Wszystkie newsy

2015-07-31 | 06:50
Gwiazdy
Anna Popek przez 2 tygodnie jadła tylko owoce i warzywa Wszystkie newsy

Anna Popek przez 2 tygodnie jadła tylko owoce i warzywa

Anna Popek zdradziła, że właśnie przeszła kurację wzmacniającą organizm zalecaną przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta polega na jedzeniu warzyw i owoców przez dwa tygodnie. Dziennikarce początkowo nie było łatwo, ciągle spała lub bolała ją głowa, jednak osiągnęła cel. Uważa także, że taki post powinno się zrobić raz na rok.
więcej
2015-07-31 | 06:30
Handel
Polacy coraz chętniej jadają w restauracjach. Nie tylko od święta

Polacy coraz chętniej jadają w restauracjach. Nie tylko od święta

Polacy coraz chętniej spotykają się na wspólnym posiłku w restauracji bez wyjątkowej okazji. Miesięcznie na tego typu wyjścia wydają ok. 3 proc. domowego budżetu. Jednocześnie w Polsce znacznie rozbudowuje się baza restauracji – powstają kolejne lokale, zarówno z segmentu premium, jak i niższego.
więcej
2015-07-30 | 06:00
Styl życia
Latem najlepiej smakują kawy w wersji mrożonej podane z lodami, owocami leśnymi i kruszonymi ciasteczkami

Latem najlepiej smakują kawy w wersji mrożonej podane z lodami, owocami leśnymi i kruszonymi ciasteczkami

Mrożone kawy są idealnym napojem na lato – przekonują bariści. Można je przyrządzać w wielu wersjach i za każdym razem odkrywać niepowtarzalny smak. Pobudzają, orzeźwiają i z powodzeniem zastępują tradycyjne lody czy koktajle. Największym uznaniem kawoszy cieszą się trzy kawy: frappé, kawa z lodami i po wietnamsku.
więcej
2015-07-27 | 06:55
Żywienie
Anna Lewandowska: Zdrowa dieta nie musi być droga. Śniadanie za 50 zł to nieprawda

Anna Lewandowska: Zdrowa dieta nie musi być droga. Śniadanie za 50 zł to nieprawda

W zdrowym odżywianiu bardzo ważne jest prawidłowe przyrządzanie posiłków – podkreśla Anna Lewandowska. Trenerka jest zwolenniczką gotowania na parze i bez tłuszczu. Jej zdaniem dietę można zachowywać nawet przy intensywnym trybie życia – doskonałym rozwiązaniem są lunch boksy z samodzielnie przyrządzonymi posiłkami. Według niej zdrowa dieta wcale nie musi być droga.
więcej
2015-07-27 | 06:00
Żywienie
Smak kawy mlecznej może popsuć przygotowanie napoju tylko na bazie arabiki i użycie przegrzanego mleka o zbyt niskiej zawartości tłuszczu

Smak kawy mlecznej może popsuć przygotowanie napoju tylko na bazie arabiki i użycie przegrzanego mleka o zbyt niskiej zawartości tłuszczu

Rocznie Polacy wypijają 98 litrów kawy, a najchętniej wybierają mleczne. Zdaniem baristów podczas przygotowaniu napoju popełniają jednak wiele błędów, które mają negatywny wpływ na jego smak i aromat. Mleczne kawy powinno się robić na bazie mieszanki arabiki i robusty. Najlepiej, aby mleko miało 3,2 proc. zawartość tłuszczu i nie było podgrzane do temperatury wyższej niż 70 stopni, bo wtedy wytrąca się białko.
więcej
2015-07-22 | 06:45
Konsument
Wzrosło bezpieczeństwo żywności w Polsce. Poprawiła się zwłaszcza jej dostępność

Wzrosło bezpieczeństwo żywności w Polsce. Poprawiła się zwłaszcza jej dostępność

W Europie spada poziom bezpieczeństwa żywnościowego. Tylko cztery kraje, w tym Polska, zanotowały tendencję wzrostową. W Polsce w stosunku do roku 2014 poprawił się zwłaszcza dostęp do żywności. Autorzy Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego dość nisko ocenili natomiast nakłady na badania i rozwój w rolnictwie oraz infrastrukturę drogową.
więcej
2015-07-17 | 06:35
Żywienie
Nowoczesne lodówki pozwalają przechowywać żywność w świeżości nawet trzy razy dłużej niż tradycyjne

Nowoczesne lodówki pozwalają przechowywać żywność w świeżości nawet trzy razy dłużej niż tradycyjne

Jeszcze kilka lat temu od lodówek wymagano jedynie dwóch podstawowych funkcji – chłodzenia i zamrażania. Obecnie dają one znacznie więcej możliwości, które wydłużają czas przechowywania żywności w świeżości oraz poprawiają komfort codziennego życia. Latem szczególnie przydatna jest funkcja szybkiego zamrażania.
więcej
2015-07-16 | 06:45
Żywienie
Latem królują wina białe, różowe i musujące. Są doskonałym dodatkiem do lekkich potraw

Latem królują wina białe, różowe i musujące. Są doskonałym dodatkiem do lekkich potraw

