Wszystkie newsy
2014-12-15 | 06:00
Żywienie
Nowoczesne dania w proszku zawierają mniej soli niż potrawy przyrządzane w domu
Dania w proszku są nie tylko wygodne w przygotowaniu, lecz także dobre dla zdrowia i smukłej figury. Nowoczesne potrawy tego typu składają się głównie z suszonych warzyw, ziół i przypraw. Pozbawione są szkodliwych konserwantów, ulepszaczy smaku, m.in. glutaminianu sodu, barwników i soli. Są idealne jako szybka przekąska, nie powinny jednak stanowić stałego elementu codziennej diety. Nie są bowiem w stanie dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
2014-12-11 | 06:25
Żywienie
Dietę dla seniora trzeba dopasować do jego stanu zdrowia. Osoby starsze powinny pić dużo wody
Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą w organizmie człowieka po 65. roku życia. Planując jadłospis dla osób starszych, przede wszystkim trzeba wybierać produkty lekkostrawne i bogate w substancje odżywcze. Posiłki nie powinny być duże, aby nie obciążać układu pokarmowego.
2014-12-10 | 06:30
Żywienie
Polacy polubili kawy o smaku dyni i piernika
W chłodne dni bywalcy kawiarni chętniej niż latem sięgają po kawy słodkie i smakowe. Od kilku lat hitem jesiennego menu są kawy o smaku piernika i dyni. Miłośnicy kawy polubili także słodkie kawy z dodatkiem karmelu, miodu i syropu orzechowego. Tego typu napoje kawowe można przygotować także w wersji light, czyli na bazie mleka chudego lub sojowego.
2014-12-09 | 06:55
Żywienie
Ulubione potrawy gwiazd: rosół, kremowe zupy i golonka z kapustą
Popisowym daniem Barbary Kurdej-Szatan są kremowe zupy, Zygmunt Chajzer uwielbia golonkę z kapustą, a Olga Borys – rosół wołowo-indyczy. Gwiazdy przyznają, że mimo nawału obowiązków zawodowych, zawsze starają wygospodarować czas na wspólne gotowanie. Swoje ulubione potrawy coraz częściej przygotowują na parze i bez użycia tłuszczu.
2014-12-08 | 06:30
Żywienie
45 proc. Polaków sięga po świeże i ekologiczne produkty, ale większość nie umie ich we właściwy sposób gotować
Polacy chcą się zdrowo i racjonalnie odżywiać, ale nie przywiązują wagi do tego, w jaki sposób przygotowują posiłki – wynika z badań TNS Polska. Tylko 14 proc. potrafi gotować na parze, a 2 proc. smaży bez tłuszczu. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że smażenie w głębokim tłuszczu czy gotowanie w wodzie powoduje, że świeże produkty tracą swoje najcenniejsze właściwości. Kluczem do sukcesu jest też wybór odpowiednich naczyń.
2014-12-04 | 06:30
Żywienie
Galaretka z wieprzowych nóżek jest najlepszym źródłem naturalnego kolagenu
Kolagen nieprzypadkowo nazywany jest białkiem młodości. Zapobiega powstawaniu zmarszczek, sprawia, że skóra jest jędrna i elastyczna, utrzymuje w dobrej kondycji stawy, przyspiesza gojenie się ran. Lekarze zalecają więc, by ten składnik jak najczęściej włączać do swojej diety.
2014-12-02 | 06:40
Żywienie
Piwne beaujolais nouveau. W sobotę premiera Dubbla Cieszyńskiego – najlepszego piwa 2014 roku
Tradycyjnie 6 grudnia na rynek trafi najlepsze piwo 2014 roku. Tegoroczny Grand Champion czerwcowego konkursu Piw Domowych Festiwalu Birofilia to Dubbel Cieszyński, ciemne piwo w stylu belgijskim. Od godziny 18.00 napić się go będzie można w specjalnie wyselekcjonowanych punktach premierowych.
2014-12-01 | 06:45
Media
Łukasz Kawaller prowadzi autorski program w pierwszym w Polsce radiu kulinarnym. Chce pracować w Eleven Madison Park, najlepszej restauracji w Stanach
Zwycięstwo w „Hell’s Kitchen” diametralnie zmieniło moje życie – mówi Łukasz Kawaller. Młody szef kuchni od czterech miesięcy pracuje w Atelier Amaro, pierwszej polskiej restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelina. Razem z narzeczoną prowadzi też audycje radiową poświęconą tematyce kulinarnej. Zwycięzca przyznaje, że kolejnym marzeniem, które chce zrealizować, jest kulinarna podróż do Nowego Jorku i praca w słynnej restauracji Eleven Madison Park.
