Wszystkie newsy

2014-12-18 | 06:30
Żywienie
Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem żelaza i kwasów omega-3 Wszystkie newsy

Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem żelaza i kwasów omega-3

Wieprzowina przestaje być uznawana za tłuste i niezdrowe mięso. Nowoczesne sposoby hodowli trzody chlewnej sprawiają, że mięso wieprzowe ma znacznie niższą zawartość tłuszczu, a wartości odżywcze porównywalne do mięsa wołowego, nawet drobiowego. Jest bogatym źródłem żelaza, znacznie lepiej przyswajanego przez organizm ludzki niż żelazo znajdujące się w produktach roślinnych. Chuda wieprzowina zawiera także kwasy omega-3.
więcej
2014-12-17 | 06:45
Żywienie
Piotr Kucharski – zwycięzca programu „Gotuj o wszystko” – napisał książkę o rodzinnej tradycji pieczenia chleba

Piotr Kucharski – zwycięzca programu „Gotuj o wszystko” – napisał książkę o rodzinnej tradycji pieczenia chleba

Piotr Kucharski podkreśla, że pieczenie chleba to doskonały sposób na pozbycie się negatywnych emocji, uspokojenie i zwolnienie tempa. To czynność, która uczy pokory i cierpliwości, a przy tym sprawia ogromną przyjemność. Zwycięzca drugiej edycji programu „Gotuj o wszystko” w swojej książce „Chleb. Domowa piekarnia” przedstawia piękną tradycję kultywowaną w jego rodzinie od trzech pokoleń.
więcej
2014-12-15 | 06:00
Żywienie
Nowoczesne dania w proszku zawierają mniej soli niż potrawy przyrządzane w domu

Nowoczesne dania w proszku zawierają mniej soli niż potrawy przyrządzane w domu

Dania w proszku są nie tylko wygodne w przygotowaniu, lecz także dobre dla zdrowia i smukłej figury. Nowoczesne potrawy tego typu składają się głównie z suszonych warzyw, ziół i przypraw. Pozbawione są szkodliwych konserwantów, ulepszaczy smaku, m.in. glutaminianu sodu, barwników i soli. Są idealne jako szybka przekąska, nie powinny jednak stanowić stałego elementu codziennej diety. Nie są bowiem w stanie dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
więcej
2014-12-11 | 06:25
Żywienie
Dietę dla seniora trzeba dopasować do jego stanu zdrowia. Osoby starsze powinny pić dużo wody

Dietę dla seniora trzeba dopasować do jego stanu zdrowia. Osoby starsze powinny pić dużo wody

Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą w organizmie człowieka po 65. roku życia. Planując jadłospis dla osób starszych, przede wszystkim trzeba wybierać produkty lekkostrawne i bogate w substancje odżywcze. Posiłki nie powinny być duże, aby nie obciążać układu pokarmowego.
więcej
2014-12-10 | 06:30
Żywienie
Polacy polubili kawy o smaku dyni i piernika

Polacy polubili kawy o smaku dyni i piernika

W chłodne dni bywalcy kawiarni chętniej niż latem sięgają po kawy słodkie i smakowe. Od kilku lat hitem jesiennego menu są kawy o smaku piernika i dyni. Miłośnicy kawy polubili także słodkie kawy z dodatkiem karmelu, miodu i syropu orzechowego. Tego typu napoje kawowe można przygotować także w wersji light, czyli na bazie mleka chudego lub sojowego.
więcej
2014-12-09 | 06:55
Żywienie
Ulubione potrawy gwiazd: rosół, kremowe zupy i golonka z kapustą

Ulubione potrawy gwiazd: rosół, kremowe zupy i golonka z kapustą

Popisowym daniem Barbary Kurdej-Szatan są kremowe zupy, Zygmunt Chajzer uwielbia golonkę z kapustą, a Olga Borys – rosół wołowo-indyczy. Gwiazdy przyznają, że mimo nawału obowiązków zawodowych, zawsze starają wygospodarować czas na wspólne gotowanie. Swoje ulubione potrawy coraz częściej przygotowują na parze i bez użycia tłuszczu.
więcej
2014-12-08 | 06:30
Żywienie
45 proc. Polaków sięga po świeże i ekologiczne produkty, ale większość nie umie ich we właściwy sposób gotować

45 proc. Polaków sięga po świeże i ekologiczne produkty, ale większość nie umie ich we właściwy sposób gotować

Polacy chcą się zdrowo i racjonalnie odżywiać, ale nie przywiązują wagi do tego, w jaki sposób przygotowują posiłki – wynika z badań TNS Polska. Tylko 14 proc. potrafi gotować na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że smażenie w głębokim tłuszczu czy gotowanie w wodzie powoduje, że świeże produkty tracą swoje najcenniejsze właściwości. Kluczem do sukcesu jest też wybór odpowiednich naczyń.
więcej
2014-12-04 | 06:30
Żywienie
Galaretka z wieprzowych nóżek jest najlepszym źródłem naturalnego kolagenu

Galaretka z wieprzowych nóżek jest najlepszym źródłem naturalnego kolagenu

Kolagen nieprzypadkowo nazywany jest białkiem młodości. Zapobiega powstawaniu zmarszczek, sprawia, że skóra jest jędrna i elastyczna, utrzymuje w dobrej kondycji stawy, przyspiesza gojenie się ran. Lekarze zalecają więc, by ten składnik jak najczęściej włączać do swojej diety.
więcej
2014-12-02 | 06:40
Żywienie
Piwne beaujolais nouveau. W sobotę premiera Dubbla Cieszyńskiego – najlepszego piwa 2014 roku

