Wszystkie newsy
2015-10-09 | 07:00
Żywienie
E. Wierzbicka (organizatorka Miss World Poland): to mit, że kandydatki na miss odżywiają się tylko sałatą i powietrzem
Ambasadorka zdrowego odżywiania to idealna rola dla miss – uważa Elżbieta Wierzbicka. Organizatorka Miss World Poland twierdzi, że żadna z kandydatek do korony nie stosuje restrykcyjnej diety ani głodówki. Tajemnicą ich idealnych ciał są aktywność fizyczna i zdrowe nawyki żywieniowe. Wierzbicka uważa, że kandydatki do tytułu i jego zdobywczynie powinny promować te prozdrowotne zachowania wśród Polek.
2015-10-09 | 06:30
Żywienie
Prawidłowa dieta do trzeciego roku życia ma wpływ na zdrowie w życiu dorosłym i długość życia
Pierwsze 1000 dni życia to czas, w którym organizm dziecka jest szczególnie wrażliwy na działanie szkodliwych czynników, dlatego wymaga specjalnej diety. Zdaniem ekspertów najczęstszym błędem popełnianym przez rodziców jest ocenianie produktów pod kątem smaku, zapachu czy wyglądu. Kryteria te nie są wystarczające, aby ocenić, czy pożywienie dla najmłodszych spełnia rygorystyczne normy.
2015-10-08 | 06:50
Handel
Rynek żywności ekologicznej może wzrosnąć w tym roku do 1 mld zł. Coraz więcej takich produktów w supermarketach
Nawet o 1/3 rocznie rośnie rynek produktów ekologicznych. Na koniec tego roku jego wartość może sięgnąć 1 mld zł. Tego typu produkty oferują nie tylko małe specjalistyczne sklepy, lecz także duże supermarkety. Na rozszerzenie działu z produktami bio zdecydowała się m.in. sieć Intermarché.
2015-10-07 | 06:55
Żywienie
Dominika Gwit: Teraz jestem szczupła i kobieca. Robię wszystko, żeby tak już pozostało na zawsze
Po zrzuceniu kilogramów byłam bardzo szczupła, ale dzięki właściwym ćwiczeniom nabrałam kobiecych kształtów i chcę, żeby tak pozostało – mówi Dominika Gwit. Aktorka schudła 45 kg i przeszła ogromną metamorfozę. Jak podkreśla, odchudzanie to żmudny i długotrwały proces, który powinien przebiegać pod okiem trenera i dietetyka. Nadal nie zaprzestaje więc treningów i racjonalnie się odżywiania.
2015-10-06 | 06:50
Żywienie
Słupsk chce być zieloną stolicą Polski. Miasto inwestuje w rozwiązania proekologiczne
Słupsk ma potencjał, by stać się zieloną stolicą Polski i być wzorem pod względem działań proekologicznych oraz prozdrowotnych – podkreśla prezydent miasta Robert Biedroń. Władze Słupska zachęcają mieszkańców, by przesiadali się z samochodów na rowery lub korzystali z transportu publicznego. Wspierają także rozwój odnawialnych źródeł energii. W szkołach i przedszkolach podawane będą tylko zdrowe obiady, przygotowywane z produktów od lokalnych producentów.
2015-10-06 | 06:40
Żywienie
Polacy wciąż popełniają dużo błędów w kuchni. Tylko 14 proc. gotuje na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu
Zdajemy sobie sprawę, jak wiele korzyści daje zbilansowana dieta i posiłki na bazie świeżych produktów, jednak brak doświadczenia w kuchni powoduje, że podczas przygotowywania dań aż 90 proc. Polaków popełnia błędy. Najczęściej gotują potrawy zbyt długo. Nadal popularne jest smażenie na głębokim tłuszczu zamiast duszenia czy gotowania na parze.
2015-10-01 | 06:30
Zdrowie
Dobór suplementów diety powinien być uzależniony od trybu życia i wykonywanej pracy
Tryb życia, wykonywana praca, a nawet płeć – to wszystko powinno mieć wpływ na dobór suplementów diety. Inne produkty powinni zażywać narażeni na szkodliwy wpływ chemikaliów fryzjerzy i dentyści, a inne osoby prowadzące siedzący tryb życia. Naturalne suplementy warto dobierać także do pory roku – wiosną wybierać preparaty detoksykujące, a jesienią stawiać na produkty wzmacniające odporność.
