania to idealna rola dla miss – uważa Elżbieta Wierzbicka. Organizatorka Miss World Poland twierdzi, że żadna z kandydatek do korony nie stosuje restrykcyjnej diety ani głodówki. Tajemnicą ich idealnych ciał są aktywność fizyczna i zdrowe nawyki żywieniowe. Wierzbicka uważa, że kandydatki do tytułu i jego zdobywczynie powinny promować te prozdrowotne zachowania wśród Polek.
więcej
2015-10-09 | 06:30
Żywienie
Prawidłowa dieta do trzeciego roku życia ma wpływ na zdrowie w życiu dorosłym i długość życia

Prawidłowa dieta do trzeciego roku życia ma wpływ na zdrowie w życiu dorosłym i długość życia

Pierwsze 1000 dni życia to czas, w którym organizm dziecka jest szczególnie wrażliwy na działanie szkodliwych czynników, dlatego wymaga specjalnej diety. Zdaniem ekspertów najczęstszym błędem popełnianym przez rodziców jest ocenianie produktów pod kątem smaku, zapachu czy wyglądu. Kryteria te nie są wystarczające, aby ocenić, czy pożywienie dla najmłodszych spełnia rygorystyczne normy.
więcej
2015-10-08 | 06:50
Handel
Rynek żywności ekologicznej może wzrosnąć w tym roku do 1 mld zł. Coraz więcej takich produktów w supermarketach

Rynek żywności ekologicznej może wzrosnąć w tym roku do 1 mld zł. Coraz więcej takich produktów w supermarketach

Nawet o 1/3 rocznie rośnie rynek produktów ekologicznych. Na koniec tego roku jego wartość może sięgnąć 1 mld zł. Tego typu produkty oferują nie tylko małe specjalistyczne sklepy, lecz także duże supermarkety. Na rozszerzenie działu z produktami bio zdecydowała się m.in. sieć Intermarché.
więcej