2014-12-01 | 06:30
Żywienie
O tej porze roku zamiast sięgać po słodycze, powinniśmy wybierać suszone owoce, ryby i aromatyczne herbaty
Dietetycy radzą, by jesienią i zimą włączyć do swojego menu kremowe zupy, tłuste ryby, które zawierają kwasy omega-3, aromatyczne herbaty z miodem i suszone owoce. Nie tylko rozgrzeją podczas chłodów i ochronią przed przeziębieniem, lecz przede wszystkim pomogą walczyć z depresją. Z badań wynika, że ponad połowa Polaków jesienią ma chandrę.
2014-11-28 | 06:30
Żywienie
Nawet niewielki deficyt wody w organizmie prowadzi do zaburzenia koncentracji, zmęczenia i spowolnienia metabolizmu
30 ml na każdy kilogram ciała – tyle wody powinno się pić każdego dnia. Wodę należy popijać systematycznie w ciągu całego dnia, najlepiej po pół szklanki na raz. Tylko w ten sposób zapewni się prawidłowe nawodnienie organizmu. Deficyt wody prowadzi do spadku wydolności organizmu, obniżenia nastroju, problemów z trawieniem i szybszego starzenia się skóry.
2014-11-25 | 06:00
Żywienie
Do parzenia herbaty należy używać lekkiej wody bogatej w tlen i ubogiej w wapń
Sposób i czas parzenia herbaty ma ogromny wpływ na jej smak i oddziaływanie na organizm człowieka. Osoby, którym zależy na pobudzającym działaniu herbaty, powinny pić napar parzony nie dłużej niż trzy minuty. Dla smaku i aromatu herbaty znaczenie ma także woda, na bazie której przyrządzony zostanie napar. Jej skład powinien być zbliżony do neutralnego i bogaty w tlen.
2014-11-20 | 06:40
Żywienie
Prawie 40 proc. rodziców nie słyszało nigdy o schemacie żywienia niemowląt
Prawie 60 proc. 12-miesięcznych dzieci zbyt wcześnie otrzymuje żywność, która nie jest przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci – wynika z badań przeprowadzonych w ostatnich latach przez Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Błędy żywieniowe wynikają najczęściej z braku dostatecznej wiedzy na temat prawidłowego odżywiania niemowląt. Zdaniem lekarzy pierwszych tysiąc dni życia dziecka to najważniejszy okres z punktu widzenia jego prawidłowego rozwoju.
2014-11-19 | 11:40
Żywienie
Dziś premiera książki Agaty Młynarskiej „Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu” . Dziennikarka napisała ją na podstawie własnych doświadczeń
W poradniku „Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu” Agata Młynarska udziela czytelnikom porad dotyczących prawidłowego odżywiania i przestrzega przed produktami, które mają zły wpływ na zdrowie oraz powodują uciążliwe i przewlekłe dolegliwości. Dziennikarka przyznaje, że sama przez wiele lat uskarżała się na bóle głowy, brzucha i chroniczne zmęczenie. Badania wykazały, że ich przyczyną nietolerancja pokarmowa.
2014-11-17 | 06:30
Żywienie
Różna jakość dostępnej na rynku kawy w kapsułkach. Te dobre zawierają wyłącznie naturalną kawę
Rodzaj kawy, który znajduje się w kapsułce, jest różny w zależności od producenta. Warto wybierać kapsułki zawierające kawę naturalną, ponieważ jest ona sprowadzana z kraju pochodzenia, a więc Brazylii, Etiopii, krajów Ameryki Środkowej. To ważne, bo miejsce pochodzenia, transport i sposób przechowywania mają ogromny wpływ na smak kawy.
2014-11-12 | 06:00
Żywienie
Dobre wino nie musi być drogie. Wino wysokiej jakości można kupić już za 20 złotych
Wbrew powszechnym wyobrażeniom na temat wina, nie musi to być trunek, na który trzeba wydać dużą kwotę. Eksperci przekonują, że w ofercie polskich sklepów znajduje się wiele dobrych win, których cena nie przekracza 20-30 złotych. Wina w tym przedziale cenowym często zdobywają nawet nagrody w konkursach.