2015-09-30 | 06:30
Żywienie
Jesienią wskazana jest dieta oparta na kaszy jaglanej. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i zapobiega wychłodzeniu
Kasza jaglana powinna być podstawą wysoko odżywczych, jesiennych dań detoksykacyjnych – twierdzą dietetycy. Nieprzypadkowo jest ona nazywana królową kasz, bo oprócz aromatycznego smaku, ma również wiele właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu. Polecana jest także w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek. W połączeniu z natką pietruszki, papryką czy orzechami zapobiega wychłodzeniu organizmu.
2015-09-28 | 06:30
Konsument
Spożycie gorzkiej czekolady rośnie szybciej niż mlecznej. Konsumenci szukają droższych słodyczy
Na polskim rynku słodyczy dominującą kategorią wciąż są czekolady, które odpowiadają za 50 proc. przychodów producentów. Do 2018 roku spożycie tego produktu powinno rosnąć w tempie około 3 proc. rocznie. Rynek czekolady gorzkiej, chociaż jest mniejszy niż wyrobów z czekolady mlecznej, to rośnie szybciej. Konsumenci częściej poszukują słodyczy zdrowych, wybierają też droższe produkty i bardziej wyszukane.
2015-09-25 | 06:00
Żywienie
Podstawą jesiennej suplementacji powinny być witaminy C i D3
Jesienią powinniśmy wzmacniać odporności organizmu. Pomoże nam w tym dieta bogatą w świeże owoce i warzywa lub odpowiednia suplementacja. Odporność zwiększy zażywanie naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, czosnku w kapsułkach, ekstraktu z imbiru, dzikiej róży lub jeżówki. Ze względu na mniejszą ilość światła słonecznego o tej porze roku warto także suplementować witaminę D3.
2015-09-15 | 06:35
Żywienie
Całkowita eliminacja cukru z diety to poważny błąd. Cukier to paliwo dla organizmu
Nie należy całkowicie eliminować cukru z diety – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek.
2015-09-15 | 06:30
Handel
Połowa gospodarstw domowych robi przetwory na zimę. To dla nich sposób na oszczędności i zdrowe odżywianie
Zapasy na zimę przygotowuje co druga rodzina. Wśród gospodarstw domowych liczących ponad pięć osób wskaźnik ten wzrasta do 84 proc. Motywuje ich przede wszystkim możliwość oszczędzania i zdrowego odżywiania. Ci, którzy przetworów nie robią, wskazują, że główną przyczyną jest brak czasu i możliwość znalezienia tańszych odpowiedników w sklepie.
2015-09-14 | 06:30
Handel
McDonald’s testuje nowy koncept produktowy. Goście sami będą mogli komponować swoje kanapki
Polska jest pierwszym europejskim rynkiem, na którym McDonald’s testuje nowy koncept. Obok standardowych dań oferowanych przez sieć będzie też możliwość skomponowania własnego burgera. Oferta ma przyciągnąć do restauracji nowych klientów, którzy za każdym razem oczekują czegoś nowego. Koncept testowany będzie na razie w trzech restauracjach, a z czasem ma być rozszerzany na cały kraj.
2015-09-09 | 06:30
Żywienie
2/3 Polaków nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma wysoki poziom cholesterolu. Dorośli powinni robić badania raz do roku
Połowa dorosłych Polaków ma za wysoki poziom cholesterolu we krwi. To oznacza, że są narażeni na choroby układu krążenia, a niestety nie zawsze zdają sobie z tego sprawę. Ma na to wpływ wiele czynników – dieta, ogólny stan zdrowia, siedzący tryb życia czy brak aktywności fizycznej. Lekarze podkreślają, że już osoby po trzydziestce raz w roku powinny robić badania w tym kierunku i w razie potrzeby zmieniać swoje nawyki żywieniowe.
2015-09-07 | 06:55
Media
Dorota Wellman: w reklamie Lidl chciałam pokazać niezdarę, która przekształca się w człowieka umiejącego gotować
Chcę udowodnić, że każdy może gotować – mówi Dorota Wellman. Dziennikarka została gwiazdą nowej kampanii reklamowej sieci supermarketów Lidl. Chce w ten sposób przekonać Polaków, by gotowali w domu i nie bali się kulinarnych eksperymentów. 300 tys. zł z gaży za udział w kampanii Wellman przekaże na cele charytatywne.