Trunki wybierane na lato powinny być delikatne, finezyjne i orzeźwiające. Na upalne dni sommelierzy przede wszystkim polecają lekkie wina białe, różowe, musujące, a także te z chłodnych regionów winiarskich świata, na przykład z Nowej Zelandii. W ich smaku i zapachu jest pożądana w tym czasie nuta owocowa, a odpowiednia kwasowość zapewnia świeżość i rześkość.
więcej
2015-07-15 | 06:40
Żywienie
Profilaktyczne stosowanie diety bezglutenowej może mieć szkodliwe skutki

Profilaktyczne stosowanie diety bezglutenowej może mieć szkodliwe skutki

Większość osób stosujących dietę bezglutenową robi to mimo braku wskazań medycznych. Tym samym pozbawia swój organizm cennych składników odżywczych i naraża na poważne choroby. Zdaniem ekspertów dieta bezglutenowa jest niezbędna wyłącznie w przypadku schorzeń wynikających z nietolerancji glutenu.
więcej
2015-07-14 | 06:35
Przemysł spożywczy
Polacy jedzą coraz więcej bakalii, choć ich ceny rosną

Polacy jedzą coraz więcej bakalii, choć ich ceny rosną

Rynek bakalii w Polsce cały czas rośnie. Rocznie sprzedaż produktów paczkowanych sięga 700 mln zł, a po doliczeniu tych sprzedawanych luzem wartość wzrasta do miliarda złotych. Niestety, ze względu na wysokie ceny surowców oraz niekorzystny kurs dolara ceny bakalii rosną. Nie wiadomo, jak zareagują na to klienci.
więcej
2015-07-08 | 06:55
Żywienie
Karol Okrasa: Polacy pokochali kuchnię. Są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata

Karol Okrasa: Polacy pokochali kuchnię. Są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata

Warto próbować swoich sił w gotowaniu, to może dać dużo radości – mówi Karol Okrasa. Jego zdaniem Polacy są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej eksperymentują w kuchni. Chcą też jadać lepiej i zdrowiej, dlatego zwracają większą uwagę na jakość produktów. Chętnie modyfikują też tradycyjne polskie przepisy, aby dania były mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne.
więcej
2015-07-06 | 06:35
Żywienie
Celiakia może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Prowadzi do anemii i niedożywienia, a nawet niepłodności

Celiakia może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Prowadzi do anemii i niedożywienia, a nawet niepłodności

Choroba trzewna, nazywana także celiakią, to jedno z najczęstszych schorzeń o podłożu genetycznym na świecie. Cierpi na nią ok. 1 proc. populacji krajów Europy i Ameryki Północnej, a w krajach skandynawskich nawet 3 proc. Przyczyną choroby jest nietolerancja glutenu przez organizm, która może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Choroba trzewna bywa powodem anemii, niedożywienia i niepłodności. Zwiększa też trzykrotnie ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego.
więcej
2015-07-06 | 06:30
Żywienie
Polacy pokochali cydr. Popularność zyskuje także ten sprzedawany z kija

Polacy pokochali cydr. Popularność zyskuje także ten sprzedawany z kija

W ciągu dwóch lat sprzedaż cydru w Polsce wzrosła blisko pięciokrotnie. Butelkowany cydr można już kupić w niemal każdym supermarkecie. Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się także na sprzedaż tego trunku z kija. Zwłaszcza latem cydr przez konsumentów jest wybierany częściej niż inne, bardziej kaloryczne napoje orzeźwiające, jak prosecco czy piwo.
więcej
2015-07-01 | 06:50
Żywienie
Karol Okrasa: Kuchnia włoska nie jest trudna do opanowania. Podstawą jest prostota przepisów i wysokiej jakości produkty

Karol Okrasa: Kuchnia włoska nie jest trudna do opanowania. Podstawą jest prostota przepisów i wysokiej jakości produkty

Kuchnia włoska jest nieskomplikowana i łatwa do opanowania nawet dla początkujących kucharzy. Jej tajemnicą są świeże i aromatyczne produkty wysokiej jakości. Większość z nich bez problemu można dostać także w Polsce. Ze względu na bogactwo ryb, warzyw, owoców i oliwy włoska kuchnia uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.
więcej
2015-06-30 | 06:55
Gwiazdy
Kwaśniewska, Szulim, Krupa i Wendzikowska uwielbiają słodycze. Próbują jednak nie jeśc ich zbyt dużo

Kwaśniewska, Szulim, Krupa i Wendzikowska uwielbiają słodycze. Próbują jednak nie jeśc ich zbyt dużo

Aleksandra Kwaśniewska nie potrafi żyć bez słodyczy. Na szczęście nie zjada ich zbyt dużo na raz. Joanna Krupa uwielbia je, więc stara się ich nie przynosić do domu, żeby ją nie kusiły. Agnieszce Szulim w walce ze słodyczami pomaga silna wola, a Edyta Herbuś woli owoce. Z kolei Anna Wendzikowska je słodkości wtedy, kiedy ma na to ochotę, bo uważa, że wszystko jest dla ludzi, a jedzenie jest przyjemnością.
więcej