Piwne beaujolais nouveau. W sobotę premiera Dubbla Cieszyńskiego – najlepszego piwa 2014 roku

Tradycyjnie 6 grudnia na rynek trafi najlepsze piwo 2014 roku. Tegoroczny Grand Champion czerwcowego konkursu Piw Domowych Festiwalu Birofilia to Dubbel Cieszyński, ciemne piwo w stylu belgijskim. Od godziny 18.00 napić się go będzie można w specjalnie wyselekcjonowanych punktach premierowych.
więcej
2014-12-01 | 06:45
Media
Łukasz Kawaller prowadzi autorski program w pierwszym w Polsce radiu kulinarnym. Chce pracować w Eleven Madison Park, najlepszej restauracji w Stanach

Łukasz Kawaller prowadzi autorski program w pierwszym w Polsce radiu kulinarnym. Chce pracować w Eleven Madison Park, najlepszej restauracji w Stanach

Zwycięstwo w „Hell’s Kitchen” diametralnie zmieniło moje życie – mówi Łukasz Kawaller. Młody szef kuchni od czterech miesięcy pracuje w Atelier Amaro, pierwszej polskiej restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelina. Razem z narzeczoną prowadzi też audycje radiową poświęconą tematyce kulinarnej. Zwycięzca przyznaje, że kolejnym marzeniem, które chce zrealizować, jest kulinarna podróż do Nowego Jorku i praca w słynnej restauracji Eleven Madison Park.
więcej
2014-12-01 | 06:30
Żywienie
O tej porze roku zamiast sięgać po słodycze, powinniśmy wybierać suszone owoce, ryby i aromatyczne herbaty

O tej porze roku zamiast sięgać po słodycze, powinniśmy wybierać suszone owoce, ryby i aromatyczne herbaty

Dietetycy radzą, by jesienią i zimą włączyć do swojego menu kremowe zupy, tłuste ryby, które zawierają kwasy omega-3, aromatyczne herbaty z miodem i suszone owoce. Nie tylko rozgrzeją podczas chłodów i ochronią przed przeziębieniem, lecz przede wszystkim pomogą walczyć z depresją. Z badań wynika, że ponad połowa Polaków jesienią ma chandrę.
więcej
2014-11-28 | 06:30
Żywienie
Nawet niewielki deficyt wody w organizmie prowadzi do zaburzenia koncentracji, zmęczenia i spowolnienia metabolizmu

Nawet niewielki deficyt wody w organizmie prowadzi do zaburzenia koncentracji, zmęczenia i spowolnienia metabolizmu

30 ml na każdy kilogram ciała – tyle wody powinno się pić każdego dnia. Wodę należy popijać systematycznie w ciągu całego dnia, najlepiej po pół szklanki na raz. Tylko w ten sposób zapewni się prawidłowe nawodnienie organizmu. Deficyt wody prowadzi do spadku wydolności organizmu, obniżenia nastroju, problemów z trawieniem i szybszego starzenia się skóry.
więcej
2014-11-25 | 06:00
Żywienie
Do parzenia herbaty należy używać lekkiej wody bogatej w tlen i ubogiej w wapń

Do parzenia herbaty należy używać lekkiej wody bogatej w tlen i ubogiej w wapń

Sposób i czas parzenia herbaty ma ogromny wpływ na jej smak i oddziaływanie na organizm człowieka. Osoby, którym zależy na pobudzającym działaniu herbaty, powinny pić napar parzony nie dłużej niż trzy minuty. Dla smaku i aromatu herbaty znaczenie ma także woda, na bazie której przyrządzony zostanie napar. Jej skład powinien być zbliżony do neutralnego i bogaty w tlen.
więcej
2014-11-20 | 06:40
Żywienie
Prawie 40 proc. rodziców nie słyszało nigdy o schemacie żywienia niemowląt

Prawie 40 proc. rodziców nie słyszało nigdy o schemacie żywienia niemowląt

Prawie 60 proc. 12-miesięcznych dzieci zbyt wcześnie otrzymuje żywność, która nie jest przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci – wynika z badań przeprowadzonych w ostatnich latach przez Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Błędy żywieniowe wynikają najczęściej z braku dostatecznej wiedzy na temat prawidłowego odżywiania niemowląt. Zdaniem lekarzy pierwszych tysiąc dni życia dziecka to najważniejszy okres z punktu widzenia jego prawidłowego rozwoju.
więcej
2014-11-19 | 11:40
Żywienie
Dziś premiera książki Agaty Młynarskiej „Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu” . Dziennikarka napisała ją na podstawie własnych doświadczeń

Dziś premiera książki Agaty Młynarskiej „Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu” . Dziennikarka napisała ją na podstawie własnych doświadczeń

W poradniku „Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu” Agata Młynarska udziela czytelnikom porad dotyczących prawidłowego odżywiania i przestrzega przed produktami, które mają zły wpływ na zdrowie oraz powodują uciążliwe i przewlekłe dolegliwości. Dziennikarka przyznaje, że sama przez wiele lat uskarżała się na bóle głowy, brzucha i chroniczne zmęczenie. Badania wykazały, że ich przyczyną nietolerancja pokarmowa.
więcej