Wszystkie newsy

2015-01-22 | 06:30
Żywienie
Konserwanty zawarte w pieczywie z supermarketów mogą wywoływać silne reakcje alergiczne Wszystkie newsy

Konserwanty zawarte w pieczywie z supermarketów mogą wywoływać silne reakcje alergiczne

Pieczywa z supermarketów powinni unikać alergicy, dzieci oraz kobiety ciężarne i karmiące. Zawiera ono bowiem szkodliwe konserwanty, które mogą wywołać silną reakcję alergiczną. Alternatywą dla chleba z minipiekarni w sieciowych marketach jest pieczywo z małych piekarni, które nie zawiera polepszaczy smaku i substancji przedłużających trwałość.
więcej
2015-01-21 | 06:30
Żywienie
Kukurydza powinna być stałym składnikiem diety. Wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol, dobrze działa na cerę i uodparnia organizm

Kukurydza powinna być stałym składnikiem diety. Wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol, dobrze działa na cerę i uodparnia organizm

Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że kukurydza jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów Omega-3. Jej ziarna sycą, ale nie tuczą, dlatego jest polecana każdemu i o każdej porze roku. Można wprowadzać ją do diety na wiele różnych sposobów: jako przekąskę, dodatek do sałatek i wypieków.
więcej
2015-01-20 | 06:00
Żywienie
Restrykcyjna dieta odchudzająca powinna być uzupełniana suplementami

Restrykcyjna dieta odchudzająca powinna być uzupełniana suplementami

Osoby spożywające mniej niż 1600 kalorii dziennie powinny rozważyć suplementację niektórych witamin i minerałów, ponieważ dieta o tak niskiej kaloryczności nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Suplementy diety zaleca się również dorosłym powyżej 50. roku życia, kobietom spodziewającym się dziecka i planującym zajść w ciąże oraz osobom cierpiącym na choroby przewlekłe upośledzające wchłanianie. Składnikiem odżywczym, który muszą przyjmować wszyscy bez względu na wiek, płeć i stan zdrowia, jest witamina D. W Polsce należy ją suplementować w okresie jesienno-zimowym.
więcej
2015-01-19 | 06:20
Handel
Za pięć lat żywność ekologiczna i tradycyjna mogą mieć 10-proc. udział w produkcji rolno-spożywczej

Za pięć lat żywność ekologiczna i tradycyjna mogą mieć 10-proc. udział w produkcji rolno-spożywczej

Wraz ze wzrostem zamożności Polaków rosną ich wydatki na wysokiej jakości żywność. Produkty ekologiczne i tradycyjne, choć droższe, cieszą się coraz większą popularnością. Za pięć lat mogą stanowić ponad 10 proc. polskiej produkcji rolno-spożywczej.
więcej
2015-01-15 | 06:00
Handel
Rośnie świadomość polskich konsumentów. Są gotowi płacić drożej za ekologiczną, certyfikowaną żywność

Rośnie świadomość polskich konsumentów. Są gotowi płacić drożej za ekologiczną, certyfikowaną żywność

Połowa konsumentów w Polsce ufa markom z rynkowym certyfikatem bardziej niż tym bez oznaczenia – wynika z badania organizacji Marine Stewardship Council. Dotyczy to również produktów rybnych. Choć wprawdzie cena jest wciąż najważniejszym kryterium przy ich wyborze, to coraz więcej konsumentów przyznaje, że są gotowi zapłacić więcej za ryby oznaczone certyfikatem.
więcej
2015-01-14 | 06:00
Żywienie
Rynek żywności ekologicznej w Polsce wart jest 600-650 mln złotych. Każdego roku rośnie o 20 proc.

Rynek żywności ekologicznej w Polsce wart jest 600-650 mln złotych. Każdego roku rośnie o 20 proc.

Polacy przywiązują coraz większą wagę do zdrowego odżywiania, a co za tym idzie – rośnie popularność żywności ekologicznej. Naturalne produkty pochodzące z upraw, w których nie stosuje się sztucznych nawozów, i przetwarzane bez udziału konserwantów, można już kupić nie tylko na bazarach i w osiedlowych sklepach, lecz także w hipermarketach i przez internet. Rynek żywności ekologicznej w Polsce wart jest 600-650 mln złotych.
więcej
2015-01-12 | 06:20
Żywienie
Instytut Matki i Dziecka: Dzieci w Polsce jedzą za mało warzyw. Powinniśmy je wprowadzać do diety maluchów już od 4. miesiąca życia

Instytut Matki i Dziecka: Dzieci w Polsce jedzą za mało warzyw. Powinniśmy je wprowadzać do diety maluchów już od 4. miesiąca życia

Z badań wynika, że aż 30 proc. dzieci nie ma w swojej codziennej diecie warzyw, które są źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Dietetycy przekonują, że maluchy trzeba po prostu nauczyć je jeść, ale nie pod przymusem, tylko stopniowo i regularnie.
więcej
2015-01-08 | 06:40
Żywienie
Polacy kochają pizzę. Blisko połowa jada ją co najmniej raz w miesiącu

Polacy kochają pizzę. Blisko połowa jada ją co najmniej raz w miesiącu

Polacy uwielbiają pizzę, rzadko jednak wybierają inną niż margherita, czyli tę najprostszą – z serem i sosem pomidorowym. Te upodobania Polaków chce zmienić Pizza Hut, która już po raz szósty organizuje Festiwal Pizzy. Przez blisko dwa miesiące miłośnicy pizzy będą mogli za jedną cenę zjeść jej tyle, ile tylko będą w stanie. Na wypróbowanie czeka 20 rodzajów pizzy, w tym dwie zimowe nowości.
więcej
2014-12-30 | 06:55
Żywienie
Karol Okrasa prezentuje proste i smaczne dania na imprezę sylwestrową

