Wszystkie newsy
2015-08-07 | 06:20
Żywienie
Chłodniki warzywne to bogactwo witamin i białka oraz doskonałe orzeźwienie w upalne dni
Lato sprzyja odchudzaniu i zdrowemu odżywianiu. Potrawy z warzyw są niskokaloryczne, dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych, a jednocześnie wspaniale orzeźwiają. W upalne dni najlepiej sprawdzają się chłodniki, czyli zupy na zimno, które dodatkowo nawadniają organizm.
2015-08-05 | 06:25
Żywienie
Ponad 80 proc. Polaków nie zwraca uwagi na kalorie zawarte w napojach
Polacy nie mają nawyku liczenia kalorii, zapominają o tym zwłaszcza w kwestii napojów. Niestety, wiele jest wysokoenergetycznych, co jest istotne głównie latem, gdy spożywa się więcej płynów. Planując posiłki, Polacy nie biorą też pod uwagę poziomu swojej aktywności fizycznej.
2015-08-04 | 06:40
Zdrowie
Optymalna dzienna ilość płynów dla organizmu kobiet to 2 l, a dla mężczyzn – 2,5 l
Organizm można nawadniać nie tylko pijąc wodę mineralną. W dzienny bilans płynów można włączyć także te pochodzące z pożywienia, np. owoców i warzyw. Wbrew powszechnym opiniom nawadnia także kawa i herbata, pod warunkiem że są pite regularnie. Zgodnie z zaleceniami kobiety powinny codziennie dostarczać organizmowi 2 l płynów, a mężczyźni – 2,5.
2015-08-03 | 07:05
Żywienie
Annie Matysiak zdarzało się jeść przez tydzień tylko wafle ryżowe i jabłka. Teraz pasjonuje się zdrowym trybem życia
Żeby dobrze wyglądać, trzeba jeść, a nie nie jeść – mówi Anna Matysiak. Aktorka jest miłośniczką zdrowego stylu życia: odpowiedniego odżywiania w połączeniu z aktywnością fizyczną. Chętnie jeździ na rowerze, ćwiczy na siłowni i tańczy pole dance. Twierdzi, że dzięki temu nie tylko dobrze wygląda, lecz także mniej choruje. Nawyk aktywnego trybu życia wyniosła jeszcze ze szkoły baletowej.
2015-07-31 | 06:50
Gwiazdy
Anna Popek przez 2 tygodnie jadła tylko owoce i warzywa
Anna Popek zdradziła, że właśnie przeszła kurację wzmacniającą organizm zalecaną przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta polega na jedzeniu warzyw i owoców przez dwa tygodnie. Dziennikarce początkowo nie było łatwo, ciągle spała lub bolała ją głowa, jednak osiągnęła cel. Uważa także, że taki post powinno się zrobić raz na rok.
2015-07-31 | 06:30
Handel
Polacy coraz chętniej jadają w restauracjach. Nie tylko od święta
Polacy coraz chętniej spotykają się na wspólnym posiłku w restauracji bez wyjątkowej okazji. Miesięcznie na tego typu wyjścia wydają ok. 3 proc. domowego budżetu. Jednocześnie w Polsce znacznie rozbudowuje się baza restauracji – powstają kolejne lokale, zarówno z segmentu premium, jak i niższego.
2015-07-30 | 06:00
Styl życia
Latem najlepiej smakują kawy w wersji mrożonej podane z lodami, owocami leśnymi i kruszonymi ciasteczkami
Mrożone kawy są idealnym napojem na lato – przekonują bariści. Można je przyrządzać w wielu wersjach i za każdym razem odkrywać niepowtarzalny smak. Pobudzają, orzeźwiają i z powodzeniem zastępują tradycyjne lody czy koktajle. Największym uznaniem kawoszy cieszą się trzy kawy: frappé, kawa z lodami i po wietnamsku.
2015-07-27 | 06:55
Żywienie
Anna Lewandowska: Zdrowa dieta nie musi być droga. Śniadanie za 50 zł to nieprawda
W zdrowym odżywianiu bardzo ważne jest prawidłowe przyrządzanie posiłków – podkreśla Anna Lewandowska. Trenerka jest zwolenniczką gotowania na parze i bez tłuszczu. Jej zdaniem dietę można zachowywać nawet przy intensywnym trybie życia – doskonałym rozwiązaniem są lunch boksy z samodzielnie przyrządzonymi posiłkami. Według niej zdrowa dieta wcale nie musi być droga.
