Wszystkie newsy
2014-08-19 | 06:00
Żywienie
Niekonwencjonalne łączenie składników daje potrawom nowy smak i wygląd
Kucharze podkreślają, że produkty, które na pozór zupełnie do siebie nie pasują, mogą stworzyć oryginalną kompozycję nie tylko smakową, lecz także wizualną. Owoce na słono, bób z poziomkami, pieczone mięso w czekoladzie czy jadalne kwiaty to tylko niektóre z inspiracji na ten sezon.
2014-08-18 | 06:30
Żywienie
Gotowanie na parze pozwala znacznie skrócić czas przyrządzania posiłku
Gotowanie na parze to idealne rozwiązanie nie tylko dla miłośników zdrowego stylu odżywiania. Ten sposób przyrządzania posiłków pozwala także zaoszczędzić sporo czasu. Gotowanie na parze przebiega bowiem znacznie szybciej niż na wodzie, a cały posiłek można przyrządzić w jednym garnku.
2014-08-13 | 07:10
Gwiazdy
Gwiazdy zachęcają do jedzenia polskich jabłek
Gwiazdy jedzą polskie jabłka. Joanna Jabłczyńska, Marcin Tyszka i Michał Piróg popierają akcję „Postaw się Putinowi – jedz jabłka, pij cydr”. Zachęcają, by jeść jak najwięcej tych owoców, nie tylko z powodów politycznych, lecz przede wszystkim dla zdrowia.
2014-08-13 | 06:30
Konsument
Producenci drobiu i pasz zachęcają do konsumpcji jajek klatkowych
Producenci drobiu i pasz chcą przekonywać do konsumpcji jajek z nadzorowanej, fermowej produkcji. Jak podkreślają, w ostatnich latach spadła ona o 20 proc., co powoduje problemy producentów, którzy dwa lata temu musieli ponieść duże koszty związane z koniecznością wymiany klatek na większe. Zapewniają, że jajka z ferm są bezpieczniejsze dla konsumentów ze względu na realizowane przez nie programy zwalczania salmonelli.
2014-08-13 | 06:20
Żywienie
Kawa mrożona chłodzi organizm, a do tego pobudza tak samo jak gorąca
Miłośnicy kawy nie muszą rezygnować z ulubionego napoju nawet podczas dużych upałów. Mrożona kawa smakuje równie dobrze jak tradycyjna, a w dodatku orzeźwia w gorące dni. Z dodatkiem bitej śmietany lub lodów może stanowić łatwy do samodzielnego przyrządzenia deser.
2014-08-12 | 06:40
Żywienie
Żywność funkcjonalna wspomaga organizm i wspiera w walce z chorobami
Żywność funkcjonalna ma pomóc ludzkiemu organizmowi utrzymać zdrowie i optymalną formę. Mianem tym określa się żywność, która dostarcza składniki odżywcze organizmowi i korzystnie wpływa na minimum jedną jego funkcję, np. wspomaga odporność, działanie układu pokarmowego czy pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu. W Polsce wciąż jest mało znana, a w krajach Dalekiego Wschodu stosuję się ją od lat.
2014-08-12 | 06:30
Żywienie
Zdecydowana większość Polaków nie lubi eksperymentować w kuchni
Eksperymenty kulinarne nie są domeną Polaków. Z badań przeprowadzonych przez markę Pilsner Urquell wynika, że ponad połowa pozostaje wierna tradycyjnym smakom i niechętnie poszukuje nowych doznań. Polacy wyjątkowo cenią smaki z dzieciństwa.
2014-08-11 | 06:45
Żywienie
Nadmierna liczba przekąsek w ciągu dnia może wyrobić w dziecku nawyk ciągłego podjadania
Zbyt częste podawanie dzieciom przekąsek między posiłkami może wyrobić w nich nawyk ciągłego podjadania. Konsekwencją często jest nadwaga lub otyłość w wieku nastoletnim. Dietetycy radzą też, aby od najmłodszych lat wyrabiać w dziecku nawyk sięgania po przekąski zdrowe i niskokaloryczne, zamiast chipsów i frytek. W tym celu zamiast pieniędzy na drugie śniadanie w szkole warto dać mu samodzielnie przygotowany posiłek.
2014-08-08 | 06:40
Żywienie
Owoce sezonowe działają bakteriobójczo i detoksykująco
Ponad 70 proc. Polaków zdaje sobie sprawę z tego, że warzywa i owoce są podstawą właściwego trybu życia – wynika z badań Krajowej Unii Producentów Soków. To prawdziwe bomby witaminowe, stanowiące bogate źródło substancji odżywczych, antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Mają także właściwości detoksykujące i bakteriobójcze.
2014-08-07 | 06:20
Żywienie
Sezon na koktajle. Z łatwością można je zrobić w domu
Zamiast kupować gotowe koktajle możne je zrobić samemu wedle własnych upodobań i ze świeżych składników. Owocowe koktajle są nie tylko zdrowe, bo nie zawierają konserwantów i wzmacniaczy smaku, lecz także bardzo pożywne, kiedy np. doda się do nich otręby czy płatki owsiane. Dzięki wielofunkcyjnym urządzeniom kuchennym ich przygotowanie jest proste i zajmuje niewiele czasu.
2014-08-07 | 06:10
Żywienie
Mięso w diecie niemowlaka powinno być chude, gotowane i najwyższej jakości
Prawidłowe żywienie dzieci wymaga tego, aby w odpowiednim momencie wprowadzić do ich diety mięso, które jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, żelaza i witamin z grupy B. Chude i najwyższej jakości mięso drobiowe, królika lub mięso czerwone należy podawać ugotowane.
2014-08-06 | 06:10
Żywienie
Soki bez dodatku cukru spożywczego mają o jedną trzecią mniej kalorii niż ich słodzone odpowiedniki
Na polskim rynku pojawia się coraz więcej soków o niskiej kaloryczności, które w smaku przypominają tradycyjne, słodzone nektary wieloowocowe. Mają one nawet o 30 procent mniej kalorii niż te z dodatkiem cukru. Swój słodki smak zawdzięczają zawartości naturalnych cukrów owocowych, dzięki czemu są znacznie zdrowsze.
2014-08-05 | 06:20
Żywienie
Konsumenci mogą ocenić jakość kupowanego mięsa dzięki certyfikatom
W Polsce przybywa produktów mięsnych wytwarzanych w specjalnych systemach kontrolowania produkcji gwarantujących wysoką jakość. Dzięki nim konsument może w sposób łatwy i przejrzysty ocenić, czy kupowane przez niego produkty są wartościowe i nieszkodliwe dla zdrowia.
2014-08-04 | 06:20
Żywienie
Gotowanie na zapas pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Potrawy muszą być jednak właściwie przechowywane
Kupowanie i gotowanie większych ilości jedzenia jest ekonomiczne. Istotne jednak, aby właściwie je przechowywać, żeby się nie psuło i nie straciło wartości odżywczych. Najpopularniejsze są pojemniki wykonane z plastiku, bo można w nich trzymać większość potraw oraz produktów.
2014-07-31 | 06:30
Handel
Polacy zwiększają wydatki na naturalne i zdrowe soki
Rynek soków, nektarów i napojów jest dziś wart 3,5 mld zł i względnie stabilnie się rozwija. W ostatnim czasie zmieniła się jednak jego struktura – w okresie od czerwca 2013 roku do maja br. o ponad 15 proc. wzrosła kategoria soków. Polacy coraz częściej sięgają po naturalne soki, które zastępują im jedną porcję owoców.