Karol Okrasa prezentuje proste i smaczne dania na imprezę sylwestrową

Istnieje wiele prostych dań, które można przygotować na imprezę sylwestrową. Według Karola Okrasy do szampana najlepiej podawać wytrawne przekąski na bazie sera, mięsa oraz ciasta francuskiego. Słodkie dodatki, jak popularne tiramisu, sernik czy ciasteczka z ciasta francuskiego lub filo, pasują zaś idealnie do słodkiego wina musującego.
więcej
2014-12-24 | 06:30
Handel
Jedna trzecia Polaków wyrzuca artykuły spożywcze. Najczęściej pieczywo, warzywa, owoce, wędliny, jogurty

Jedna trzecia Polaków wyrzuca artykuły spożywcze. Najczęściej pieczywo, warzywa, owoce, wędliny, jogurty

Co trzeci Polak przyznaje, że zdarza mu się wyrzucać żywność. Najczęściej są to produkty świeże, jak pieczywo warzywa, wędliny oraz produkty mleczne. Zjawisko to nasila się w okresie świątecznym, bo Polacy często kupują zbyt dużo i gotują za duże porcje. Nieznaczna zmiana nawyków zakupowych i konsumenckich może ograniczyć problem.
więcej
2014-12-23 | 06:45
Żywienie
Anna Jurksztowicz prowadzi bloga kulinarnego. Udostępniła na nim właśnie filmiki z przepisami

Anna Jurksztowicz prowadzi bloga kulinarnego. Udostępniła na nim właśnie filmiki z przepisami

Muzyka to nie jedyna pasja Anny Jurksztowicz. Równie chętnie wokalistka poświęca swój czas na gotowanie. Prowadzony przez nią kulinarny blog zyskuje coraz więcej fanów, a Jurksztowicz planuje wzbogacić go o filmiki instruktażowe. Jeszcze do niedawna swojej kulinarnej pasji gwiazda oddawała się przede wszystkim w okresie przedświątecznym, ostatnio dba jednak o to, aby w Wigilię rodzina gromadziła się raczej przy fortepianie niż przy bogato zastawionym stole.
więcej
2014-12-23 | 06:35
Żywienie
Dietetycy radzą: przygotowując świąteczne posiłki, warto zachować umiar. Trzeba zwreryfikować listę zakupów i ograniczyć liczbę dań

Dietetycy radzą: przygotowując świąteczne posiłki, warto zachować umiar. Trzeba zwreryfikować listę zakupów i ograniczyć liczbę dań

Lista przysmaków, które trafią na świąteczny stół, jest długa i sprzyja niekontrolowanemu przejadaniu się. Dietetycy radzą więc, aby zamiast dwunastu potraw wigilijnych – przyrządzić połowę z nich. Jeśli pieczemy ciasta, to warto już zrezygnować z niezwykle kalorycznych cukierków czekoladowych, a zamiast soków i gazowanych napojów lepiej pić herbatę i wodę mineralną.
więcej
2014-12-22 | 07:05
Żywienie
Osoby z nadwagą, otyłością i cukrzycą nie muszą rezygnować ze świątecznych wypieków

Osoby z nadwagą, otyłością i cukrzycą nie muszą rezygnować ze świątecznych wypieków

Utrzymanie odpowiedniej diety przez osoby cierpiące na otyłość i cukrzycę jest szczególnie trudne w okresie świątecznym. Okazuje się jednak, że pacjenci ci mogą pozwolić sobie na słodkie wypieki bez obawy o powikłania. Biały cukier należy zastąpić niskokalorycznymi substancjami słodzącymi, które nie wpływają na zwiększenie masy ciała i nie powodują znaczących zmian stężenie cukru we krwi. Warto również pamiętać o ograniczeniu zawartości tłuszczu w posiłkach.
więcej
2014-12-22 | 06:45
Żywienie
Konrad Gaca o „Kuchni Fit”: Pisząc tę książkę, chciałem pokazać różnicę między zdrowym odżywianiem a odchudzaniem

Konrad Gaca o „Kuchni Fit”: Pisząc tę książkę, chciałem pokazać różnicę między zdrowym odżywianiem a odchudzaniem

„Kuchnia Fit” autorstwa Konrady Gacy plasuje się w pierwszej dziesiątce bestsellerów na stronie empik.com w kategorii diety. W swojej nowej publikacji trener tysięcy Polaków podpowiada, jak przygotować zdrowe i smaczne posiłki na każdą porę dnia i jak uniknąć najczęściej popełnianych błędów żywieniowych.
więcej
2014-12-18 | 06:30
Żywienie
Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem żelaza i kwasów omega-3

Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem żelaza i kwasów omega-3

Wieprzowina przestaje być uznawana za tłuste i niezdrowe mięso. Nowoczesne sposoby hodowli trzody chlewnej sprawiają, że mięso wieprzowe ma znacznie niższą zawartość tłuszczu, a wartości odżywcze porównywalne do mięsa wołowego, nawet drobiowego. Jest bogatym źródłem żelaza, znacznie lepiej przyswajanego przez organizm ludzki niż żelazo znajdujące się w produktach roślinnych. Chuda wieprzowina zawiera także kwasy omega-3.
więcej