2015-07-27 | 06:00
Żywienie
Smak kawy mlecznej może popsuć przygotowanie napoju tylko na bazie arabiki i użycie przegrzanego mleka o zbyt niskiej zawartości tłuszczu
Rocznie Polacy wypijają 98 litrów kawy, a najchętniej wybierają mleczne. Zdaniem baristów podczas przygotowaniu napoju popełniają jednak wiele błędów, które mają negatywny wpływ na jego smak i aromat. Mleczne kawy powinno się robić na bazie mieszanki arabiki i robusty. Najlepiej, aby mleko miało 3,2 proc. zawartość tłuszczu i nie było podgrzane do temperatury wyższej niż 70 stopni, bo wtedy wytrąca się białko.
2015-07-22 | 06:45
Konsument
Wzrosło bezpieczeństwo żywności w Polsce. Poprawiła się zwłaszcza jej dostępność
W Europie spada poziom bezpieczeństwa żywnościowego. Tylko cztery kraje, w tym Polska, zanotowały tendencję wzrostową. W Polsce w stosunku do roku 2014 poprawił się zwłaszcza dostęp do żywności. Autorzy Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego dość nisko ocenili natomiast nakłady na badania i rozwój w rolnictwie oraz infrastrukturę drogową.
2015-07-17 | 06:35
Żywienie
Nowoczesne lodówki pozwalają przechowywać żywność w świeżości nawet trzy razy dłużej niż tradycyjne
Jeszcze kilka lat temu od lodówek wymagano jedynie dwóch podstawowych funkcji – chłodzenia i zamrażania. Obecnie dają one znacznie więcej możliwości, które wydłużają czas przechowywania żywności w świeżości oraz poprawiają komfort codziennego życia. Latem szczególnie przydatna jest funkcja szybkiego zamrażania.
2015-07-16 | 06:45
Żywienie
Latem królują wina białe, różowe i musujące. Są doskonałym dodatkiem do lekkich potraw
Trunki wybierane na lato powinny być delikatne, finezyjne i orzeźwiające. Na upalne dni sommelierzy przede wszystkim polecają lekkie wina białe, różowe, musujące, a także te z chłodnych regionów winiarskich świata, na przykład z Nowej Zelandii. W ich smaku i zapachu jest pożądana w tym czasie nuta owocowa, a odpowiednia kwasowość zapewnia świeżość i rześkość.
2015-07-15 | 06:40
Żywienie
Profilaktyczne stosowanie diety bezglutenowej może mieć szkodliwe skutki
Większość osób stosujących dietę bezglutenową robi to mimo braku wskazań medycznych. Tym samym pozbawia swój organizm cennych składników odżywczych i naraża na poważne choroby. Zdaniem ekspertów dieta bezglutenowa jest niezbędna wyłącznie w przypadku schorzeń wynikających z nietolerancji glutenu.
2015-07-14 | 06:35
Przemysł spożywczy
Polacy jedzą coraz więcej bakalii, choć ich ceny rosną
Rynek bakalii w Polsce cały czas rośnie. Rocznie sprzedaż produktów paczkowanych sięga 700 mln zł, a po doliczeniu tych sprzedawanych luzem wartość wzrasta do miliarda złotych. Niestety, ze względu na wysokie ceny surowców oraz niekorzystny kurs dolara ceny bakalii rosną. Nie wiadomo, jak zareagują na to klienci.
2015-07-08 | 06:55
Żywienie
Karol Okrasa: Polacy pokochali kuchnię. Są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata
Warto próbować swoich sił w gotowaniu, to może dać dużo radości – mówi Karol Okrasa. Jego zdaniem Polacy są coraz bardziej ciekawi kulinarnego świata i coraz chętniej eksperymentują w kuchni. Chcą też jadać lepiej i zdrowiej, dlatego zwracają większą uwagę na jakość produktów. Chętnie modyfikują też tradycyjne polskie przepisy, aby dania były mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne.